Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den lange Oehlenschlægersgade byder på psykedelisk kunst, billige øl, franske konditorkager og moderne smykkedesign. Og meget mere. Find inspiration til et besøg i guiden nedenfor.
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN

Den lange Oehlenschlægersgade byder på psykedelisk kunst, billige øl, franske konditorkager og moderne smykkedesign. Og meget mere. Find inspiration til et besøg i guiden nedenfor.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gadeguide: Moussekager og sufi-kaffe på Vesterbro

Den lange Oehlenschlægersgade bliver transformeret fra brun til broget.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pornobutikken 'Playhouse', en række tilbud om thaimassage, et møntvaskeri med klaver og et rigtigt brunt værtshus.

Oehlenschlægergade ligger på Vesterbro og har det hele. Og mere til. For gaden rykker, så de gamle, brune steder krydres med moderne design, gallerier og gode spisesteder.

Tag med en tur ned ad gaden, der går fra Vesterbrogade til Sønder Boulevard.

Åbent nonstop fra torsdag til søndag Det smalle værthus med enkle fyrretræsborde og plettet filttæppe på gulvet var et af forfatteren og værtshuskenderen Dan Turèlls stamsteder. Det var her han på sin sidste tur gennem byen ville »nyde en bitter dram og ikke andet«.

Digtet hænger ved bardisken i det aflange lokale, der siden 1916 har ligget anonymt i gadebilledet, men stadig er stedet, hvor tørstige sjæle lige skal have den allersidste øl. Og den, der følger efter. Man kan også fordrive de små timer med at rafle, spille dart og bordfodbold eller tage en sidste svingom foran jukeboksen.

NB: Vaskeriet Guldvask ligger klos op af. En vask tager 20 minutter, og imens kan man klimpre på stedets klaver eller tage en pils på værtshuset.

Café Guldregn, Oehlenschlægersgade 1, Kbh. V. Tlf. 33 31 75 45. ma.-on. 10-24 samt to. kl. 20-sø. kl. 20 (kun lukket for rengøring et par timer).

LÆS ARTIKEL

En bid af Paris
På den flisebelagte facade hænger et farvestrålende maleri af den parisiske boheme-bydel Montmartre, som konditoriet i nummer 5 er opkaldt efter. Og indenfor finder man da heller ikke wienerbrød, flødeskumskager eller brunsviger. Varerne er lutter franske - croissanter og et stort udvalg af fine moussekager som klassikeren 'Opera' med mokkacreme og mørk chokolade.

På væggene hænger spejle i tunge, ornamenterede rammer, på hylder står fint nips, og på de lette cafemøbler sidder damer og drikker kaffe, chokolade og sludrer over en af de fine kager med milimeterpræcise lag af bærskum.

Tidligere lå her en slagter, men da den lukkede i 2007, rykkede David Piffre ind.

»Det er altid lidt risikabelt at åbne på en sidegade, men jeg kan lide Vesterbro. Og så er gadenavnet så svært at udtale, at man ikke lige glemmer det«, forklarer han med stærk fransk accent.

Og han har ikke fortrudt valget af 'Fuld-af-liv-gaden', som han kalder den. For forretningen går glimrende.

Ikke mindst områdets franske beboere (og dem er der en del af på grund af Den Franske Skole, som ligger i nærheden) søger mod konditoriet. Både for at købe højtidskager som 'Bouche de Noël' og 'galette de roi' og for en bid humor.

På disken står særlige babouska-dukker prydet med portrætter af ministerpræsident Nicolas Sarkozy og hans forgænger på posten Jaques Chirac. Sarko og venner koster 250 kroner stykket. Og der er kun få tilbage. De går nemlig som lune croissanter...

LÆS ARTIKEL

Le Montmartre, Oehlenschlægersgade 5, Kbh. V, åbent dagligt 10-18. franskekonditori.dk

Mosaikhjørnet
Stop op ved nummer 6. Som et kalejdoskop for øjet skaber cafe- og kulturforeningen Art & Colour's Gaudí-inspirerede mosaikfacade en forvridning af blikket, når man cykler ned ad Oehlenschlægergade på Vesterbro.

Og hvis man kigger ind, ser man mosaikbeklædte lofter, gulve og vægge overalt. Og kærlige hilsner til Dronning Margrethe og Jesus. Den afdøde kunstner bag værket, den fransk-algeriske Manuel Tafat, var nemlig stor fan af dem begge.

Tidligere har der været afholdt kultursaloner og koncerter på fast basis i den specielle café, men nu foregår det mere sporadisk.

Oehlenschlægersgade 6, Kbh. V., åbent on 15-19, fr. 15-19, lø. 11-15 www.artandcolour.dk

Smykker i genbrugsplast
Nede i kælderen i nummer 11 holder den industrielle designer Vicki Zoé Ziska til.

Hun har i de sidste seks år under navnet 'Snygg' lavet smykker, og især ringe, ørehængere og vedhæng med udstansede blomster af farvet lammeskind, længe været et stort hit blandt københavnerchicks.

Nu har hun skiftet materiale og bruger genbrugsplastik til sin nyeste kollektion 'Rethoughts', som blandt andet kan købes på Statens Museum for Kunst og Koldinghus - udover fra det lyse værksted på Vesterbro.

»Jeg bor lige i nærheden og kan rigtigt godt lide gaden, fordi der er et godt miks af kunstnere, designere og undergrundsfolk. Der er et godt fællesskab i denne her ende af gaden. Og så er huslejen billig«, forklarer Vicki Zoé Ziska .

Snygg, Oehlenschlægersgade 11, kld. th. Kbh. V, åbent ti.-fr. 12-17.30, lø. 12-16 snygg.dk

Californisk psykedelica
Todd Rathbun, eller T.B., som han kalder sig, maler og udstiller i sit galleri ved siden af Snygg.

Ud fra baglokalet i nummer 13 lyder hård punk, og der går et stykke tid, før indehavere og kunstner Todd Rathbun opdager, at der er besøg i galleriet. På væggene hænger farvestrålende og dystre malerier med psykedeliske mønstre og forvredne figurer. Og et enkelt portræt - af forfatteren John Steinbeck.

T.B., som indehaveren helst vil kaldes, er begejstret for Oehlenschlægersgade :

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Her er rart og venligt. Jeg bor i Høje Gladsaxe, men jeg ville meget hellere bo her«, forklarer californieren, der er havnet i Danmark, fordi han giftede sig med en dansk pige og fik børn.

Galleri Slant 13, Oehlenschlægersgade 13, kld. th. Kbh. V, åbent ulige uger on.-lø. 12-17, lige uger on.-to. 12-17.messart.gallerisider.dk

Sufi-kaffe og indianerrøgelse
Helt ny på gaden er den farverige kombinationsbutik i nummer 41. Den er opkaldt efter indehaveren Mouschka Shanta Drouzy, som designer smykker af kobber og sølv lakeret med grafittispray.

Egentlig er hun cand.mag. i fransk, men i fem år har hun solgt sine smykker i både ind- og udland. Og da hun på Facebook fik et tip om, at lokalerne i nummer 41 var til leje slog hun til.

»Jeg har boet på Vesterbro i 15 år, og Oehlenschlægersgade er virkelig en gade på vej op«, forklarer hun.

I den nyåbnede butik kan man både købe hendes egne designs samt en række andre varer, der alle har en 'etisk eller spritiuel dimension', forklarer Mouschka Drouzy.

Det gælder uanset om man køber økologiske cremer, tasker, designerpuder, t-shirts, urterøgelse fra Cuzcos indianere eller kaffe med nelliker, der er malet, mens senegalesiske sufier har bedt bønner.

»Efter sådan en kop kan man bedre åbne sig mod dagens energier«, forklarer Mouschka Drouzy.

»Og det virker!«.

Hun klarer forretningerne bag Carl Th. Dreyers gamle skrivebord, som hun har arvet fra sin far, der var specialist i den legendariske filmmager.

a Mouschka & Friends, Oehlenschlægersgade 41, Kbh. V, åbent to 10.30-18, fr. 10.30-19 og lø. 10.30-16. amouschka.dk

Mad til folket

Hvis man fortsætter ad den lange gade og krydser Istedgade finder øjnene en markant blå facade med rød- og hvidstribet baldakin.

Her ligger den lille takeaway Madglad, som byder sig til med salater og dagens ret, og hvis man kommer forbi om aftenen, er her som regel kø ved disken. Faktisk er stedet blevet så populært, at nogle kommer og henter aftensmad her hver eneste dag.

»Vi laver stenalderetter på moderne vis til folkelige priser«, forklarer Trine Eriksen, der sammen med sin mand Troels står for Madglad.

Maden er sund, frisklavet og primært lavet af råvarer fra regionen. Især frikassé, fiskefrikadeller og couscousretter er storsællerter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra montren vælger man selv de salater, man ønsker til at ledsage sin ’dagens ret’. De er inddelt i farver som ’gul’ for en med hvidkål og mango, ’grøn’ med tang, sesamfrø og ris eller ’rød’ med sprød rødkål. Hvis man selv tager emballage med, får man en femmer i rabat.

»Hvis vi gennem sanseoplevelser langsomt kan bevæge folk til at spise sundere og mere bæredygtigt, er det meget sejere end at skrive sure læserbreve«, mener Trine Eriksen.

Madglad, Oehlenschlægersgade 53, Kbh. V. Åbent mandag-fredag kl. 16-20. madglad.net

LÆS GUIDE

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden