SKRIV: Er det klogt at fjerne det stumme h?

Dansk Sprognævn vil gøre det valgfrit at bruge stumt h. Vad mener du om det?

Kultur

Vornår har du sidst konsulteret en ordbog for at tjekke, om et ord skulle staves med eller uden h?

Dansk Sprognævn anbefalede for nylig, at det skulle være tilladt at skrive både gymnasie og gymnasium, og nu lægger sprognævnet også op til valgfrihed, når det gælder det stumme h.

Det betyder i praksis, at du i fremtiden selv kan bestemme, om du vil skrive hvad/vad, hvor/vor, hjælp/jælp og så videre.

»Faktisk er det jo kun folk, der taler nørrejysk, der udtaler h’et. Men alle andre kan ikke høre h’et, og børn har svært ved at stave ord med stumt h. Samtidig ser vi en stigende mængde tekster, hvor folk har en tendens til at sløjfe bogstavet, specielt i sms-sprog, og i chatsprog ser vi det gang på gang. I den digitale tidsalder skriver man mere rationelt, og der er de stumme bogstaver i vejen – og det vil vi som sprognævn gerne imødekomme«, siger Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen til Politiken som baggrund for forslaget.

LÆS MERE

Nævnet overvejer desuden at fjerne det stumme t i ordet 'det', så det fremover bare skal staves ’de’. I samme åndedrag skal ordet ’de’ så staves ’di’, da det jo i forvejen er sådan, det udtales.

Sprognævnets anbefaling af at gøre det stumme h valgfrit skal nu til behandling i blandt andet Folketinget og forventes at komme med i den nye udgave af Retskrivningsordbogen, som udkommer i efteråret 2011.

Du kan altså stadig nå at gøre din indflydelse gældende:

Hvad synes du om forslagene? Skriv din kommentar herunder

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce