Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kirsten Holst fotograferet i marts sidste år.
Foto: CARSTEN ANDREASEN

Kirsten Holst fotograferet i marts sidste år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatteren Kirsten Holst er død

Nekrolog. Kirsten Holst er død efter længere tids sygdom, 72 år gammel.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Kirsten Holst i 1976 vandt førsteprisen i en nordisk thriller-konkurrence med debutromanen ’De unge, de rige og smukke’ var det ikke kun en præstation af format, alene i Danmark overhalede hun hele 41 andre manuskriptet, men en dansk krimidronning, der var ved at sætte sig på sin trone.

Op igennem 1970erne og 1980erne udsendte hun ca. en roman om året, gerne med litterært citat eller ordsprog som titel.

Romaner som med egen originalitet lagde sig solidt i vadestedet mellem den klassiske engelske whodunnit og så den nyere skandinaviske politiroman.

Velskrevne ungdomsbøger
Her hos Holst lagt udi den jyske provins, hun kendte så godt som født i Lemvig og som politimesterens datter i Hjørring.

Kirsten, uddannet som skolelærer, var gift med den fine lyriker Knud Holst, men hendes karriere blev næsten som en dansk udgave af filmen ’En stjerne fødes’, hvor hustruens bane stiger, mens husbondens enten står stille eller direkte dale, så de blev skilt.

Og det skal ikke glemmes, at hendes succes udover krimier også byggede på velskrevne ungdomsbøger.

Gavmild
Kirsten var på en gang elskelig og elegant, elskede selv god konversation, godt humør og gode vin.

Gennemført hjertelig og kærlig og altid beleven gavmild og gelassen overfor de mange mennesker, som fik den ære at blive hendes venner, fik lov at besøge hende i hendes og Hennings smukke herregårdsagtige hjem lidt uden for Vejle.

Der var altid højt til loftet og aldrig nogle smalle steder for liden Kirsten, en lille fin kvinde, drejet af fransk porcelæn med en raffineret apparition, som den du finder i Paris og omegn.

På tur med Dan
En af de mange, som hun hjalp på flere måder, er såmænd Sara Blædel, nu et af kongsemnerne til det danske krimirige.

Dan Turéll elskede Kirsten, ja sammen fyrede de sågar en fed af nede i Spanien til en international krimikongres, hvor fru Holst var Danmarks udsendte og Dan den (u)artige dreng på tur med mor.

For slet ikke at tale om Kirstens store kærlighed til sine tre døtre, hvor der altså ikke kun skulle tales om hende den berømte med fornavnet Hanne-Vibeke!

I 1990erne blev der sjældnere mellem udgivelserne, men Kirsten lå ikke i dvale, hun var brevkasseredaktør og kæmpede en brav kamp for at krimien langt om længe kunne blive anerkendt som andet en kitsch og kiosk.

Rummelighed, solidaritet og tolerance
Efter en længe pause kom så i 2006 krimien ’Sin broders vogter’. hvor hun viste, at hun stadigvæk kunne holde sceptret lige i hånden.

Sygdommen har nu slukket Kirstens homeriske latter, skarpe replik og sofistikerede humor.

Død er vor egen krimidronning hvis kongerige måske var mindre end de berømte engelske og svenske, men hvis regime var mildere, hun var aldrig misundelig, aldrig smålig, Kirsten regerede med rummelighed, solidaritet og tolerance.

Nu sover Kirsten den store søvn og vi savner hende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden