Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Thomas Andreassen og Pernille Nordstrøm Andreassen gør, hvad de kan for ikke at ligne et klassisk par i 40'erne. De har dannet par siden 1999 og driver sammen et forretningsdynasti. Foto: Miriam Dalsgaard

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

alternativt Mød Pisserendens ukronede regentpar

De har været en del af Pisserendens kulisse i næsten 20 år. IBYEN drak fyraftensbajere med Thomas Sex Beat og hans kone Pernille.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mandag aften lidt over lukketid. I pladebutikken Sex Beat Records i Københavns Pisserendekvarter er ejer Thomas Andreassen så småt ved at være tørstig efter en fyraftensbajer.

Men en enkelt sortklædt teenager strejfer stadig rundt mellem kasserne med importeret indierock, hård heavy og sjældne singler.

Øjnene spurter rundt i lokalet.

Fra de endeløse rækker af cd’er på hylderne over vinylpladerne på væggene til de sorte tour-T-shirts bag disken.

Med tøvende bevægelser trækker han pungen op af jakkelommen og nærmer sig kassen.

»Ja, vi har jo egentlig lukket nu, men når vores kunder kommer helt fra Albertslund, kan vi godt trække den lidt«, smiler Thomas Andreassen indforstået, inden han rækker plastikposen og den håndskrevne kvittering over disken.
Selv en sortklædt teenager

For et kvart århundrede siden var Thomas Andreassen selv en sortklædt teenager, der sugede atmosfære til sig i Pisserendens pladebutikker.

Hver måned, når pengene gik ind, satte han sig op på cyklen og kørte ind til byens alternative centrum for at snolde plader.

’London Calling’ med The Clash fandt han i Superlove over for Floss, og i Gry i Sankt Peders Stræde fik han amerikanske Martha bag disken til at bestille den nyeste punk hjem.

»Da jeg fik min første cykel, kørte jeg ned til Amagerbrogade og kiggede. Men jeg fandt jo hurtigt ud af, at verden var større end det. Og hvad gjorde man så, når man var for lille til at flytte til udlandet? Man tog herind, for det var herinde, det rykkede«, husker Thomas Andreassen, da aftenens sidste kunde har forladt butikken, og hans kone, Pernille Nordstrøm Andreassen, har sluttet sig til selskabet.

C/o-adresse på Floss
Pernille og Thomas Andreassen er blevet kaldt en københavnsk institution, og det er måske ikke helt ved siden af.

Med seks butikker en spytklat fra hinanden har de to i de senere år været med til at tegne Pisserendens profil som det indre Københavns alternative kvarter.

Siden de blev kærester i slutningen af 1990’erne, har de med inspiration fra især Kensington Market på Londons Kensington High Street skabt et lille imperium af urbane åndehuller for rock’n’roll-folket og andre med hang til undergrundskultur.

Således kan de i dag tilbyde deres kunder både plader, sko, second hand, en ny frisure og specialimporteret tøj, der ikke ligner det, man kan købe i »Hennes og Møghund«, som Thomas Andreassen siger.

Københavns alternative centrum
At det blev Pisserenden, parret valgte som hjemsted for deres butikker, er ikke tilfældigt.

De brostensbelagte gader, der i guidebøger lyder det noget pænere navn Latinerkvarteret, har nemlig altid været Københavns alternative centrum.

Som Thomas udtrykker det:

»Du kan efterhånden ikke se forskel på, om du står i et shoppingcenter i Chicago eller Kolding. Sådan har det heldigvis aldrig været herinde«.

For Thomas Andreassen startede kærlighedsaffæren med Pisserenden i 1980’erne.

Han var en af de drenge, der ikke kunne få plader nok.

Evig og altid var han på jagt efter nye musikalske kicks, og da klassen begyndte at holde de første, spæde fester, var det ham, der styrede de numre, der strømmede fra ghettoblasteren og ud på dansegulvet.

Det kan godt være, at kroppen ret beset befandt sig på drengeværelset på Amager. Men tankerne kredsede for det meste om verdens musikalske metropoler.

Punkerne regerede
I Pisserenden fandt han en flig af det storbyliv, han tørstede efter. Her var der punkere på gadehjørnerne, kunstnere på barerne og de nyeste rockplader i butikkerne.

Her kunne han finde lige nøjagtig de spidse sko, idolerne optrådte i.

Her myldrede gaderne med musikere fra tidens up-and-coming orkestre. Sneakers og Sods øvede i Sankt Peders Stræde, forsangeren fra The ADS stod bag baren på stamstedet, og en god håndfuld af byens kunstnere havde c/o-adresse på Floss.

Det var måske nok Schlüter og de andre vandkæmmede konservative, der styrede landet.

Men i Pisserenden var det punkerne, der regerede.

Ind i det gamle luderhotel
I 1989 mødte Thomas Andreassen to jævnaldrende fyre. Ligesom han havde de hår, som faldt langt ned ad ryggen, og en musiksamling, der ville noget.

Og så havde de deres egen pladeforretning, Sex Beat, på den ramponerede Istedgade, som de gik og hyggede sig med.

Butikken kastede ikke rigtig noget af sig, men Thomas var tændt.

Han smed de penge, han havde sparet op af sin løn fra natarbejdet på Vesterbro Postkontor, ind i forretningen, som til gengæld udvidede med endnu en biks midt i Pisserenden.

2. januar 1990 åbnede Sex Beat Records i et gammelt luderhotel i Studiestræde.

Steen Jørgensen fra Sort Sol var en af de første kunder, og snart havde rygtet om den nye pladepusher bredt sig i hele byen.

Alene bag disken Butikken i Istedgade lukkede, og i løbet af nogle år faldt Thomas Andreassens to partnere fra. Nu var han alene bag disken. Og han elskede det.

Omtrent samtidig var Pernille Nordstrøm Andreassen ved at tage tilløb til at flytte til København.

Hun var vokset op som glad sportspige med tre dages træning om ugen i Hørsholm Basketklub, men da hun en sommer lånte sin storesøsters lejlighed på toppen af Amager, var hun for alvor solgt til det hurtige byliv.

»Jeg vidste bare, at jeg skulle flytte til København, og det kunne kun gå for langsomt«.

For Pernille Nordstrøm Andreassen var det også i Pisserenden, det skete.

Hun læste på Sy- og Designskolen og var vild med at snuse rundt i genbrugsbutikkerne Fifth Avenue og Roger.

Annonce

Nætterne dansede hun væk på Barbue sammen med byens punkere, rockabillys og andre med hang til alternativ musik.

Sort bryllup
Thomas Andreassen, der nu mest gik under navnet Thomas Sex Beat, var også at finde på Barbue de fleste weekender, ofte bag pladespillerne.

Men selv om de to godt vidste, hvem hinanden var, blev de først kærester mange år senere – i 1999.

Pernille arbejdede på det tidspunkt i et produktionsselskab. Men lysten til at være selvstændig og eje sin egen butik begyndte også at krible i hende.

Hun var misundelig, når hun så sin kæreste gå på arbejde.

Så hun sagde sit faste job op og begyndte at researche på, hvilken slags butik hun ville åbne.

»Tiøren faldt en dag, da en af Thomas’ venner kom ind i Sex Beat og spurgte, hvorfor man ikke kunne finde en ordentlig, sort smokingskjorte i Danmark. Dér vidste jeg, at jeg ville sælge sort tøj. Sort er rock’n’roll, og jeg gik ikke selv i andet«.

I første omgang åbnede hun en internetbutik.

Men da kælderlokalet under Sex Beat Records blev ledigt, slog hun til, og i 2003 var Black No 1 og det professionelle makkerskab med kæresten en realitet.

To år senere, på Valentine’s Day 2005, slog de også pjalterne sammen privat ved et hemmeligt ’graveyard wedding’ i Las Vegas.

Bruden var i sort tyl, gommen var i kalvekrøs, og præsten lignede i dagens anledning noget fra ’The Addams Family’.

Det lille bryllupskapel var indhyllet i sort røg, og i stedet for gæster var der gravstene overalt.

»Vores børn«
I dag har Thomas og Pernille været Hr. og Fru Andreassen i fire år, og de har udvidet forretningen med yderligere fire butikker – en frisør, en second hand-butik, en tøjbutik til og senest en skotøjsbutik. »Vores børn« kalder de dem.

»Butikkerne er det, der rører sig i vores liv. Når vores venner taler om deres børn ved middagsbordet, taler vi om vores butikker«, fortæller Pernille Nordstrøm Andreassen.

Hun og ægtemanden er da heller ikke et typisk ægtepar i 40’erne.

Ud over, at deres børn er et dynasti af butikker og ikke en flok pubertære præ-teenagere, har de også holdt fast i den mørke rock’n’roll-stil, som de blev grebet af som unge.

Pernille mener, at det er lettere at køre sin egen stil, når man ikke er forælder og derfor ikke skal være forbillede for nogen.

Thomas tilføjer, at ens arbejde spiller en rolle, når man klæder sig på.

»Jeg har altid gjort meget for at holde fast i min egen stil. Men der er da mange, der når min alder og får et arbejde, som gør, at de er nødt til at klippe håret. Og så ryger den ene ting og den anden ting, og pludselig går de rundt i sikkerhedssko i stedet for Doc Martens«.

En kendt figur
Mange københavnere vil mene, at Pisserenden ikke ville være det samme, hvis parret lukkede butikkerne og forlod området.

I snart 20 år har Thomas Sex Beat været en kendt figur i det københavnske musikmiljø, og der er ikke mange teenage-goths, der ikke har været en tur forbi Black No 1 og modtage kyndig vejledning fra Pernille.

»For nogle binder jeg sikkert området sammen, fordi jeg har ligget her i så mange år. Og jeg møder tit folk, som kan huske mig, fordi de altid købte plader hos mig som unge«, fortæller Thomas Andreassen.

Selv om lejlighedspriserne i området for længst har nærmet sig liebhaverniveauet, mener de to stadig, at Pisserenden er Københavns alternative centrum.

Der, hvor kunstnerne hænger på barerne. Hvor advokaterne passerer punkerne uden at fortrække en mine.

Hvor tatovørerne ligger side om side med boghandlerne. Og hvor unge, alternative sjæle søger hen, når lønnen går ind.

Som Pernille Nordstrøm Andreassen siger:

»Her hører alle mennesker til, og det er det, der er det spændende«.

Kædebutikker i mindretal

Parret mener heller ikke, at stemningen i området har ændret sig nævneværdigt, siden dengang de brugte deres lommepenge i Superlove og Roger.

Pisserenden er fortsat et af de få steder i København, hvor kædebutikkerne er i absolut mindretal, og de alternative typer loyalt holder til. »Pisserenden er stadig stedet for os, der ser anderledes ud«, mener Pernille. Thomas er enig: »Hvis du går ned på Floss i dag, vil du stadig møde folk, der vil begraves på den barstol, de sidder på«. Og hvad med dem selv? Hvor er rock’n’roll-attituden og det sorte tøj om 20 år? Til den tid vil parret stadig være at finde i Pisserenden, er de overbeviste om.Måske vil rollen som butiksbestyrere være mere administrativ og mindre bag disken, men butikkerne og det alternative miljø opgiver de ikke, fordi de runder efterlønsalderen. Og som Pernille siger: »Jeg kan ikke se, hvorfor jeg pludselig skulle begynde at gå i lyseblåt, bare fordi jeg fylder 60«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden