Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

realisme. Niklas Askers sort-hvide penselstrøg får 'Med nye øjne' til at minde om en kultserie som 'Stray Bullets'. Illustration fra bogen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sort-hvid storbyblues rammer rigtigt

Svenske Niklas Asker tegneseriedebuterer med veltegnet hverdagsdramatik.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Menneskers veje krydser hinanden, møder kan man knap nok kalde det. Veksler et par ord tilfældigt.

For eksempel i en lufthavn, hvor den ene skal rejse, og den anden skal hente nogen. Unge mænd og kvinder med forhold, der måske holder, måske ikke. I den alder, hvor fremtiden er åben i betydningen ’kaos’: Man skal jo videre, men til hvad? Med hvem?

LÆS OGSÅ

Kan man slå igennem med det, man prøver – blive forfatter, professionel fotograf og så videre?

Svenske Niklas Asker har formentlig lige været i dén situation selv, for han rammer tonen, stemningen med mærkelig sikkerhed, selv om historien egentlig er ret flagrende.

Nu er han slået igennem, for hans romanlignende tegneserie om sådan nogle unge mennesker udgives i USA, Holland, Sverige, Italien – og altså Danmark.

Sikkert stemningsbillede

Jessica er forfatterspire og John fotograf. De mødes i London-lufthavnen Stansted – han for at tage flyet til New York, hun for at hente sin kæreste, Chloe, fra samme fly. Men Chloe kommer ikke, for hun har en affære i New York – og John kommer ikke af sted, for flyet er aflyst: Tilbage til London og til det, han flygtede fra.

Flere historier flettes ind og bliver ikke lettere at skelne fra hinanden af, at John ligner Andrew, mens hans kæreste ligner Jessicas. Men stemningen af livet som noget forbigående, den uvisse fornemmelse af, at ens liv må rumme noget mere end rutinerne, hvis bare man greb til i rette øjeblik eller kunne skelne sit eget liv mere præcist, med nye øjne ... Den stemning beskriver Asker med stor præcision.

LÆS OGSÅ Askers kontrastsikre, sort-hvide penselstrøg rammer en realisme, der genkalder hverdagsdramatiske kultserier som ’Stray Bullets’. Indimellem med tiltede billedrammer og opbrudte sidekompositioner, der spejler sindets kaostilløb. For den unge Malmøtegner lover debuten godt. Ikke mindst, hvis han nu retter sine nye øjne mod andre alders- og socialgrupper end sin egen, og gerne med et strammere plot.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden