Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Folkefest. Mange havde valgt at klæde sig festligt på i rød-hvide farver.
Foto: Maja Lærke Maach

Folkefest. Mange havde valgt at klæde sig festligt på i rød-hvide farver.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hverken romerlys eller Varela spolerede dansk EM-fest

25.000 danskere lod sig ikke kue af portugisisk sejr.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Ærgerligt, men sikken fest«

Sådan lød ordene fra én af de mange danskere, som overværede Danmarks kamp mod Portugal ved slutrunden i EM.

25.000 mennesker var mødt op til folkefest i Kongens Have i København.

To enorme storskærme var sat op, én i hver ende af parken.

Der var fadøl en masse, dannebrogsflag, rød-hvide trøjer og viftende klaphatte, som dækkede den ellers så fredfyldte københavnerpark fuldstændig til.

Silvestre Varelas mål i det 87. minut slukkede al håb om sejr til Danmark, men humøret blandt fansene i Kongens Have var trods nederlaget fortsat højt.

Bedre end fjernsynet For en stor del af gæsterne betød den gode stemning mere end nederlaget til Ronaldo og co.

»Der er virkelig god stemning herinde, og man kan rigtig dyrke fællesskabet. Det er noget bedre end at sidde og se det foran fjernsynet«, sagde 28-årige Stefan Olsen umiddelbart efter kampen.

»Det var en emotionel rutsjetur, vi er selvfølgelig skuffede, men fortrøstningsfulde, for der er jo håb endnu«, fortsatte han, inden han bevægede sig væk fra menneskemængden.

»Altså der er øl og mennesker, vi er da kommet for festen«, sagde 17-årige Sara Larsen, som var taget af sted med sin gymnasieklasse fra Rødovre Gymnasium.

»De har klaret det bedre, end jeg troede, men jeg har heller ikke haft de store forventninger«, lød det fra skoleveninden Sofie Hansen.

Ved siden af gymnasieveninderne blev der guflet pølsehorn og hjemmebagte muffins.
Fodboldmødrene Birgitte Schmidt og Charlotte Bang havde taget turen fra Lyngby for at deltage i fodboldfesten sammen med hver deres børn.

GUIDE
LÆS OGSÅ

500 danske roligans har slået lejr udenfor den Ukrainske EM-by Lviv. Kilde: Politiken.tv

»Vi er kommet herind, fordi her normalt er roligt og godt for børn«, sagde 41-årige Charlotte Bang, mens hun så noget skeptisk ud over menneskemængden.

»Men vi har fundet en god plads alligevel«, supplerede hun.

»Vi kender hinanden, fordi vores drenge spiller i samme klub. De interesserer sig for fodbold, og så må vi jo også gøre det. Men en landskamp kan jeg altid se«, sagde Birgitte Schmidt.

Mens folk sad stille og roligt foran den ene skærm og fulgte kampen, var stemningen en anelse mere vild foran den anden storskærm, hvor fansene stod som sild i en tønde.

Mange af de vaskeægte fodboldfans havde taget plads her.
Der blev rusket i hegnet foran storskærmen, når de danske spillere kvajede sig og brændte store chancer, og da Pepe (Képler Laveran Lima Ferreira) og Helder Postiga scorede i det 24. og 36. minut gik fansene amok med romerlys og kanonslag.

Ruskede i hegnet
Flere gange måtte sikkerhedsvagterne sætte hegnet på plads, fordi fans i skiftevis begejstring og frustration havde rusket så meget i det, at det lå halvt ned mod jorden.

Det fik fodboldfanen Knud Petersen til at ryste på hovedet.

Se billeder fra kampen

»Jeg er normalt kontrollør på Brøndby Stadion, og det er lidt uhyggeligt, at de (sikkerhedsvagterne, red.) ikke gør noget ved det. Det kan godt blive et problem, når de får lov til at flå sådan i hegnet. Hvad nu hvis det eskalerer, så raserer de måske scenen. Men de er nok underbemandet«, fortalte han og pegede op mod storskærmen.

At dømme ud fra antallet af medbragte ølflasker og øldåser, tydede det på, at sikkerhedsvagterne ikke kunne hamle op med de mange fodbolddanskere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Allerede inden kampens start kunne vagterne ikke nå at tjekke de mange menneskers tasker.

Ølkø er ligemeget
I pausen bevægede de tørstige sig mod en af de opstillede ølboder.

Her stod nogle nordmænd og brokkede sig over, de havde stået i kø i tyve minutter.

Men den lige stilling ved pausen fik danskerne til at bevare tålmodigheden.

»Det er skide lige meget. Vi hygger os jo. Det er jo, hvad man kan regne med, når så mange er samlet ét sted«, sagde Peter Smidt, der havde ventet ligeså længe på en kold fadøl.

Tilfældige krammere
Da Nicklas Bendtner scorede sit første af to mål i det 41. minut, kunne folk foran den ene skærm slet ikke se tv-billedet for røg fra nogle romerlys.

Men Bendtners mål i det 81. minut fik folkemængden til at gå i ekstase. Flere kastede deres ølkrus op i luften, og der blev delt krammere ud til tilfældigt fremmede sidemænd og -kvinder.

»Jaaaaa, hvor det vigtigt«, udbrød en fan.

»Kom NU Danmark«, lød det fra en anden fan to minutter før slutfløjt, og den neglebidende stemning var til at føle på.

Men da Silvestre Varela havde hentet sejren hjem til Portugal, bevægede folk sig straks mod udgangen.

Snakken var dog livlig, og nederlaget stod ikke just malet i hovedet på de mange fans, der fortsat var ved godt mod.

Tysk kamp til stregen

Flere spekulerede allerede i, om det nu var en sejr til Tyskland eller Holland, der kunne hjælpe Danmark til at gå videre til kvartfinalerne.

»Danmarks EM-håb lever endnu. Vi skal sgu nok klare den«, sagde Peter Sørensen, som var taget i Kongens Have med tre venner.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om Varela ikke helt spolerede EM-festen, var de enige om, at Danmark også får kamp til stregen på søndag mod Tyskland.

Én ting vidste de dog med sikkerhed. På søndag er det atter på med landsholdtrøjen og af sted til fodboldfest i Kongens Have.

»Men vi er nok ikke lige så glade på søndag, hvis de taber. Så er vi jo ude«, sagde Peter Sørensen, inden han satte sig op på cyklen og kørte hjemad.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden