Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Søren Harboe
Foto: Søren Harboe

Mosefund. Et unikt 900 år gammelt knivsskaft har ligget gemt i mosedrag syd for Fuglslev Kirke mellem Tirstrup og Ebeltoft.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arkæologer spuler 900 år gammelt knivskaft frem

Nykristent fund på Syddjursland er i familie med Bayeux-tapetet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I en mose syd for den lille kirke i Fuglslev på Syddjursland har arkæologer gjort et fund. Skaftet af en 900 år gammel kniv er dukket op af en udgravning, og det har ikke været en helt almindelig kniv.

Ornamenteringerne på skaftet og en omspundet sølvtråd viser, hvor værdifuld den har været for den uheldige ejer, der, mener arkæologerne, må have tabt den på vej hen over en gangbro, der dengang forbandt mosens to bredder.

LÆS OGSÅ

Uheldigt for ejeren, men heldigt for alle os andre, da mosedyndet har holdt skaftet konserveret. Det har ikke taget skade af udgravningen, da det blev spulet frem af mudderet med vand.

Træplanker fra udgravningen er dateret til tiden kort før 1100, og ornamenteringerne kan sammenlignes med reliefhuggede døbefonde og de såkaldte 'gyldne altre', hvoraf det ældste dateres til omkring 1150 og blev fundet i Lisbjerg ved Aarhus.

LÆS OGSÅ

Ornamenteringerne repræsenterer en blanding af vikingetidens og den tidlige kristendoms udskæringsstil og forestiller mænd, kvinder og op til flere dyr.

Nogle af menneskehovederne sidder på dyrekroppe, for eksempel har en af mændene en fiskehale, og disse fantasivæsner var ikke ualmindelige i tiden, da danskerne blev kristne - figurerne og ornamenterne på skaftet var ifølge arkæologerne symboler, de nykristne, som havde været hedninge indtil for ganske nylig, kunne forstå.

Bayeux-tapetet i Normandiet fra tiden lige op til 1100 er det mest kendte eksempel på dette fænomen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts