0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Gid nogen dog snart ville hive os i retten«

Den ræverøde kunstnerduo The Yes Men stjæler identiteten fra magtens mænd for at sprede budskabet om Vestens kyniske grådighed. Duoen har lige været i København for at præsentere deres dokumentarfilm, hvor de bl.a. lukker verdenshandelsorganisationen WTO.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Målet er ikke bare at skabe debat. Målet er at ændre verden«, siger Mike Bonanno. Og han har masser af konkrete forslag til, hvordan det kan gøres. - Foto: Peter Hove Olesen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mike Bonanno er kunstner. Og tyv. En art kulturel hacker, der sammen med bonkammeraten Andy Bichlbaum har specialiseret sig i at bringe virksomheder og regeringer i pinlig forlegenhed ved at plagiere deres hjemmesider og forklæde sig som deres repræsentanter på konferencer og tv.

»Egentlig laver vi vel propaganda. Men USA er blevet et land, hvor det er svært at komme ud med information. Der er ikke noget rum til offentlig kritik og debat. Derfor bliver du nødt til at forklæde politisk kritik som underholdning«, siger Mike Bonanno, der er i København for at præsentere dokumentarfilmen 'The Yes Men' - satire, der er i familie med 'Fahrenheit 9/11' og 'Super Size Me'.

Dybest set er The Yes Men et sæt antiglobaliseringsaktivister, der med pilskæv humor udstiller politikernes hykleri og multinationale virksomheders kynisme.

»Identity correction«, kalder de det selv, når de for eksempel udgiver sig for at være talsmænd for verdenshandelsorganisationen WTO og uden held prøver at bringe konferencedeltagere rundt om i verden ud af fatning ved at præsentere afsindige, angiveligt WTO-støttede initiativer som genindførelse af Hitlers økonomiske systemer, burgere lavet af menneskeafføring - og derfor så billige, at de med fordel kan sælges i fattige lande - og internetauktioner, hvor folk kan sælge deres stemmer til højestbydende.

»Falsk smil fra WTO«
Målet er ikke bare at skabe debat. Målet er at ændre verden, siger Mike Bonanno uden at blinke.

Og The Yes Men har masser af konkrete forslag til, hvordan det lader sig gøre. For eksempel præsterer de to snydepelse i deres dokumentarfilm at stå på en revisorkonference i Australien og bekendtgøre, at WTO har nedlagt sig selv for i løbet af et par år at genopstå som en samvittighedsfuld organisation, der bygger på FN's menneskerettigheder.

»I dag tillader strukturerne kun ét mål: profit. Hvis markedet synes noget andet end mennesket, er det markedet, der vinder. Vi kan kun tro og håbe på, at det står til at ændre«, siger Mike Bonanno.

Nyheden om WTO's lukning nåede ifølge The Yes Men ud til 25.000 journalister. Filmen afslører dog ikke WTO's reaktion på The Yes Mens hærgen - som også indebærer en falsk hjemmeside med alternative visioner i WTO's navn - men Mike Bonanno flækker i et bredt smil, da han bliver spurgt:

»Altså ... da WTO opdagede hjemmesiden, fik vi nogle høflige, ikke særlig truende breve fra deres advokater. Og så hørte vi ikke mere, desværre, for brevene gav os bare mere ammunition, som vi sendte til pressen. Da vi så lukkede WTO, havde de tydeligvis været på PR-kursus i mellemtiden.

De udsendte en pressemeddelelse, der handlede om, at de ikke var enige med os, men at de skam syntes, at vi