0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bølgerne går højt under teltdugen i ny beduin-film

Ukuelige, rapkæftede Rafea fra Jordan er et inspirerende møde i 'Solar Mamas'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Værdighed. Det er hovedpersonen Rafeas kamp, der er det uimodståelige ved den håbefulde historie fra en fattig by i Jordan. Foto fra filmen

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi laver jo ikke andet end at drikke te og ryge cigaretter«, konstaterer Rafea en af de utallige dage, hvor hun sidder med de andre arbejdsløse og uuddannede kvinder fra landsbyen og slår tiden ihjel med børn løbende omkring sig.

Både kvinderne og mændene har svært ved at få det til hænge sammen med al den lediggang i deres landsby.

Nu hvor de fem af Rafeas i alt ni børn er voksne, og hun ikke længere vil lukke øjnene for tilbagegangen i landsbyens levestandard og i hendes egen livskvalitet, tager hun glad imod et tilbud fra det jordanske miljøministerium: Rejser hun sammen med andre kvinder et halvt år til Indien for at gå på et intensivt ingeniørkursus, er der chance for, at hun kan vende hjem til Jordan med viden om solenergi og forstand på at omsætte det lærte til praksis, også andre kan få glæde af.

Ligeværdige mennesker Miljøministeriets rådgiver i projektet mener ligesom Rafea, at kvinder og mænd er ligeværdige mennesker med lige god ret til uddannelse.

Deri er Rafeas mand ikke enig. Hendes mor synes egentlig også, at datteren bør følge den muslimske beduinkulturs patriarkalske traditioner for at lade manden bestemme og forbyde kvinden at færdes alene i verden uden en voksen mands ledsagende selskab.

Uden at blande sig i diskussionerne mellem kloge, stædige, velargumenterede Rafea og hendes protesterende ægtemand og forældre har instruktørerne af den danskproducerede dokumentarfilm 'Solar Mamas' været til stede med kameraerne, når bølgerne gik højt under teltdugene.

End ikke mandens trusler om at tage børnene fra hende bremser Rafea i at rejse til Indien og sammen med 26 andre kvinder fra Mellemøsten og Afrika at deltage i ingeniørkurset.

I første omgang med det resultat at manden daglig ringer til Indien for at beklage sig over, at hun er rejst fra børnene og dermed har forstyrret hans hovedbeskæftigelse bestående i at ligge kæderygende på tykke tæpper og dovne døgnet igennem.

Håbefuld historie fra fattig ørkenby

'Solar Mamas' skildrer også kvinde