Økofolk. Her ses Nørrebro-afdelingen af Københavns Fødevarefællesskab.  Det er denne afdeling, der nu vil skabe en byhave i Hans Tavsens Park.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Økofolk. Her ses Nørrebro-afdelingen af Københavns Fødevarefællesskab. Det er denne afdeling, der nu vil skabe en byhave i Hans Tavsens Park.

Kultur

Urbane entreprenører vil plukke hindbær på Nørrebro

Nyt byhaveprojekt vil gøre det muligt at dyrke grøntsager på Nørrebro.

Kultur

Hvis alt går efter planen, vil man til sommer kunne dyrke radiser, hindbær og krydderurter i Hans Tavsens Park på Nørrebro.

Det er Nørrebro-afdelingen af Københavns Fødevarefællesskab, der arbejder på at få etableret en byhave for lokalområdets beboere.

Københavns Fødevarefællesskab er en indkøbsforening, som drives af medlemmerne. Her fokuserer man på at tilbyde økologiske varer til medlemmerne, mod at de hver især lægger nogle arbejdstimer i de enkelte afdelinger.

LÆS OGSÅ

Nu udvider fællesskabets afdeling på Nørrebro projektet, så det også kommer til at omfatte en byhave. Ifølge antropolog Mia Helmer Jensen, som er tovholder på projektet, vil man forsøge at inspirere lokalområdet.

Skal være offentligt
»Vi vil dyrke nogle grøntsager på Nørrebro, og vi vil meget gerne have, at det er en have, der ligger et offentligt sted. Dem er der ikke så mange af i København, så vi vil gerne kunne inspirere enhver tilfældig person, der går forbi. Altså folk, der ikke umiddelbart ville opsøge byhaver og økologi«, siger Mia Helmer Jensen til politiken.dk.

Tanken bag byhaven er, at man kan dyrke afgrøder, frugt, grønt og urter. Her vil man gøre det lettere at lægge sine vaner om til en miljøvenlig og bæredygtig livsstil.

»Vi er inspireret af det, der hedder permakultur. Det er en dyrkningsform, der er så tæt på, hvad naturen gør som muligt. Det betyder, at det ikke behøver at stå i lige rækker, for planter har godt af, at det er forskellige planter, der står ved siden af hinanden«, forklarer Mia Helmer Jensen.

Ifølge Mia Helmer Jensen er det vigtigt, at projektet involverer mange beboere i området.

»Det er vigtigt at lave så mange arrangementer som muligt, så man inviterer alle, og gør det så åbent så muligt for de lokale beboere«, siger hun.

Har brug for naboernes hjælp

Derfor er det også vigtigt for Mia Helmer Jensen, at projektet udvikler sig over en længere tidsramme.

»Det er godt med et projekt, der tager lidt tid, hvor man også har brug for naboernes hjælp for at få det op at stå«, siger hun.

Arbejdsgruppen bag har lige lagt sidste hånd på ansøgningerne til Københavns Kommune. Hvis det ikke bliver Hans Tavsens Park, vil man forsøge at finde en anden placering på et af Nørrebros andre grønne arealer.

Tanken er, at det skal være gratis for beboerne i området at deltage i projektet.

Andre steder i byen har man allerede etableret byhaver. Blandt andet kan man besøge iByen-pris nominerede Prags Have på Amager, Københavns ældste byhave ved de Urbane Haver i Ørestad eller DYRK Nørrebro på taget af Blågård Skole.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden