Puk Scharbau. Arkivfoto.
Foto: Ole Steen/Steen Ole

Puk Scharbau. Arkivfoto.

Kultur

Den 'unge Lise Nørgaard' fylder rundt

Puk Scharbau kan andet end at spille Lise Nørgaard på film. Meget andet. I dag fylder skuespilleren 40 år.

Kultur

Hvorfor har vi egentlig ikke set mere til hende på film?

Det er det første, men ikke eneste spørgsmål, man kan stille sig, når fødselsdagsomtalen falder på skuespilleren Puk Scharbau.

Hun debuterede med et brag, som det hedder med en kliché, da hun havde den altdominerende rolle i Peter Schrøders film ’Kun en pige’ fra 1995.

Scharbau spillede ægte og ligefremt. Lise Nørgaard, der lagde liv og roman til filmen, tilføjede i et interview: »en ualmindelig dygtig og velbegavet pige«. Rollen udløste både en Bodil og en Robert.

Talent og begavelse Det er skam blevet til flere film, bl.a. ’Skyggen’ og ’Unge Andersen’, samt medvirken i tv-serier, men braget fra dengang i 1995 – det har vi ikke hørt meget til siden. Synd og skam, for så vidt som Puk Scharbau – ud over at have sit udseende med sig – har et talent og en begavelse, der tegner en skuespiller af de mere interessante. Hun kan nemlig spille meget andet end Lise Nørgaard!

'Suzuki-metoden'
For nu at tage den mest spændende rolle, hun foreløbig har haft på scenen: den som Dionysos. Vinens og frugtbarhedens – og teatrets! – gud. Det er ham, alle skuespillere og især Puk Scharbau nedstammer fra:

»Dionysos repræsenterer sanseligheden, han står for de kvindelige kræfter – alt det, som i vor egen tid bliver set ned på. Det intuitive og dét at turde give sig hen til musik og dans«, sagde hun op til premieren på ’Bakkantinderne’ i Kanonhallen i 1998.

Forestillingen byggede på den skuespilteknik, der hedder Suzuki-metoden, som Scharbau også er uddannet i og anerkendt til at undervise i: Den grundlæggende tanke er at vække skuespilleren til live igen ved at insistere ikke bare på intellektet, men også kroppen: det instinktive og animalske.

Dinonysisk brag
Og ingen tvivl om, at det kunne hun også: stampe en krop op af gulvet, så det gav et dionysisk brag. Vi andre fik både guden og dyret at føle.

Det er så det andet spørgsmål, man kan stille: Hvorfor er der ikke kommet flere udforskende forestillinger med det fysiske teater og Suzuki-metoden som udgangspunkt?

Så meget om bragene – yderpunkterne – i en karriere, der begyndte efter uddannelsen ved Odense Teater i 1993 og lige siden har været kendetegnet ved at spænde vidt.

Morsom er hun også
Fra Howard Barker over ’O’s Historie’ til musical på Nørrebro Teater. Scharbau dyrker den smalle vare, er gået efter de intense og anderledes øjeblikke på scenen, men hun favner også det brede.

Hun var formidabel som Susser i opsætningen af ’Killer Joe’ på Edison, og hun medvirkede sidste forår på Café Liva i ’Det forsømte forhold – et par på kassen’: Publikum rallede af grin. Morsom er hun også!

Og så er der faktisk svar på alt: »På et tidspunkt havde jeg det sådan, at det var det primære i mit liv at stå på scenen, men det har ændret sig«, har Puk Scharbau udtalt til Politiken.

Savnet på scenen og på lærredet

Hun er i dag mor til to børn, der også skal passes, og har samtidig gennemført studier, der har muliggjort et arbejdsliv som kommunikationskonsulent og performancetræner.

I 2002 stiftede hun firmaet Actors Inc. Alt det er hun sikkert også fremragende til. Men alligevel: Hun er savnet på både scenen og lærredet. Som skuespiller netop ikke bare et ’kun’, men begavet med det, der også hedder ’det’. Man kunne jo kalde det for noget dionysisk.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce