Byrum. Maria Kirkeplads på Vesterbro skal ikke være et opholdssted for skæve eksistenser. Det skal være en indbydende indgang til kirken med et lysende prisme som ledestjerne. Renoveringen går i gang i 2012.

Byrum. Maria Kirkeplads på Vesterbro skal ikke være et opholdssted for skæve eksistenser. Det skal være en indbydende indgang til kirken med et lysende prisme som ledestjerne. Renoveringen går i gang i 2012.

Kultur

Narkomanernes kirkeplads forskønnes for millioner

Tunge fonde vil sammen med Københavns Kommune forvandle den rå Istedgade-plads.

Kultur

Nyplantede træer, et strålende prisme og nylagte granitfliser skal inden længe forvandle den rå og nedslidte Maria Kirkeplads til et rart sted for alle Vesterbros borgere.

Københavns Kommune har afsat 1,3 millioner kroner til renoveringen og med støtte fra de to pengetunge fonde Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond kommer det samlede beløb til istandsættelsen op på otte en halv million kroner.

Narkomanernes mødested I dag sætter mange farten op, når de nærmer sig Maria Kirkeplads på Istedgade. Ikke fordi de ikke kan vente med at komme inden for i kirken, men fordi de ikke vil involvere sig i den barske virkelighed, som eksisterer blandt stedets faste besøgende - alkoholikerne og narkomanerne.

For det er her på den centralt placerede plads i den endnu rå ende af Istedgade, at nogle af byens mest udsatte eksistenser mødes for at udveksle penge og stoffer - og venskab og fjendskab.

Med renoveringen, der blandt andet omfatter bedre belysning, skal pladsen gerne bliver tryggere at færdes på for alle områdets beboere, et moderne byrum.

Til Vesterbro Bladet siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF):

»Vesterbro er på mange måder en rummelig bydel, hvor der er plads til børnefamilier og misbrugere. Men hvis vi skal bevare rummeligheden og tolerancen kræver det, at vi skaber nogle rammer, så vi undgår konflikter. Det vil renoveringen af pladsen bidrage til«.

LÆS ARTIKEL

Tryg belysning
I dag er pladsen helt blottet for charme med sin rå asfaltbelægning og metalstakit mod Istedgades fodgængere.

Og selv om kirken har en mission om at være der for de udsatte grupper - såsom illegale indvandrere, narkomaner, prostituerede og kriminelle og også driver værestedet 'Mariatjenesten' - så har det længe været et ønske at gøre både kirken og pladsen mere tilgængelig for andre brugertyper.

Kirkens Menighedsråd har arbejdet med planerne i seks-syv år og har inddraget naboer, politi, Mændendes Hjem og pladsens nuværende brugere for at indsamle ønsker. Og her har der vist sig et flertal for, at pladsen fremover ikke skal opfordre til ophold, men i stedet indbyde til, at flere finder vej ind i kirken.

Det skulle forskønnelsen med træer, et lysende prisme, der fanger solens lys og en ny belægning gerne bidrage til.

Men ikke alle jubler over, at den rå ende af Vesterbro skal renoveres for millioner.

Skubber de skæve væk

Nogle af dem, der igennem årene har arbejdet med bydelens udsatte ekisistenser, mener, at træplantning og ny belægning er endnu et skridt på vejen til den såkladte 'gentrificering' af Vesterbro, der fortrænger de skæve personer til fordel for mere velbeslåede tilflyttende.

Til P4 København siger Lars Gadegaard Hansen, som har boet på Vesterbro i 16 år og været med til at starte værestedet Café Dugnad, at det ikke er realistisk at skabe plads til alle. Han ser renoveringen som en fortsættelse af den udvikling, der ifølge ham levner mindre og mindre plads til uønskede elementer.

Planen er, at renoveringen af Maria Kirkeplads forvandles i løbet i 2012.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden