Musikeren og sangeren Natasja Saads protestsang 'Gi' mig Danmark tilbage' bliver brugt i DF's annoncekampagne. - Arkivfoto.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Musikeren og sangeren Natasja Saads protestsang 'Gi' mig Danmark tilbage' bliver brugt i DF's annoncekampagne. - Arkivfoto.

Kultur

DF's brug af Natasja forarger

Dansk Folkeparti anklages for at kopiere den afdøde sangerinde Natasjas hit ’Gi’ mig Danmark tilbage’ i kampen mod tørklæder.

Kultur

'Gi’ os Danmark tilbage’, lyder sloganet til Dansk Folkepartis kontroversielle annoncekampagne mod retten til at bære tørklæde ved domstolene.

Mens kampagnen bliver kritiseret for at være plat, populistisk og minde om nazisternes hetz mod jøderne, møder den nu modstand fra nye fronter. Sloganet er tyvstjålet fra et af de allerstørste hits i 2007, ’Gi’ mig Danmark tilbage’.

Natasja ville tage afstand Det mener både en ekspert i ophavsret og folkene omkring det afdøde ikon Natasja, der har skrevet nummeret. Natasjas mor, der har rettighederne til datterens værker, vil sammen med Natasjas manager kontakte deres advokat. »Det her skal stoppes. Det er kritisabelt, at de lukrerer på en tekst, som har den stik modsatte agenda. Natasja ville ikke bryde sig om at blive taget til indtægt for sådan en form for politisk kommunikation. Det er fejt, for hun er død og kan ikke forsvare sig«, siger Natasjas manager, Peter Skovsted. Venstrefløjen fik også nej Under valgkampen i november blev han kontaktet af et parti, der ville have brugt selv samme sang som valgslogan. Hvilket parti der bejlede til Natasja, vil han ikke afsløre, men Politiken erfarer fra flere kilder, at det var et af partierne til venstre for midten. »De kom og spurgte pænt, og selv om partiet har samme politiske linje som sangen, sagde vi nej, fordi Natasja ikke havde mulighed for at give et ord med på vejen«, siger Peter Skovsted. Årets hit er en protestsangSangens producer, Søren Skov (DJ Pharfar), er især forarget over, at Dansk Folkeparti tager et nummer, som er ment som en lodret finger i fjæset på den højredrejning af det danske samfund, som Dansk Folkeparti står i spidsen for: »Det er en protestsang mod et samfund, der river Ungdomshuset ned, normaliserer Christiania og fører stram udlændingepolitik. Dansk Folkeparti er skurken i sangen, de bliver endda nævnt i en bisætning. Derfor er det ekstra tarveligt, at de tager lige den sang og det slogan. Men det er et af hendes mest populære numre, så det er et stærkt slogan for Dansk Folkeparti«. En af P3's mest populære ’Gi’ mig Danmark tilbage’ har vundet flere priser for Årets danske sang, blandt andet ved anmelderprisen Steppeulven og Zulu Awards.

Nummeret kom på en 11. plads over radiokanalen P3’s største hits i hele 2007 og lå i flere måneder nummer to på Tjeklisten. Desuden er nummeret blevet afspillet op mod en halv million gange på Natasjas MySpace-side på nettet.

’Gi’ mig Danmark tilbage’ har med andre ord været umulig at overhøre, konstaterer DR’s musikchef, Leif Lønsmann:

»Det er ikke et nummer, man har kunnet undgå at lægge mærke til. Det er et af de musikalske vartegn for 2007, og når man engang vil tage temperaturen på musikåret 2007, så kan man simpelthen ikke komme uden om den sang«.

Retssag i gråzone
Men selv om ekspert i ophavsret Morten Rosenmeier fra Københavns Universitet ikke er tvivl om, at Dansk Folkeparti forsøger at suge på den goodwill, der er omkring Natasja, er det tvivlsomt, om folkene omkring hende kan vinde en eventuel retssag.

»Det er en gråzone«, siger han og henviser til, at der kun er tale om en krænkelse af ophavsretten, hvis den del af værket, der kopieres, er original og kreativ.

»Det spiller ingen rolle, at de har ændret det lille ord ’mig’ til ’os’, det vil stadig være et plagiat. Men det skal være usandsynligt, at flere uafhængigt af hinanden kunne have fundet på at sige ’Gi’ mig Danmark tilbage’. Det er tvivlsomt, om Natasja er den første, der har sagt det. Men det må være op til domstolene at grave i«, siger jurist og lektor, ph.d. Morten Rosenmeier.

Udsagnet skal være originalt
I 1985 fik sangeren Sebastian det daværende SID til at trække et slogan tilbage i en lignende sag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han mente, at fagforbundet havde stjålet sloganet til kampagnen ’Du er ikke alene’ fra hans nummer af samme navn.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Dansk Folkeparti efterligner Natasjas sang. Men det må man gerne, så længe det ikke er noget originalt«, siger Morten Rosenmeier.

DF afviser anklager

Selv afviser Dansk Folkeparti blankt, at de har lånt fra sidste års største hit.

»Det er fuldstændig tilfældigt, det kan jeg garantere. Vi er alt for gamle til at finde på sådan noget«, siger Pia Kjærsgaard.

Kan du forstå, at folkene omkring Natasja finder det krænkende over for hende?

»Nej. Hvis det endelig var, at vi havde kopieret det, så burde de være stolte og glade for, at vi har brugt det. Det løfter jo bare sangen endnu mere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce