Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lebbehybel. Denise Mellin, der her ses til højre, er glad for at have et frirum på Vela.
Foto: Joachim Adrian

Lebbehybel. Denise Mellin, der her ses til højre, er glad for at have et frirum på Vela.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København har kun én eneste lebbehybel

Der er ikke så meget 'tour' over at tage på tur i det lesbiske København.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi ses senere, skat«, siger Denise til Cecilia og kysser hende farvel uden for Masken i Københavns såkaldte homoepicenter, Studiestræde i det indre København, og smutter atter fra den varme sommereftermiddag ind i de lettilrøgede og kølige lokaler, som udgør en af Københavns ældste homobarer, og som er et af de steder, 22-årige Denise Mellin frekventerer flittigst for tiden.

»Jeg plejer at sidde hernede bagved. Skal du have en kop kaffe? Det er bare sådan en dårlig latte fra en automat, men her er så hyggeligt«, siger hun og sniger sig hen til bordet bagerst i lokalet med to kopper.

Homocentrum i Studiestræde Hun har respekt for, at nogle mennesker kan blive stødt af at se to piger kysse.

Så normalt afholder hun sig fra at gnave hovedet af sin kæreste, når de er ude. Men kysses farvel, det skal der. Og man plejer at kunne tillade sig lidt mere i Studiestræde.

LÆS GUIDE

»Det er jo vitterligt ikke, fordi jeg har tænkt mig at lægge mig ned på Rådhuspladsen og have gangbang med 100 kvinder, mens en storskærm projicerer det ud over hele København, for så bagefter at rende nøgen rundt med glitter i regnbuefarver over hele kroppen«, siger hun.

Lesbisk i København
Hun er lille af statur. Iført sandfarvede shorts og en hvid T-shirt med motiv, og så ser hun, som hun selv siger det, lidt drenget ud for tiden med det korte mørke hår sat på plads med en smule voks.

Vi er mødtes, for at hun kan vise rundt i det lesbiske København. Altså det, der findes, for det viser sig hurtigt, at der ikke er så meget at komme efter.

Denise har altid vidst, at hun var til piger. Selv om det var skræmmende at skulle springe ud over for familien for fire år siden, blev nyheden modtaget med kommentaren »kærlighed er kærlighed«. Og så var det ligesom på plads.
Kastede med æg

Men en ting er at springe ud over for familie og venner. En anden ting er at tage sit nye jeg med ud i de københavnske gader.

Efter en fantastisk festlig dag til sit første Copenhagen Pride som nyudsprungen lesbisk går hun med et par veninder gennem Studiestræde, da en sort bil med tonede ruder kører forbi.»Jeg havde haft den her dejlige følelse hele dagen af at kunne være lige præcis den, jeg er, og så ruller personerne i bilen vinduet ned, sender nogle ukvemsord i vores retning og kaster æg efter os. Kaster med æg!«, siger hun og fortsætter:

»I sådan en situation er det rart at vide, at man altid kan krybe hen til Mamma Vela«.

Vela er både navnet på en bar i Viktoriagade på Vesterbro og på barens ejer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden baren Vela i 2004 blev omdannet fra luderbar til lebbebar, har mange unge homoseksuelle haft deres debut i det lesbiske miljø netop her.

Hvilket i sig selv ikke er så mærkværdigt, da Vela er den eneste all-girls-bar i byen. Det var også på Vela, Denise trådte sine lesbiske sko til for snart fire år siden.

»Jeg var 18 år dengang og husker den torsdag tydeligt, da jeg med svedige håndflader for første gang satte mig med en øl i de rødplyssede stole. Jeg var nervøs, men kunne med det samme mærke, at jeg her kunne være så lesbisk, som jeg ville være«.

Den aften tog Denise derfra med bevidstheden om, at hun ville være en del af det frirum, som Vela tilbyder. Et nødvendigt frirum for mange lesbiske, der af og til gerne vil slippe for kommentarer fra nysgerrige heteroseksuelle mænd.

»Det er ikke unormalt, at mænd tilbyder deres tissemænd og gerne vil vide, hvordan man har sex som lesbisk, og påstår, at man er lesbisk, fordi man endnu ikke har mødt den rigtige mand. Det er sket så tit, at jeg har vænnet mig til det«, siger hun. Fordele og ulemper


Denise lægger ikke skjul på, at hun, da hun startede i miljøet, også kom på Vela for at feste.

»I starten skulle der bare være knald på hele tiden. Jeg havde virkelig svært ved at få nok. Jeg var der hver weekend, ofte to dage i træk. Det var vigtigt at være med til alting. Vela var fedt, for så behøvede man ikke længere se på pumpede mænd og deres heteroduller«, siger hun og fortsætter:


»Du behøvede heller ikke være bange for at komme til at flirte med en heteroseksuel, for næsten alle er lesbiske. Og hvis du alligevel skulle gå galt i byen, er det okay, fordi du er på Vela. Gik det galt, var det, når vi blev for vilde og hang i kæderne lige inden for døren, og Mamma Vela blev nødt til at skælde os møgunger ud«.

Et kødmarked
Hun er ikke i tvivl om, at det har nogle fordele at kunne møde ligesindede på Vela.

Men lebbemiljøet i København er så småt, at det kan være lidt af et kødmarked, når man går ud.

Med den bytte-bytte-købmand-leg, der er i miljøet, kan du ikke undgå at træde nogle over tæerne en gang imellem

Især når man som ny i miljøet har behov for at bære sin homoseksualitet uden på tøjet, kan man let blive revet med af, at det pludselig er nemt at møde en pige.

»Med den bytte-bytte-købmand-leg, der er i miljøet, kan du ikke undgå at træde nogle over tæerne en gang imellem. Er man dameglad, kan det godt stikke lidt af. Så er det med at holde tungen i munden og hænderne i lommen, indtil du virkelig bliver virkelig glad for en pige«, siger hun og smiler til Cecilia, som vi møder uden for Vela efter en afstikker og en bid brød på Oscar Bar & Café ved Rådhuspladsen.

Vela er som en gammel ven

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens mørket falder på, får man en fornemmelse af trange kår for de lesbiskes udfoldelsesmuligheder, men Denise savner ikke umiddelbart noget og er tilfreds med at gå på Vela, til fester, som eventgrupperne Lez og Homo & the Sapiens holder, og hænge ud med bøsserne, der ifølge Denise virkelig ved, hvordan en fest skal skrues sammen. »Nogle af mine veninder kan godt brokke sig over, at vi kun har Vela, efter Lesbisk Kaffe og Ølbar lukkede, men jeg synes ikke, der er behov for endnu en lebbehybel. Måske når jeg bliver ældre og får børn og stadig gerne vil dyrke det lesbiske offentligt«, siger hun, men tilføjer:

»Generelt er København en mangfoldig by, men man kommer ikke uden om, at der stadig er nogle mennesker, der kan finde på at smide en kommentar og i få tilfælde være truende, når jeg går på gaden med min kæreste ... Men så er det rart at vide, at Vela er som en gammel ven, du altid kan vende sikkert hjem til«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden