Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: CASPER DALHOFF (arkiv)
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den Gamle By får nyt skatkammer

Aarhusmuseum fremviser gemte kunstskatte i nyt topsikret kunstkammer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstskatte for mange millioner kroner kommer for alvor frem i lyset, når dronning Margrethe i dag åbner det hidtil største udstillingsprojekt i Den Gamle By i Aarhus historie.

Indvielsen omfatter det nye topsikrede Kunstkammer på 450 kvadratmeter, der uden risiko for tidligere tiders tyverier giver museets værdifulde klenodier i sølv, ure, porcelæn og fajance den plads, de fortjener.

Den Gamle Bys grundide er ellers, at kunstgenstande udstilles som en del af miljøet i museets butikker, huse og værksteder. Men i det nye Kunstkammer bliver der fokus på den enkelte genstand.

»Tanken om et underjordisk kunstkammer opstod, da museet i 2000 fik stjålet 11 meget fine og sjældne lommeure«, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Ure fik eget museum Selvom de fleste af urene blev fundet igen, stod det klart, at museets skatte havde brug for bedre sikring, hvis publikum skulle kunne studere dem på nært hold.

Den Gamle By har siden 1934 huset et urmuseum med 15.000 genstande. Det får nu sin særlige plads i Kunstkammeret med et sjældent udvalg af solure, standure, bordure, lygteure og lommeure.

Blandt lommeurene er blandt andet er Tourbillon-ur, som ikke har været udstillet siden 2000, hvor det blev stjålet fra Den Gamle By.

Fire år senere kom det mirakuløst tilbage pakket ind i køkkenrulle i en ufrankeret kuvert uden afsender.

400 års designhistorie

Museets samling af fajance og porcelæn rummer over 3.000 genstande som terriner, osteklokker, skylleskåle, asietter, saltkar og strøbøsser.

Samlingen spænder over 400 års designhistorie fra både Danmark og hertugdømmer samt engelske, tyske, nederlandske og ostindiske varer.

Sølvudstillingens knap 800 genstande er skabt af 309 sølvmestre fra hele landet.

Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde OJD har givet 13,6 millioner kroner til byggeriet af Kunstkammeret.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden