Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tilløbsstykke. Salen var fyldt, da Norge blev fejret i Nordkorea.
Foto: GORM K GAARE/GORM K GAARE

Tilløbsstykke. Salen var fyldt, da Norge blev fejret i Nordkorea.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstner efter Norge-show i Nordkorea: Der findes idioter i alle lande

Der er mange ting, vi ikke forstår ved Nordkorea, siger norsk provokateur.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

17 voksne nordmænd og en enkelt baby er rejst ud af Nordkorea efter at have fejret intet mindre end Norges nationaldag i Pyongyang.

Fejringen var et kunstprojekt af den kontroversielle norske kunstner Morten Traavik, der tidligere har gjort sig bemærket med projekter som kåringen af Miss Landmine, hvor kvinder skamferet af landminer stillede op i en skønhedskonkurrence.

SE BILLEDSERIE

En fejring, hvor både norske og nordkoreanske musikere blandt andet optrådte med musik af til popbandet A-ha. Og hvor hans ti måneder gamle søn var med på sidelinjen.

LÆS ARTIKEL:

»For min indre entertainer var det største kick at stå på scenen og synge en arbejder-folkesang, en drikkevise fra Norge, og få tusinder af nordkoreanere til at klappe med i takt. Men der var mange højdepunkter«, siger Morten Traavik til politiken.dk fra Beijing.


Stående applaus
Selv beskriver kunstneren showet som » beyond politics«.

»Vi bringer nye impulser ind og nye perspektiver ind. Det er mere, end hvad mange andre har gjort«.

»Og vi fik stående applaus fra 1.000 tilskuere, de fleste mellem 15 og 25 år, altså et ungt publikum, som oftest er mest åbne over for impulser udefra«, siger han om at den nyligt overståede fest.

En fest, der altså fandt sted i et land, der i den vestlige verden betragtes som et af verdens mest undertrykkende og lukkede diktaturer.

Dialog uden at belære
Kan fejringen af Norges nationaldag og dit samarbejde med nordkoreanske musikere ikke ses som en blåstempling af det nordkoreanske styre?

»Kun hvis man forudsætter, at ethvert samarbejde med et land, der har et system, vi ikke bryder os om, også skal indeholde nogle politiske formaninger fra vores side. At enhver form for dialog skal indeholde noget om menneskerettigheder«.

»Men dialog kan ikke være belærende. Så er det ikke længere dialog. Jeg forstår ikke logikken hos de kritikere, der på den ene side kritiserer Nordkorea for at isolere sig fra omverdenen, og på den anden side ikke vil deltage i at skabe større forståelse på begge sider«, siger Morten Traavik.

Kritikken baseres på uvidenhed
Selve det, at showet kunne gennemføres, må bryde med folks fordomme, mener nordmanden.

»En af de mest cementerede forestillinger, der hersker i den vestlige verden er jo, at Nordkorea er et ekstremt lukket land, og at næsten ingen kan slippe ind - eller ud«.

»Men de mest kritiske stemmer er oftest også dem, der ved mindst om landet og folket«, siger han.

Men hvad synes du så om det nordkoreanske samfund?

»Jeg synes det samme, som jeg synes om det norske eller det danske samfund. Der er masser af idioter i Nordkorea på alle niveauer af samfundet, men det er der også i alle andre lande. Men jeg vil aldrig være enig i, at hvis man ikke entydigt fordømmer det nordkoreanske samfund som helhed, så støtter man det politiske system i Nordkorea«.

LÆS OGSÅ

Dokumentar på vej

Morten Traavik understreger, at han og holdet af musikere og journalister ikke har betalt andre penge til den nordkoreanske stat end de 30 euro pr. mand til presseakkreditering til de norske journalister, som fulgte med.

Blandt de norske journalister var blandt andet et team fra det norske svar på DR - NRK - som skal lave en dokumentar om projektet.

Hans projekt med fejringen af Norges nationaldag blev gennemført med midler fra blandt andet det norske udenrigsministerium.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden