TEGNESERIE. Smølferne er nogle værre nogen, mener fransk forsker, der anser serien for at repræsentere totalitære og racistiske værdier. Foto af smølfefigurer i Belgien.
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP

TEGNESERIE. Smølferne er nogle værre nogen, mener fransk forsker, der anser serien for at repræsentere totalitære og racistiske værdier. Foto af smølfefigurer i Belgien.

Kultur

Forsker: Smølferne er stalinistisk-nazistiske racister

Belgiske tegneseriefigurer får det glatte lag: Smølferne er en skændsel, mener fransk forsker.

Kultur

En fransk politolog er vred over de små blå smølfer.

De »repræsenterer det totalitære samfunds arketype gennemsyret af stalinisme og nazisme«, mener Antoine Buéno fra Sciences Po-universitetet i Paris.

Han er blevet mødt med så stor vrede fra smølfefans, at han nu frygter for sin sikkerhed.

Syge smølfer er racistiske Ifølge den britiske avis The Telegraph peger han blandt andet på et afsnit med en smølf, der - efter at være blevet stukket af et sort insekt - bliver kulsort, sindssyg og ude af stand til at tale. Hans tilstand smitter hele landsbyen.

»De reduceres til primitive, der hopper rundt. De mister alle tegn på intelligens. Det er nogenlunde sådan, afrikanere blev set af de hvide kolonister i det 19. århundrede«, mener den franske forsker.

Smølfernes onde ånd, troldmanden Gargamel, virker - finder Buéno - antisemitisk, mens landsbylederen og smølfernes helt, Gammelsmølf, er en diktatorisk gamling med stalinistiske elementer.

Det understreges efter hans vurdering af den omstændighed, at smølferne går ens klædt og lever i ens huse. Typisk sovjetkommunisme, mener han.

Smølfefans er vrede
Tilhængere af tegneserien har reageret med bestyrtelse på hans udfald mod smølferne.

»Hvor er det skammeligt at besudle eventyrerne fra vores barndom«, skriver en på en smølfefanside på nettet.

Buéno - der er blevet bange for den vrede, han har afstedkommet - har skyndsomt understreget, at han elsker de små blå tegneseriefigurer.

»Jeg elsker smølferne. Jeg anklager ikke Peyo (smølfernes tegner, red.) for racisme. Ellers kan I jo nok regne ud, at hans støtter ville angribe mig«, understreger han.

Tintin trækkes for en dommer

Smølferne er ikke den eneste tegneserie, der er under angreb. En congoleser, der bor i Belgien, har anlagt sag mod albummet 'Tintin i Congo', som han anser for at være racistisk og fremmedfjendsk og forlanger forbudt.

Den retssag begynder ifølge The Telegraph til september.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden