Sømand. Frederik Olsen har sejlet til Rusland og Vestafrika på langfart. I juni måned sejler han rundt i København og fortæller om byen, som de hjemløse ser den.
Foto: PER FOLKVER

Sømand. Frederik Olsen har sejlet til Rusland og Vestafrika på langfart. I juni måned sejler han rundt i København og fortæller om byen, som de hjemløse ser den.

Kultur

På havnerundfart med hjemløs: Se Fedtekælderen, Kongens Bryghus og grov graffiti

Tidligere sømand fortæller om København på anderledes havnerundfart.

Kultur

Båden glider stille forbi Lagkagehuset på Christianshavn.

I gamle dage var kagetemplets fornemme placering direkte ved kanalen optaget af et børnehus og kvindefængsel. Også hjemløse blev spærret inde her, inden de blev sendt videre til tvangsarbejdsanstalter.

»Men i dag er Christianshavns Torv en af de få offentlige pladser, hvor hjemløse kan opholde sig endnu. Vi er for længst blevet jaget væk fra Kultorvet og Halmtorvet, fordi cafémiljøet har taget over«, fortæller Frederik Olsen.
»De mener, at hjemløse ikke passer sammen med café latte. Så tilkalder de politiet og vi får bøder«.

Frederik Olsen er en af guiderne, der er tilknyttet 'Poverty Walks'. Projektet arrangerer rundvisninger, hvor hjemløse fortæller om deres liv på gaden og de steder, der betyder noget for dem. 'Poverty Walks' er netop fyldt et år, og foreløbigt har mere end 3.000 mennesker været på byvandring med guiderne, der har gaden som hjem. Nu udvider projektet programmet med en havnerundfart, der arrangeres af tidligere sømand og hjemløs Frederik Olsen.

LÆS OGSÅ

Øl i stedet for vand
Han står forrest i DFDS-båden, udstyret med sejlersko, regnjakke og mikrofon og viser København frem fra den side, han kender bedst.

»Derovre ligger Fedtekælderen. Den bliver drevet af Kirkens Korshær og er en af de få varmestuer, hvor der er plads til alle. På kommunale steder skal man vise sit sygesikringskort for at bevise, at man har dansk statsborgerskab. For hvis de hjælper hjemløse fra udlandet, mister de deres støtte«.

Turen går forbi et sømandshjem og Kongens Bryghus, der leverede øl til sømænd, der tog på langfart. Frederik Olsen forklarer, at enhver ordentlig sømand dengang havde sin egen tønde til øl: »Vandet blev dårligt, og i stedet drak man øl. Det er rigtig godt«.

Båden fortsætter forbi træmolen ved Islands Brygge, der er byens bedste sted at samle flasker og forbi de tomme bygninger på Kalvebod Brygge, hvor mange hjemløse overnatter.

Frederik Olsen er koncentreret og fortæller lavmælt. Han har fået undervisning af en uddannet guide og viser også rundt på Vesterbro.

»H. C. Ørstedværket er et dejligt museum for skibsmotorer. De har mange fine skibsmodeller og ting om elværker i Grønland, og så er det gratis«, fortæller Frederik Olsen med stilfærdig begejstring.

Det er længe siden, han har sejlet til søs, men fascinationen for skibsfarten er intakt - og pragmatismen fejler heller ikke noget: »Hver onsdag holder de fleste museer åbent gratis for alle hjemløse. Og for alle andre folk. Det er et godt sted at holde varmen«. Han klukker lidt.

'Max 6 knob' kræver et lille gult skilt, og mens båden kryber afsted, fortæller han om romaer og konflikterne mellem danske og udenlandske hjemløse.

Fra Vestafrika til Kalvebod Brygge

'Så fat dog noget, din store torsk', står der skrevet med mandshøje bogstaver i lyserød og hvid.

Det meste af molen i det fjerneste hjørne af Kalvebod Brygge er pyntet med grov graffiti, og naturområdet herude er et af Frederik Olsens yndlingssteder. Det uendelige nybyggeri rundt omkring i byen gør det svært for hjemløse at finde et sted at være, forklarer han, og vil man være lidt i fred, skal man efterhånden langt ud af byen.

Da han var yngre, sejlede Frederik Olsen langfart. Han har holdt jul ved ækvatoren og set Rusland og Vestafrika. I dag holder han til på land - på varmestuen Lærkehøj på Frederiksberg, mere specifikt. Men livet som hjemløs og tilværelsen som sømand har rodløsheden til fælles.

Hos 'Poverty Walks' går indtægten fra billetsalget ubeskåret til guiderne, og projektet bliver finansieret gennem fondspenge. Men fordi den ekstra indkomst, de hjemløse får gennem 'Poverty Walks', bliver modregnet de sociale ydelser, de modtager, tjener de fleste guider ikke meget på deres arbejde.

For Frederik Olsen betyder det trods alt, at der en gang imellem er råd til at skeje lidt ud.

»På Danhostel kan man få et værelse for 120 kr. Så kan man tage et dejligt bad, og man har sit eget toilet i nogle dage. Det er luksus«.

LÆS OGSÅ

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce