0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmarks største skakspiller er død

Bent Larsen blev 75 år. Han vandt utallige sejre, men blev aldrig verdensmester.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bent Larsen. Mesterspilleren, som danskerne lærte ham at kende. Her er han fotograferet i 1983. Arkivfoto: Busser

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Siden 1950’erne har Bent Larsen været det største navn i dansk skak.

Han var ikke bare en fremragende skakspiller, men også et nysgerrigt og frem for alt karismatisk og underholdende menneske. Han havde så meget ild og sjæl, at man nemt kunne forledes til at tro, at lyset ville brænde for evigt.

De heldige, som oplevede ham på toppen, kan kun være taknemmelige, for han var en af den slags, der kun dukker frem med sjældne mellemrum. Jeg har haft ham som forbillede (og senere ven og kollega) hele min skakkarriere.

Jeg er ikke den eneste, der har det sådan, og da Larsen i marts i år fyldte 75 år, blev han fejret af hele Danmark. Han levede sit liv, helt som han ville, og jeg er sikker på, at han intet fortryder.

LÆS ARTIKEL

Med en nærmest manisk, karismatisk udstråling og en leksikalsk viden om næsten alt fascinerede Larsen i alle sammenhænge tilhørerne med kloge betragtninger og historier fra hele verden.

Larsen var den sjældne type af personer, der kunne ’fylde’ et rum og altid var det naturlige centrum. Det føles tomt at skulle fortælle om det, for ’man skulle nok have været der’.

Larsen var ikke kun kendt i skakverdenen. Da der engang blev publiceret lister over Danmarks mest omtalte personer, var han tre år i træk på listen sammen med bl.a. kong Frederik IX og statsministeren.

Al modstand nedkæmpes
Bent Larsen blev født 4. marts 1935 i Tilsted per Thisted.

Interessen for det ædle spil blev vakt hos den 7-årige Bent, da en legekammerat i Holstebro lærte ham skakreglerne. Siden gik det stærkt, og som 12-årig meldte han sig ind i Holstebro Skakklub.

Bare to år efter havde han nedkæmpet al modstand i byen.

I begyndelsen af 1950’erne flyttede familien til Aalborg. Det betød, at Bent Larsen i en periode mødte jævnbyrdig modstand. Efter et år var det dog slut med det, og også Aalborg var blevet for lille til Bent Larsen.

Han sprang to klasser frem i skoleforløbet og blev i 1952 student. Han flyttede derpå til København for at læse til ingeniør. Han blev dog aldrig færdig, og studiet blev skrinlagt i 1960 – skakkens gudinde Caissa havde beseglet hans skæbne.

I 1954 vandt han sit første danmarksmesterskab.

Siden blev det til i alt seks mesterskaber i årene 1954, 1955, 1956, 1959, 1963 og 1964.

I 1954 blev Bent Larsen international mester ved OL i Amsterdam. To år senere ved OL i Moskva havde Bent Larsen den højeste scoringsprocent på førstebrættet (77,8), hvilket bevirkede, at han fik tildelt stormestertitlen ved turneringens afslutning.

Selv om Larsen på det tidspunkt blev regnet for Nordens stærkeste spiller – efter en matchsejr over den islandske nationalhelt Fridrik Olafsson i 1955 –