Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Afvist. Debatten om kongehusets arkiver kommer i kølvandet på forfatteren og historikeren Tom Buk-Swientys afsløring af,  hvordan Christian IX hele tre gange tilbød Danmark som en delstat til Det Tyske Forbund. Arkivfoto: Ullstein Bild

Afvist. Debatten om kongehusets arkiver kommer i kølvandet på forfatteren og historikeren Tom Buk-Swientys afsløring af, hvordan Christian IX hele tre gange tilbød Danmark som en delstat til Det Tyske Forbund. Arkivfoto: Ullstein Bild

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongelige arkiver forbliver lukkede

Kulturministeren nægter at åbne arkiverne.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver ikke lettere i fremtiden at grave historier frem om den danske kongefamilie.

Det er konklusionen, efter at kulturminister Per Stig Møller (K) har meddelt, at der ikke »er anledning til at ændre ved de gældende forhold vedrørende kongehuset«.

Kulturministerens konklusion kommer som svar på et spørgsmål stillet af folketingsmedlem Per Clausen (EL), efter at flere historikere har kritiseret den strikse adgang til de kongelige arkiver.

LÆS OGSÅ

Debatten om kongehusets arkiver kommer i kølvandet på forfatteren og historikeren Tom Buk-Swientys nyligt udkomne bog ’Dommedag Als’, som beskriver, hvordan Christian IX hele tre gange tilbød Danmark som en delstat til Det Tyske Forbund.

Dronning Margrethe åbnede arkiver
Oplysningerne fik Buk-Swienty adgang til, da han som den første nogensinde fik adgang af dronning Margrethe til Christian IX’s private arkiv over dokumenter om krigen og fredsforhandlingerne.

LÆS ARTIKLEN

Arkiverne er svære at få adgang til, da de af Rigsarkivet bliver opfattet som private.

»Hvis det var et hvilket som helst andet arkiv, som har med den danske stat at gøre, ville man have adgang til det. Og det er enormt vigtigt, for kongehuset har jo gennem tiden spillet en større rolle i politik og beslutningsprocesser, og den rolle skal selvfølgelig kunne undersøges«, siger Per Clausen.

Historiker nægtet adgang til konge-arkiv

Og det er problematisk, hvis forskere ikke får adgang til den slags informationer. Det mener historiker ved Københavns Universitet, Carsten Due-Nielsen, der selv forgæves har søgt om adgang til Christian X’s arkiv.

»Historieforskning bygger til syvende og sidst på arkiver, og hvis man ikke har adgang til arkiver, som er vigtige for samfundsudviklingen, så giver det risiko for et ufuldstændigt billede af historien. Og det gælder altså også kongehusets arkiver. Kongehuset udgør en central plads i rigets historie og en vigtig brik i puslespillet om Danmarks historie«, siger han til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden