Indsamling. Bolsjefabrikken, der retteligt burde hedde ex-VVS'eren, står til lukning, hvis bygningen bliver solgt. Det vil brugerne forsøge at undgå ved selv at købe de 1000 kvadratmeter.
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Indsamling. Bolsjefabrikken, der retteligt burde hedde ex-VVS'eren, står til lukning, hvis bygningen bliver solgt. Det vil brugerne forsøge at undgå ved selv at købe de 1000 kvadratmeter.

Kultur

Aktivister vil købe kulturhus for fem millioner

Kulturforening vil starte en fond i stil med Ungdomshusets.

Kultur

Fem millioner kræver det at sikre det brugerdrevne kulturhus Bolsjefabrikken i Københavns nordvestkvarter.

Her har en flok kreative unge har gennem de sidste par år oprettet galleri, biograf, folkekøkken, cykelværksted og meget mere i et nedlagt VVS-firma og anlagt en nyttehave på grunden, så de selv kan dyrke råvarer til deres folkekøkken.

Nu vil brugerne sætte en stor pengeindsamling i gang for at købe bygning og grund.

»Vi har hele tiden vidst, at vi havde bygningen på lånt tid, og indenfor det seneste år er vi blevet pustet i nakken af, at der har været tre interesserede købere. For at sikre vores uafhængighed, må vi selv købe stedet«, fortæller Djawed Kimouche fra Bolsjefabrikken, som stedet kaldes.

Navnet stammer fra gruppens første sted på Glentevej, hvor de havde til huse i en tidligere bolsjefabrik. Da de måtte fraflytte den adresse, fik de lov at rykke ind på Lærkevej og blive der, indtil VVS-firmaet blev solgt.

LÆS ARTIKEL

Virtuel mursten
For at kunne købe den omkring 1000 kvadratmeter store bygning skal brugerne skaffe fem millioner.

Og selv om de er mange, er det et stort beløb for de unge, der holder til her - de fleste er studerende, kunstnere eller andre med lav indkomst.

Derfor vil de nu forsøge at skaffe pengene via donationer og fondsstøtte. Til formålet er de i gang med at oprette en hjemmeside, hvor man for 100 kroner kan 'købe' en virtuel mursten og på den måde donere et bidrag til fonden.

Første mål hedder 500.000, for de har - efter rådgivning af advokat Knud Foldschack (der også er advokat for Fonden Jagtvej 69) - fået at vide, at det koster 300.000 alene at oprette en fond. Og en fond er nødvendig for at kunne søge midler fra større givere/fonde.

»Det bliver nemmere at blive taget seriøst, når vi har vist, at vi har en fond med juraen i orden, og vi kan vise, at pengene går til et bestemt projekt«, siger Djawed Kimouche.

Vil sælge doneret kunst
For at gøre opmærksom på sagen og indsamlingen er Bolsjefabrikkens brugere nu i fuld i gang med at forberede kampagnen MuliGgør og eventen PanikRum, som omfatter happenings på gadeplan, koncerter og salg af kunstværker doneret af blandt andre amerikanske Shephard Fairey og Jan Danebod.

Ud over bygningen og grunden på Lærkevej råder Bolsjefabrikken også over 1200 kvadratmeter i kommunale bygninger på Ragnhildgade på Østerbro.

LÆS ARTIKEL

Men der er så mange brugere, at der er ikke er plads til, at flere rykker ind, hvis Lærkevej skal rømmes.

»Begge huse er fuldstændig fyldt op - med atelierpladser, øvelokaler og meget mere. Vi har tidsskemaer over, hvem der skal bruge rummene på forskellige tidspunkter«, fortæller Djawed Kimouche.

Desuden har de unge kreative kun mulighed for at bruge lokalerne på Ragnhildgade frem til 2013.

»Vi har flyttet rundt og bygget om tre gange. Vi orker ikke at flytte igen. Vi vil gerne blive et sted, og der er Lærkevej bedre at satse på end Ragnhildsgade, som skal rives ned og blive til boliger«.

Som et firben

2. september begynder kampagnen 'Panikrum' med en march fra Sankt Hans Torv til Lærkevej klokken 17.

»Når vi er truede, gør vi ligesom et firben, der smider halen: vi smider en del af os og hyperproducerer events og kultur«, siger Djawed Kimouche.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden