Film? Instruktøren Manyar Parwani meldte i 2009 storladent ud, at han ville lave en helt anderledes film med titlen 'Klar Til Optagelse'. Efter to år har flere skuespillere forladt projektet og en kvart million er forsvundet, men instruktøren er fuld af forhåbning.
Foto: Finn Frandsen

Film? Instruktøren Manyar Parwani meldte i 2009 storladent ud, at han ville lave en helt anderledes film med titlen 'Klar Til Optagelse'. Efter to år har flere skuespillere forladt projektet og en kvart million er forsvundet, men instruktøren er fuld af forhåbning.

Kultur

Instruktør lover at realisere mystisk filmprojekt

Manyar Parwani melder sig nu klar til at realisere sit kryptiske filmprojekt med titlen 'Klar Til Optagelse'

Kultur

Instruktøren Manyar Parway hævder, at hans filmprojekt 'Klar Til Optagelse' langt fra er kuldsejlet, og at han nu er klar til at gå i gang igen.

I en offentlig udtalelse sætter filminstruktøren Manyar Parwani nu tyk streg under, at han og han alene bærer ansvaret for den kvarte million, han fik ind på at holde casting for håbefulde skuespillere til sin film Klar Til Optagelse (KTO).

LÆS ARTIKEL

Filmmagasinet Ekko kunne i sidste uge redegøre for, hvordan instruktøren i 2009 holdt en helt åben casting, hvor alle kunne deltage, hvis de ville betale 350 kroner for at være med.

Usædvanlig casting
Det gjorde op mod 2.000 håbefulde skuespil-aspiranter - der blandt andet fik kendskab til filmprojektet via en hvervefilm, hvor Manyar Parwani optræder sammen med direktør Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa.

I dag, mere end to år senere, er projektet ikke kommet videre siden castingen. Den kvarte million er væk, instruktøren skylder et it-firma 100.000 kroner for filmens hjemmeside, og flere af de castede skuespillere har givet op. Ikke desto mindre melder instruktøren sig nu klar til at realisere filmen.

Intet manus
Hvad projektet går ud på, er der dog stadig lige så hemmeligt og kryptisk, som det hele tiden har været.

I den første hvervefilm siger Parwani blandt andet: »Indholdet er op til jer. Jeg vil vende enhver sten og finde otte nye skuespiltalenter, som skal spille hovedrollerne i en spillefilm. Mit navn er Manyar Parwani, og jeg ved, at talentet er derude«.

Det er højst usædvanligt at invitere til casting uden at stille krav til alder, køn, nationalitet eller erfaring. Og der var heller ikke hverken manuskript eller en finansieringsplan.

Til Ekko siger Luise Skov, der er én af de otte skuespillere, som blev castet:

»Jeg havde hele tiden fornemmelsen af, at det var lidt for godt til at være sandt. (...) Det var mærkeligt, at jeg aldrig kunne få svar på, hvem der skulle producere filmen, hvor og hvornår den skulle optages, hvad den handlede om, og hvilken rolle jeg skulle spille«.

Pause på grund af krise
Siden er filmen ikke blevet til noget, og flere af de castede skuespillere har mistet tålmodigheden og har forladt projektet.

Zentropa afviser at have været involveret direkte i filmen og dermed også ansvar for den kvarte million og de skuffede skuespillere.

LÆS EKKOS ARTIKELAalbæk: Projekt var Parwanis eget ( eksternt link)

Instuktøren Manyar Parwani forklarer, at alt blev sat på stand by på grund af en personlig krise.

»Efter næstsidste runde af castingen, forsvandt min bedste ven Faisel N. Butt på grund af en depression. Jeg fortsatte dog og afsluttede castingen og valgte de otte skuespillere, som skal medvirke i KTO. Derefter endte jeg selv i følelsesmæssige problemer, da jeg ikke længere vidste, om min ven var død eller levede!«, skriver Manyar Parwani i en email til Politiken.dk.

Krisen medførte en skriveblokering, og instruktøren melder, at han først nu er igennem krisen og klar til at lave film.

Pengene er forsvundet
Men der er ingen penge på kontoen. Den kvarte million fra castingen er væk.

Og hvor er de blevet af?

»Det er det spørgsmål, som jeg har fået mange gange - som om jeg er en slags tyv. Pengene er forsvundet, og det er i sidste ende mig og mig alene, som skal stå til ansvar for det«.

»De penge, som kom ind, måtte kun bruges til KTO og intet andet! Det er dog ikke noget, jeg har lovet nogen, kun noget jeg har lovet mig selv!«, skriver Parwani.

Dømt som skyldner
Men ikke nok med, at en kvart million, der skulle gå til filmen, er forsvundet: Parawani betalte heller ikke et IT-selskab ved navn Corporate DataBank Aps et tilgodehavende på 100.000 for en hjemmeside, firmaet skabte til filmen 'Klar Til Optagelse', der skulle være instruktørens anden spillefilm efter debuten 'Himlen Falder', der tog udgangspunkt i Tøndersagen.

LÆS ANMELDELSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS INTERVIEW MED PARWANI

»Corporate DataBank ApS var it-leverandør til projektet 'Klar Til Optagelse' i juni 2009. Mohammad Ibrahim Parwani (Manyar Parwanis rigtige navn, red.) præsenterede sig som filminstruktør hos Zentropa og fortalte, at Peter Aalbæk var investor i projektet Klar Til Optagelse, og Peter Aalbæk sørgede for, at alle fik deres penge, ingen ville blive snydt«, siger en talsmand for Corporate DataBank ApS, som ønsker at være anonym (Politiken er bekendt med hans identitet)

Firmaet fik aldrig nogen penge fra opgaven, og det har siden vidst sig, at Zentropa på ingen måde var kautionist for filmprojektet.

Til det siger Parwani:

»Vi havde fra starten aftalt et honorar, men så steg beløbet pludseligt til det dobbelte! På trods af, at vi konstant havde haft problemer med hjemmesiden, så ville jeg gerne betale dem det, som vi havde aftalt, men det ville de ikke, og så trak de mig i retten. Men hele den sag er nu heldigvis afsluttet«.

Faktisk filnke
Det er man ikke enig i hos Corporate DataBank Aps, som bestemt ikke ser sagen som afsluttet.

I marts 2010 blev instruktøren i Københavns Byret dømt til at betale summen inden 14 dage. Det skete ikke.

Fra Corporate DataBank Aps lyder det også, at politiet ikke har kunnet finde Manyar Parwani, der egentlig hedder Mohammad Ibrahim Parwani, da han har afmeldt sig cpr-registeret og lever et skjult sted.

Fornyet energi
Men instruktøren melder til Politiken, at han bestemt ikke er gået under jorden og er i Danmark igen fra lørdag 14. januar.

»Det er mig, som er den ansvarlige, og det er mig, I skal brydes med, og kaste æg og tomater efter! KTO er under udvikling og filmen skal nok komme - så jeg har ikke fuppet mine skuespillere eller deres drømme! Efter min personlige krise er jeg nu tilbage i filmbranchen og sikke en velkomstkomite, jeg møder. Jeg føler mig beæret med fornyet energi!«, slutter Parwani sin offentlige udtalelse.

Danser ikke efter pibe

Han vil dog stadig ikke konkretisere, hvad filmprojektet Klar til Optagelse går ud på.

Det lyder blot, at »KTO er en anden måde at lave film, dets idegrundlag er ganske anderledes skruet sammen, og det danser ikke efter andres pibe og frygter ikke at forfølge kunstens lyster, budskaber og provokationer!«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hvad handler filmen om?

»Ideen til filmen vil jeg ikke afsløre! Men der foreligger en original ide, og denne ide har været der lige fra begyndelsen, da jeg startede castingen«, skriver han til Politiken.

På trods af en ubetalt regning, en lang forsinkelse og skuffede skuespillere, er Manyar Parwani fuld af forhåbning.

»Som det ser ud nu, har jeg gode udsigter til at få filmen finansieret«, slutter instruktøren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce