Endelig. Den danske arkæolog Jens Vellev overværer de første skridt mod Tycho Brahes rester.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Endelig. Den danske arkæolog Jens Vellev overværer de første skridt mod Tycho Brahes rester.

Viden og tech

Politiken.dk i Prag: Tycho Brahes rester er snart gravet fri

Klokken 8.07 begyndte arkæologer at grave den danske astronom op i Prag.

Viden og tech

Med hammer og mejsel gik danske og tjekkiske eksperter til morgen i gang med at åbne Tycho Brahes gravkrypt i Týnkirken i Prag.

Ingen har overblik over, hvor lang tid det vil tage at nå ned til den danske astronoms rester, men politiken.dk's udsendte Dana Schmidt er på stedet sammen med det store hold af arkæologer, antropologer og andre eksperter.

»De fjerner fliserne langsomt og omhyggeligt rundt om den halvanden meter lange gravplade, der ligger foran alteret i kirken. Ingen ved vist helt, hvor lang tid, det vil tage, men han ligger omkring halvanden meter nede, så fire-fem timer er nok ikke urealistisk«, siger Dana Schmidt.

Ingen ved vist helt, hvor lang tid, det vil tage

Formålet med at grave astronomen op er at få mere viden om omstændighederne ved og årsagerne til Tycho Brahes død i 1601, hvor teorierne går på alt fra mord til fejlmedicinering og sygdom.

»Men det finder vi jo selvfølgelig ikke ud af i dag. Når han er oppe, vil han blive kørt til et laboratorium, som ligger i udkanten af byen, og her skal resterne så undersøges«, siger Dana Schmidt.

Først i 2011 vil resultaterne af analyserne komme.

Ingen ved, hvad der venter Den danske arkæolog Jens Vellev har været den drivende kraft bag opgravningsprojektet, siden han i 2001 for første gang lancerede ideen på en kongres for 400-året for Brahes død.

For ham har genopgravningen af Tycho Brahe udviklet sig til et livsprojekt:

»Vi er spændt på tilstanden af både de fysiske rester af Tycho Brahe, der døde i 1601, og også af hans kone, der blev begravet ved hans side tre år senere. Vi er naturligvis uvidende om tilstanden i den dybe gravkrypt, hvor resterne af de to personer har ligget urørt siden 1901 (hvor graven senest blev genåbnet, red.)«, har Jens Vellev tidligere udtalt.

Han er selvfølgelig med i Týnkirken i dag, hvor spændingen ifølge Dana Schmidt sitrer.

»Ingen har jo været dernede siden 1901, så alle er meget spændte på, hvad vi finder«.

Mistanke om forgiftning
Tyge Ottesen Brahe (1546 - 1601) betragtes som den moderne astronomis grundlægger. Han var danskfødt, men tilbragte sine sidste to år i Prag, hvor han arbejdede for den habsburgske kejser Rudolph II.

Hans død er blevet tilskrevet nyresvigt, men der er mistanke om, at han blev forgiftet.

LÆS ARTIKEL

Den danske professor Peter Vinilandicus Andersen spekulerede for nylig i, at Tycho Brahe blev myrdet af en fjern slægtning Eric Brahe efter ordre fra kong Christian IV.

En anden teori har gået på, at han ved et middagsselskab ignorerede sin tissetrang i så ekstrem grad, at hans urinblære til sidst sprængte.

Rønn med til genbegravelsen fredag

Allerede på fredag vil Tycho Brahe blive genbegravet ved en ceremoni i Týnkirken.

Ceremonien skal ledes af Prags ærkebiskop Dominik Duka. Flere tv-stationer vil transmittere fra genbegravelsen, der vil vare omkring en time. Den gotiske kirkes 2.000 pladser forventes at blive fyldt.

LÆS OGSÅ Fra Danmark deltager kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V), der vil holde en kort tale om Tycho Brahe.

Det danske kor Holmens Kantori vil desuden deltage i ceremonien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce