Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Våd-gardiner. Forunderligt skyder vand op til 2,5 meter i vejret på den ellers stramt formelle plads Under Krystallen.
Foto: Jens Markus Lindhe

Våd-gardiner. Forunderligt skyder vand op til 2,5 meter i vejret på den ellers stramt formelle plads Under Krystallen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks største springvand skjuler næsten trist byrum

2.000 dyser er lagt ned under belægningen på Nykredits store stramme forplads.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pladsen foran Nykredits domicil blev indviet fredag eftermiddag, da Københavns overborgmester Frank Jensen fra en midlertidigt indrettet scene på en ladvogn trykkede på en knap.

Langsomt rejste parallelle vandvægge sig fra et væld af dyser skjult under meget smukke riste nedlagt i pladsens flade belægning af lys norsk skifer.

Væggene af vand skiftevis rejste og sænkede sig i tre forskellige højder op til 2,5 meter og understregede med deres rette linjer, at pladsen er orienteret i en akse ind mod Nykredits store sorte hovedsæde på Kalvebod Brygge.

Opkaldt efter Krystallen
Temperaturen på den skyfri forårsdag faldt snart en grad eller to, bilstøjen fra den stærkt trafikerede Kalvebod Brygge blev øjeblikkelig bortvasket til fordel for vandets behagelige plasken, og børn prøvede straks at tæmme strålerne.

Den nye plads er udført af Stig L. Andersson landskabsarkitekter i samarbejde med tegnestuen Schmidt Hammer Lassen, der har tegnet Nykredits hovedsæde og den nye bygning Krystallen.

LÆS ANMELDELSE Pladsen blev med navnet Under Krystallen opkaldt efter den nye bygning, der løfter sig op over pladsen i en klar krystallinsk form (den står lige til venstre lige uden for rammen i ovenstående billede).

Set gennem de springende vægge af vand syntes dens spidse hjørne pludselig at få en ny betydning som en skibsstævn, der bryder bølgerne.

Næsten Tivolistemning
Det er Danmarks største springvand, og det gør virkelig en forskel for oplevelsen af den nye plads og dens solitære bygning, at der med dets spillende vægge kommer lidt spræl i den.

Endnu bedre er det om aftenen, hvor vandstrålerne bliver oplyst nedefra, og pladsens høje lysmaster kaster stribede ellipseformede lyspletter på dens enorme gulv, og dens store cirkelrunde vandbassin med evige krusninger på overfladen lyser grønt som kunstig morild.

Så bliver her næsten ren løssluppen Tivolistemning.

Når springvandet slukkes
Men også kun næsten.

For lys og springvand skjuler ikke, at det er et stramt formelt byrum, der først og fremmest er tænkt repræsentativt, som en plads, der leder op til og tager sig godt ud set fra kontorerne i de to glasbygninger.

Pladsens få bænke er forvist længst væk til en smal bræmme langs randen ind mod en byggegrund, hvor der snart vil rejse sig et nyt kontordomicil i glas. I denne kant finder man også pladsens eneste beplantning i form af en stribe meget forskellige og usædvanlige bytræer fra bøg til fyr og ceder.

De er med omhu udvalgt for at kunne give en smule farve og oplevelse året rundt.

For når der er slukket for springvandet i vinterhalvåret, er det en ret trist plads. Man må da nøjes med at glæde sig over detaljer som perforeringsmønsteret i ristene eller skiferbelægningens skift fra lys gråhvid til dyb mørkegrå, når regnen væder den.

Bygningen flygter

Det er en meget stor plads, som man oftest vil opleve i passage uden kroge eller husmure at opholde sig ved, men omgivet af trafik til tre sider.

Selv Krystallen, der er placeret som en gigantisk skulptur i dens ene hjørne, synes at ville flygte. Uden inviterende åbninger fremviser den en kølig bug af reflekterende aluminium.

Hvis ikke engang bygningen ønsker at være fæstnet til stedet, hvorfor skulle mennesker så?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden