0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskerne skal have øjnene op for kulturskatte

Regeringen vil have en række fagfolk til at udpege de 84 største danske værker inden for kunst og kultur. Værkerne skal samles i en såkaldt kulturkanon der skal udbredes til danskerne. Socialdemokraterne mener det vil gøre kunst til en statisk størrelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Cinetext Bildarchiv
Foto: Cinetext Bildarchiv

Egon Olsen dirigerer det bedste han har lært i 'Olsen Banden går i krig'. Måske et filmemne til den kommende kulturkanon. - Foto: Cinetext

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danskernes kulturelle identitet skal styrkes. Derfor søsætter Kulturminister Brian Mikkelsen (K) nu et omfattende nationalt dannelsesprojekt.

De 12 ypperste danske værker inden for syv kunstarter - film, litteratur, arkitektur, billedkunst, design og kunsthåndværk, musik og scenekunst - skal udpeges af en række fagfolk.

Herefter bliver de samlet i en såkaldt kulturkanon i form af en bog, en CD og en DVD, der skal udbredes til danskerne.

'En kunstnerisk opdagelsesrejse'
»Et studie af de væsentligste danske kunstværker vil ikke kun være en kunstnerisk opdagelsesrejse«, siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

»Det vil også være en rejse op gennem Danmarkshistorien. Det vil være et studie af vores udvikling som værdi- og kulturfællesskab. Som borgere i Danmark er vi jo ikke kun fritsvævende atomer uden for tid og sted. Vi hører til i en særlig tradition, tid og kultur. Og en national kulturkanon kan være med til at gøre os klogere på os selv og på den nation, som vi er en del af«.

Fonde skal hjælpe til
Udvalgsarbejdet indledes i starten af 2005, og afsluttes i løbet af foråret. Når udvalgene har deres oplæg klar, skal de diskuteres på en konference, hvorefter udvalgene sammensætter den endelige værkliste.

Kulturministeriet dækker en del af udgifterne, og tanken er, at private fonde vil bidrage med resten af de nødvendige midler.

»Jeg håber, at de store fonde vil betragte dette initiativ som et nationalt projekt med betydning og værdi for os alle«, siger Brian Mikkelsen.

'Et projekt uden fremtid'
Socialdemokraternes kulturordfører Mette Frederiksen kalder projektet for en »symbolsk handling«, der gør kunst til en statisk størrelse.

»Dansk kunst får en konserverende status, hvor det, vi prioriterer og er opmærksom på, er det, der var. Det er der ikke megen fremtid i«, siger Mette Frederiksen, til Berlingske Tidende.

Ud i alle danske hjem
Kulturkanonen skal trykkes i et oplag på mindst 100.000 og skal i princippet stå på reolen i alle danske hjem.

Men ifølge Jyllands-Posten, så savner Naser Khader fra De Radikale en mening med den store satsning.

»Det er et forslag som det er vanskeligt at være modstander af. Men hvad er sigtet med det? Hvem er det rettet imod? Hvad skal det anvendes til? Det er de spørgsmål, jeg sidder tilbage med«.