ord. Det er først lige blevet optaget i retskrivningsordbogen: Carpaccio. Her med estragon og peberrod.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

ord. Det er først lige blevet optaget i retskrivningsordbogen: Carpaccio. Her med estragon og peberrod.

Kultur

Sig goddag til 'fucking', 'linselus' og 'carpaccio'

Den kommende udgave af Retskrivningsordbogen byder på 4.497 nye danske ord.

Kultur

Der bliver gået til stålet i den nye udgave af Retskrivningsordbogen, som udkommer 9. november.

Blandt de i alt 64.000 ord i bogen, som angiver den officielle standard for dansk grammatik og stavning, finder man bl.a. tsunami, smoothie, bøssepar, carpaccio, fuck og wasabi.

Disse er blot et par af de i alt 4.497 nye danske ord, som er med i Retskrivningsordbogen, der er den første siden forgængeren fra 2001. Det fortæller flere medier.

Ifølge Dansk Sprognævn, der står bag Retskrivningsordbogen, »er der er tale om en helt ny ordbog med et fuldstændig ajourført ordforråd«.

Hvert eneste af ordbogens ca. 64.000 opslagsord er blevet gennemgået af redaktionen, nye opslagsord er blevet tilføjet, og sjældent brugte ord er blevet fjernet.

Ind med tapas, wellness, tudefjæs
De mange nye ord kan inddeles i forskellige kategorier. F.eks. medarbejdersamtale, benchmarke, kickoff og fredagsbar inden for kategorien job.

I den gastronomiske del af sprogbrugen er ord som tapas, bællevin, wrap, smoothie og førnævnte wasabi blandt de nye.

Af de mange andre nytilkommere i Retskrivningsordbogen kan nævnes markante ord som fucking, tudefjæs, metroseksuel, tungekysse, bitch, linselus, burka, wellness, midtlivskrise og bådflygtning.

Farvel til oaseged
Men de nye ord er bestemt ikke de eneste ændringer i den nye 4. udgave af Retskrivningsordbogen. Der er også en række principielle ændringer, man fremover skal rette sig ind efter, når man skriver og taler.

Fremover må man eksempelvis skrive udenfor i ét ord i alle sammenhænge og man må selv vælge om man vil skrive gymnasie eller gymnasium. Desuden kan man efter smag og behag bruge enten store eller små bogstaver i forkortelser som BNP eller IT.

Sidst, men ikke mindst, er en række ord gået i glemmebogen så at sige. Blandt andet oaseged, maxifrakke, hulkort og nidsk er blevet slettet i den nye version af Retskrivningsordbogen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce