Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
genopstandelse. Tycho Brahe ligger begravet i Tyn-katedralen i Prag, hvor man nu vil undersøge og genbegrave hans lig.
Foto: Mads Nissen (arkiv)

genopstandelse. Tycho Brahe ligger begravet i Tyn-katedralen i Prag, hvor man nu vil undersøge og genbegrave hans lig.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tycho Brahe skal graves op og ned igen

Den danske super-astronom får højtidelig genbegravelse i Prag.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks største renæssancegeni får snart – og 409 år efter sin død – en ny begravelse.

Den skal finde sted efter afslutningen af en videnskabelig undersøgelse af astronomens grav og legemsrester, som er planlagt til november.

LÆS ARTIKEL

Tycho Brahes hvilested bliver det samme som hidtil – Tyn-katedralen midt i Prag – men hans knogler og eventuelle tøjstumper skal anbringes i en ny kiste, og der skal, hvis relevante instanser bliver enige, afholdes en kirkelig højtidelighed i forbindelse med kistens nedsænkning.

Sådan lød det udspil, som Tyns sognepræst, Vladimir Kelnar, kom med under et møde mandag med Århus-arkæologen Jens Vellev, der skal lede det danske forskerteam.

Og i går bekræftede Kelnar over for Politiken, at ceremonien er godkendt af kirkens ledelse, og at der sågar er en chance for, at begravelseshøjtideligheden bliver forrettet af Prags nye ærkebiskop, Dominik Duka.

Fortjener en højtidelig genbegravelse Fra dansk side vækker planen lutter glæde.

»Jeg synes, at det er en rigtig spændende nyhed, som sikkert vil tiltrække sig en del opmærksomhed både i Danmark og i Tjekkiet og højst sandsynligt også i andre lande. Jeg kan forestille mig, at der vil komme adskillige gæster fra Danmark«, siger Danmarks ambassadør i Prag, Ole E. Moesby, til Politiken.

Jeg kan forestille mig, at der vil komme adskillige gæster fra Danmark

Ambassadøren, som var med til mødet hos sognepræsten, følger Brahe-projektet med stor interesse og er glad for, at dets realisering nærmer sig, og at afslutningen på det bliver en ceremoniel begivenhed i Tyn-kirken.

LÆS ARTIKEL

Også Jens Vellev, som har beskæftiget sig med Tycho Brahe i en lang årrække og skrevet flere afhandlinger om ham, bifalder sognepræstens initiativ til genbegravelsen.

»Jeg er meget begejstret. Brahe fortjener en højtidelig genbegravelse. Det bliver en værdig afslutning på vores ’indgreb’ og samtidig en slags mindehøjtidelighed for den store dansker. Og hvad undersøgelsen af hans legemsrester angår, så er jeg overbevist om, at Brahe fuldt ud ville acceptere den. Han var jo selv videnskabsmand«, siger Jens Vellev.

Bedre metoder i dag

Mødet hos sognepræsten, som samtidig er Prags stifts kirkekonservator-ekspert, handlede hovedsagelig om selve forløbet og den praktiske og tekniske side af de kommende analyser af Tycho Brahes grav og dets indhold.

Formålet med undersøgelserne er af få mere viden om omstændigheder ved og årsager til Brahes død, men også at erfare mere om astronomens sundhedstilstand, medicinforbrug m.m.

»Ved den hidtil eneste undersøgelse i 1901 var de videnskabelige metoder meget begrænsede sammenlignet med nutidens muligheder. I dag kan vi f.eks. analysere og vurdere det skeletmateriale, der ligger i graven, Brahes hår, ligklæderesterne etc. meget mere nuanceret, end det var tilfælde for over 100 år siden«, fortæller Vellev, som er lektor ved Aarhus Universitets Afdeling for Middelalder-og Renæssancearkæologi. Ved mødet i Tyn-kirken, som også en repræsentant for Tjekkiets fredningsstyrelse, arkæolog Zdenek Dragoun deltog i, blev der ligeledes diskuteret sammensætningen af både den danske og den tjekkiske forskergruppe. Fra begge lande er der tale om førende eksperter på områder som arkæologi, antropologi, kemi, fysik, tekstilkonservering m.m. Del af større Brahe-projekt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg er meget begejstret. Brahe fortjener en højtidelig genbegravelse. Det bliver en værdig afslutning på vores ’indgreb’ og samtidig en slags mindehøjtidelighed for den store dansker

Jens Vellev er meget tilfreds med udfaldet af mødet hos Vladimir Kelnar, og også med de forhandlinger, han i løbet af ugen førte med de tjekkiske videnskabsfolk, som skal deltage i projektet. »Jeg har drømt om en genåbning af Brahes grav i mange år. I 2001 lancerede jeg for første gang mit ønske offentligt. Det var ved en kongres i anledning for 400-året for Brahes død. Det seneste par år har jeg brugt på møder og forhandlinger med tjekkiske instanser og på at skrive ansøgninger, og i februar kom den endelige tilladelse fra myndighederne i Prag«, siger Jens Vellev. Åbningen og undersøgelsen af graven er kun en del af et større Brahe-projekt, som Vellev arbejder på.Hans andre planer går bl.a. ud på at udgive et af Tycho Brahes videnskabelige værker, ’Mechanica’ fra 1598. Den vil Vellev udgive i to versioner – en i dansk oversættelse og en faksimile af originalen. »’Mechanica’ er nok Brahes mest tilgængelige værk for almindelige læsere. Det er en meget spændende bog, ikke mindst fordi den indeholder hans selvbiografi samt beskrivelse af alle hans 25 astronomiske instrumenter, som desværre ikke er bevaret. Ikke et eneste. Men nogle kopier eksisterer den dag i dag«, fortæller Vellev.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden