Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP
Foto: AP

Fup. Millioner af tv-seere fulgte forrige torsdag den ufo-formede heliumballon, der i et par timer svævede hen over Colorado - angiveligt med 6-årige Falcon om bord. Da ballonen landede, var drengen imidlertid væk. Han lå i familiens garage, og faderen anklages nu for at have iscenesat hele affæren.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ballon-familie ville bare have opmærksomhed

Den amerikanske 'ballon-dreng' er ugens mest omtale mediepersonlighed.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når amerikanske børn og barnlige sjæle næste lørdag fejrer halloween, bliver et af årets mest udbredte kostumer nok noget med en sølvskinnende heliumballon og en papkasse.

Det er altid populært at være en person kendt fra den helt aktuelle nyhedsdagsorden, og lige nu er ingen mere kendt end ’Ballondrengen’ fra Colorado.

Man kan allerede købe et ballondreng-kostume på internettet. Der er også både T-shirts, slips, nøgleringe, kaffekrus, tasker og hundetrøjer til salg i The Balloonboy Store hos www.zazzle.com.

Og der er selvfølgelig også et spil, hvor man skal forsøge at navigere en lille, flyvende heliumballon uden om måger og andre farer i luften.

Usædvanligt publicitystunt
Det var måske ikke helt sådan, den 48-årige amatørvidenskabsmand Richard Heene havde tænkt sig, at han og hans kone og tre sønner skulle blive berømte.

I stedet for at få sit eget populærvidenskabelige tv-show ser Heene nu ud til at være på vej bag tremmer for, hvad der ifølge myndighederne har været et højst usædvanligt publicitystunt med børnenes trivsel som indsats.

Spol tilbage til forrige torsdag. Det var en af den slags dage, hvor den halve nation (og en god del af den øvrige verden med) pludselig sad klistret til tv-skærmen med tilbageholdt åndedræt og et nærmest narkotisk behov for at følge en bizar hændelse i ’real time’.

Nyhedshelikopterne fulgte en lavtflyvende, ufo-formet heliumballon med en rund kasse underneden, der i et par timer blobbede hen over Colorado.6-årig på flyvetur
Vi troede, der sad en lille, 6-årig dreng i kassen. Hans forældre kunne i hvert fald ikke finde ham derhjemme, og en af hans storebrødre skulle ifølge forældrene have set lillebror Falcon kravle ind i kassen, kort før ballonen ved et uheld blev sendt på fri flyvetur.

Verden fik at vide, at det var meningen, at ballonen kun skulle have hævet sig nogle meter fra jorden. Men den rev sig løs af sit tøjr og drog på langfart.

»Det er en flyvende tallerkenen«, siger en hulkende Mayumi Heene til alarmcentralen, da hun ringer for at bede om hjælp til at få sin søn ned.

Ringede til medierne Inden det opkald har hun og hendes mand allerede ringet til luftfartsmyndighederne for at få dem til at omdirigere flytrafikken i området, så den lille skrøbelige ballon ikke risikerer at blive fløjet ned af en Boeing 747.

De har også – inden de ringede til politiet – haft fat i en lokal tv-station og bedt dem sende en nyhedshelikopter i luften.

Det med at ringe til medierne inden politiet er bare en af mange detaljer, der hurtigt fik mistænksomme sjæle til at synes, der var noget mærkeligt ved historien.

LÆS ARTIKEL

Allerede under den to timer lange, tv-transmitterede ballonfærd begyndte rygterne at svirre i diverse chatrum på internettet. Mange gjorde opmærksom på, at familien Heene var kendt for en temmelig ekstrem opmærksomhedshunger.

Gal professor
Richard og Mayumi havde været med i reality tv-serien ’Wife Swap’, hvor to ægtepar for rullende kameraer bytter ægtefæller i en uge.

Richard var også kendt som en såkaldt ’storm chaser’, der med familien og videokameraet på slæb flere gange var draget ud i vilde storme for at lave ekstrem-tv fra orkanens øje.

Nogle af hans gamle YouTube-videoer hævder at indeholde beviser for liv på Mars.

Der var også rygter om, at Richard – som af flere bliver kaldt ’en gal professortype’ – forgæves havde forsøgt at få en tv-station til at købe hans koncept til en plat, populærvidenskabelig tv-serie med familien som centrum.

Nogle mente at vide, at Richard Heene med tv-serien håbede at tjene penge nok til at bygge en bunker, hvor han og familien kunne søge i sikkerhed, når solen eksploderer i 2012.

Gemte sig på loftet
Da ballonen landede på en mark 80 kilometer fra udgangspunktet i Heenes baghave, var der ingen dreng. Hjemme i Fort Collins var der tv-transmitterede, grædende forældre.

Og på tv blev der nu zoomet ind på optagelser fra ballonfærden, hvor der ser ud til at være en lille sort prik mellem ballonen og jorden.

Var lille Falcon Heene faldet ud undervejs?

Næh. Fem timer efter takeoff kom drengen spadserende ud fra familiens garage.

Gennem de glade gensynstårer kom en forklaring om, at han havde gemt sig i en kasse på loftet i garagen, efter at faderen tidligere på dagen havde skældt ham ud for at lege for tæt på den flyveklare heliumballon.For showets skyld
Det lød næsten for utroligt, at en livlig 6-årig knægt skulle have ligget stille i en kasse, mens hele nabolaget, politiet og de tilstrømmende medier gik rundt og kaldte og græd lige nede under ham.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da familien samme aften sad forsamlet til et live tv-interview på CNN, blev Falcon spurgt, hvorfor han dog ikke kom ud, da han hørte dem kalde.

Siddende med sin fars arm om skulderen kigger drengen først over på sin mor. Med dyb forvirring malet i ansigtet svarer han tøvende til kameraet med ord, der med ét vender sagen på hovedet: »Øh, I sagde, at vi, øhhm, gjorde det for showet«.

LÆS ARTIKEL

Hvilket show? Hvad talte drengen om? Efter en pause i interviewet vender far Richard tilbage og siger, at Falcon må have været forvirret og henvist til situationen, hvor han lige har vist nogle tv-reportere, hvordan han gemte sig.

Sherif spillede skuespil
Men skaden er sket. Den lokale sherif er nu stort set den eneste, der står frem og siger, at han stadig tror på familiens historie. Sherif Jim Alderden har senere forklaret, at han på det tidspunkt spillede skuespil i håb om at lokke familien til at tilstå.

Folke- og mediedomstolen beslutter lynhurtigt, at hele ballonhistorien har været et planlagt mediestunt for at få opmærksomhed om familien, så Richard kunne få en tv-station til at købe hans reality-tv-koncept.

Far Richard kommer ikke til at tage sig bedre ud, da familien fredag bliver interviewet live til et par af de store morgen-tv-show, og faderen ufortrødent fortsætter interviewet, da Falcon sidder på hans skød og kaster op. Først på ABC, så på NBC.

10 på bizarmeteret
Søndag stopper sherif Alderden sit skuespil. Han fortæller på et pressemøde, at ægteparret Heene i sin tid mødte hinanden på en teaterskole i Los Angeles, og at han kan bevise, at der er tale om ét stort fupnummer.

»På bizarmeteret scorer det her et 10-tal«, sagde Alderden«.

Der er sigtelser på vej for sammensværgelse, falsk anmeldelse, forsøg på at narre myndighederne og forsøg på at tilskynde en mindreårig til lovovertrædelser.

Straframmen kan være op til seks års fængsel, men sherif Alderden beklager, at han ikke kan tage skrappere paragraffer i brug.

Sociale myndigheder involveret
Sideløbende er der måske erstatningskrav på vej fra luftfartsmyndighederne, der omdirigerede flytrafikken og i en kort periode lukkede den lokale lufthavn, og fra nogle af de mange redningskorps, der var involveret.

De sociale myndigheder er også ved at se på, hvordan børnene egentlig har det i den opmærksomhedshungrende Heene-familie.

En af dem, der fulgte ’Ballondrengens’ færd tæt, er USA’s førende professor i popkultur, Richard Thompson fra Syracuse University. Han står af over for familiens tilsyneladende udnyttelse af børnene.

Men bortset fra det synes han ikke, det er spor svært at forklare, hvorfor udsigten til at komme på tv drager så ekstremt.Opmærksomhedshungrende
»Enhver, der nogensinde har oplevet, at et helt selskab griner af deres vittigheder til en fest, ved, hvor fantastisk det føles, når alle hænger ved ens ord. Vi labber opmærksomheden i os. Når man er i fjernsynet – og det kender jeg fra mig selv – hører man lige pludselig fra folk, man ikke har haft kontakt med i 20 år. Mine studerende synes også, at jeg er meget mere ægte, når de har set mig i fjernsynet. Den form for opmærksomhed, der følger med at blive set af tusinder eller millioner, drager os, for den legitimerer os, får os til at føle os vigtige og får os til at føle os registreret«, siger Richard Thompson.

Han henviser til, at der selv på bidende kolde vinterdage er mange hundrede mennesker, der stiller sig op uden for tv-studiernes vinduer i New York klokken fem om morgenen i håb om, at bare en lille flig af deres ansigt kommer med på skærmen i morgenshowene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og at der er 20-30.000, der melder sig til tv-konkurrencer som ’American Idol’ i håb om nogle sekunders skærmtid eller måske ligefrem det store stjernegennembrud.

Utilgiveligt og højst dysfunktionelt

Ifølge professor Thompson er Richard Heenes higen efter opmærksomhed ikke meget forskellig fra professorens egen. Eller for den sags skyld min egen, Minna Skau fra Politiken.

»Vores samtale er en del af det samme. Jeg taler med dig i håb om, at du videreformidler nogle af mine idéer i en dansk avis, hvorved jeg kommer ud til en masse mennesker, som jeg normalt ikke har nogen chance for at kommunikere med. Det hører med til mit job«, siger Thompson og fortsætter.

»Men jeg må indrømme, at det også bare føles rart, når du ringer til mig som ’Hr. Ekspert’. Det får mig til at føle mig vigtig. Det er godt for mit ego. Ligesom du får tilfredsstillelsen ved at se din byline i avisen og vide, at folk taler om det, du skriver. På mærkelig vis er du og jeg ikke så forskellige fra ham ballonfaderen, der forsøger at komme i fjernsynet. Forskellen er bare, at vi er kommet til vores position på meget forskellig vis«.

»Du har studeret journalistik og er blevet skribent. Jeg har studeret mit felt og er blevet professor. Det er vigtigt for os at fange folks opmærksomhed og at kommunikere med masser af mennesker. Det ser ud til også at være faderens mål. Jeg forstår appellen. Men jeg forstår ikke hans metode. Den er utilgivelig og højst dysfunktionel«, siger Richard Thompson.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden