Kontrast. Mens de gamle skibsvrag fra vikingetiden står flotte og velholdte, er bygningen omkring dem ved at falde fra hinanden. Hverken museet eller kommunen har penge til at renovere bygningen.
Foto: Jens Panduro/Arkivfoto

Kontrast. Mens de gamle skibsvrag fra vikingetiden står flotte og velholdte, er bygningen omkring dem ved at falde fra hinanden. Hverken museet eller kommunen har penge til at renovere bygningen.

Kultur

Bygningen krakelerer: Vikingemuseum mangler 75 millioner kroner

Vikingeskibsmuseet i Roskilde beder nu fonde og politikere om hjælp.

Kultur

Da eksperter fra Teknologisk Institut for to år siden afsluttede deres undersøgelse af Vikingeskibsmuseet i Roskilde, var konklusionen klar:

Her trænger til en overordentlig kærlig hånd.

Betonbygningen, der er tegnet af arkitekten Erik Christian Sørensen og opført i 1969, var begyndt at krakelere, fordi jernskelettet rustede under konstruktionens yderste, tynde betonlag.

LÆS OGSÅ

»Det er helt tydeligt, at det er meget påtrængende nu«, sagde projektleder på undersøgelsen Henrik Terkelsen dengang til fagbladet Ingeniøren.

Siden da er intet sket med bygningen. Mens de tusinder år gamle skibsvrag fra vikingetiden står som nyfundne, har rammerne, der beskytter dem, kun fået det værre, fordi saltet fra Roskilde Fjord og andre stoffer har fået lov at gnave videre i jernskelettet.

»Hvis ikke vi snart finder en løsning, ender det i værste fald med, at betonstykkerne en dag falder ned om ørerne på folk«, siger museets økonomi- og administrationschef, Claus Christiansen.

Derfor har museets bestyrelse nu sendt et nødsignal til Folketingets Kulturudvalg i håb om at få opbakning – og dermed økonomisk støtte – til at renovere museet.

Besværlig og kostbar renovering
Da bygningen har været fredet siden 1997, er renoveringen både mere besværlig og kostbar end ellers, og prisen vil ifølge eksperterne løbe op i 75 millioner kroner.

Penge, som hverken Roskilde Kommune eller museet, der i dag har cirka 35.000 færre gæster om året end for ti år siden, selv har. Og penge, som det ifølge Claus Christiansen heller ikke er let at skaffe hos fonde, selv om flere viser interesse.

Men vi taler her om et vikingemuseum med både stor national og international bevågenhed, og derfor er det min personlige holdning, at vi har et særligt ansvar her

»Det kan blive svært, fordi fonde sjældent er interesserede i at donere penge til renovering og drift«, siger han.

Har I selv gjort nok for at tiltrække gæster, så I kunne tjene penge til at renovere for?

»Jeg synes, vi gør alt, hvad vi overhovedet kan. Vi prøver altid at tilfredsstille vores gæster og forsøger for eksempel at tiltrække internationale gæster med guidede ture og film på flere og flere sprog«, siger han og henviser til, at museet har været ramt af offentlige nedskæringer. Senest i 2010, hvor man skulle spare 1,2 millioner kroner.

Politisk bevågenhed

I Folketingets Kulturudvalg har man endnu ikke nået at diskutere henvendelsen fra Vikingeskibsmuseet, men udvalgsformand Flemming Møller Mortensen (S) siger, at man i udvalget har været klar over problemerne med bygningen. Han vil – når udvalgsmedlemmer vender tilbage fra ferie – invitere museet til en dialog og diskutere mulighederne med de øvrige partiers kulturordførere. Flemming Møller Mortensen understreger dog, at en museumsrenovering som udgangspunkt er kommunernes egen opgave, og at statens budgetter ikke tillader støtte til alle de mange museer, der står med hatten i hånden.LÆS OGSÅ »Men vi taler her om et vikingemuseum med både stor national og international bevågenhed, og derfor er det min personlige holdning, at vi har et særligt ansvar her«, siger Flemming Møller Mortensen. Foruden støtte til renovering håber Vikingeskibsmuseet i Roskilde at kunne få opbakning til et større udviklingsprojekt, som man i øjeblikket er i gang med at lave i samarbejde med Kulturstyrelsen og Roskilde Kommune. Planen, der blandt andet omfatter en ny underjordisk udstilling med fokus på undervandsarkæologi, skal få besøgstallet op igen og vil, inklusive renoveringen, formentlig koste op mod 250 millioner kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce