Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kunstneren Pind er sammen med 19 andre rykket ind i det næsten tomme Toves Galleri på Vesterbro. Her kan de udstille og motionere deres evner som kuratorer. Galleriet er åbent.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Kunstneren Pind er sammen med 19 andre rykket ind i det næsten tomme Toves Galleri på Vesterbro. Her kan de udstille og motionere deres evner som kuratorer. Galleriet er åbent.

Kultur

Kunstnere giver konkursramt shoppingarkade kant

Toves Galleri på Vesterbro ligger næsten øde hen. Nye kræfter vil skabe liv.

Kultur

Der er tyst i den lange flisebelagte gang i shoppingarkaden 'Toves Galleri', der strækker sig som en grå tunnel fra Vesterbrogade til Matthæusgade.

Børnenes Postmand Per-bil og tyggegummiautomaten er rykket ind bag et metalgitter. En ramme med overskriften 'Ugens tilbud' er tom.

På facaden kan man læse, at her ligger fitnesscentret SATS, en Netto, en Imerco, bogcaféen Løves og et outlet. Resten af butiksnavnene er kradset af. For de er væk.

Sidste sommer gik Toves Galleri konkurs som følge af butikslukninger og svigtende kundestrøm.

Ecco, Hemtex, blomsterforretninger og en lang stribe tøjbutikker rykkede ud, og nu er arkaden næsten lige så tom og trist som den var, da hele projekt 'Toves Galleri' og medfølgende ombygning blev sat i værk for nogle år siden.

LÆS ANMELDELSE

Galleri i galleriet
Lidt liv er der dog. For midt i den lange passage ved siden af fitnesscentret ligger et galleri i galleriet. Det hedder også Toves Galleri, men logoet er blåt i stedet for det oprindeligt røde, og tilføjelsen lyder 'Vesterbro Contemporary Workout Space'.

»Det med workout er selvfølgelig en leg med navnet i forhold til naboen SATS, hvor man træner kroppen, mens det her er et træningscenter for samtidskunst. Det refererer også til, at vi her vil øve os i at lave udstillinger med hinandens værker«, forklarer kunstneren og idemanden, som kalder sig Pind.

Han har tidligere udstillet på anerkendte gallerier som Mikael Andersen i Bredgade og Overgaden Institut for Samtidskunst, og nu har han sammen med 19 andre kunstnere i trediverne fået lov til at låne 200 kvadratmeter i Toves Galleri til at udstille værker på midlertidig basis.

Den første udstilling åbnede 2. september, og ind til videre har værkerne husly til og med oktober. Og formodentlig længere.

Et underligt sted
Men hvorfor rykke ind i en konkursramt shoppingarkade på Vesterbro?

»Jeg var på udkig efter et showroom, og Toves Galleri er et underligt sted, der aldrig er kommet i gang. Alle vender det ryggen, men måske kan man ændre eller tilføje noget«, siger han og filosoferer over, at arkaden har lånt sit navn fra kunsten (forfatteren Tove Ditlevsen), og at den med kvadratmeterne til galleriet nu giver noget tilbage.

De tyve kunstnere har hver især bidraget med en samling af ældre værker - især konceptuel kunst i form af installationer, videoer og skulpturer. Og alle har de mulighed og ansvar for at værkerne udstilles og kurateres, så galleriet løbende byder på nye sammensætninger.

»En dynamisk udstillingsform«, kalder Pind det.

Alle de adspurgte kunstnere var straks med på idéen, men nogle var lidt skeptiske, fordi de var bange for at blive brugt som reklame for arkaden.

Det mener Pind ikke, der er fare for.

»Det hele er tomt, og vi fylder noget i lokalerne så længe. Vi peger ikke fingre, og vi er ikke sarkastiske. Vi vil tilbyde noget andet end de butikker, der lå her«.

Tilføjer kant
Uffe Holm er en af de tyve kunstnere og har blandt andet bidraget med et lydværk, som får butiksruderne til at dirre. Han synes godt om projektet, men finder det også udfordrende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er en død stemning i arkaden, og vi prøver på ikke at være kontekstuelle, men det er svært. Man bliver påvirket af, at der er så pænt, med hvide vægge, lysspots og nye gulve«, siger han.

Et andet sted i arkaden ligger Løve's Bogcafe med marskandisersofaer, bogreoler fra gulv til loft og levende lys, så lokalerne virker alt andet end kliniske og nye. Her er nærmere hyggeligt. Boghandlen med kaffe og tapas har da også - som den eneste lejer ud over Netto og Sats - klaret sig fint, siden den åbnede i november 2008.

Løve's har endda udviddet undervejs og råder nu over 170 kvadratmeter og arrangerer løbende koncerter og oplæsninger.

»Vi har skilt os ud fra starten, og konceptet har båret det«, mener Allan Lillelund, som er medindehaver af Løve's.

Han mener, at Toves Galleri har haft det svært, fordi for få kender stedet, og butikkerne har mindet for meget om dem, man for eksempel finder på Fisketorvet. Der skal noget andet til for at skabe succes, mener han.

»Man skal hellere satse på nogle mere personlige tiltag i stedet for kædebutikker«.

Ny stor kæde på vej

Sådan ser det dog ikke ud til at gå.

Toves Galleri er i gang med en relancering, og i oktober åbner den tyske kæde 'Babywalz' med børneudstyr sin første danske filial i arkaden - med en butik på hele 1000 kvadratmeter. Desuden udvider Netto i Matthæusgade-enden af shoppingarkaden, så den bliver Københavns største.

»Og der er en række andre lejere på vej«, melder centerchefen Louise Hertz.

Men hun er også glad for det nye galleri i galleriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har taget dem ind for at skabe noget liv og få noget kant - og for at skille os ud. Vi ligger jo på Vesterbro, og vi skal henvende os til det klientel, der er her«, siger hun.

Det betyder dog ikke, at vejen er banet for kvadratmeter til alle kunstnere med kant og gode idéer.

»Det her projekt er udvalgt ene og alene på grund af dets kvalitet. Der er ikke billige lokaler til leje. Det er der en helt klar politik om fra udlejer«, forklarer Louise Hertz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce