Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Lars Bukdahl deler ud af sine tricks - sådan holder man ud at være et dumt svin fredag efter fredag. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

dumme svin Lars Bukdahl: Sådan bliver man et dumt svin

Djævlens Advokats møde med Lars Bukdahl udvikler sig til en kollegial snak mellem to selvoptagede og fordomsfulde dumme svin.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg skal jo tale med dig i min egenskab af at være Djævlens Advokat.

»Ja, selvom jeg troede, at det var min jobbeskrivelse«.

Det er lige præcis dét! En gang om ugen er jeg dette selvoptagede, fordomsfulde, nedladende dumme skråstreg uintelligente svin, der bare tonser løs på folk. Den eneste anden i dansk presse, jeg kan komme i tanke om, der også er sådan på helt konsekvent ugentlig basis, er dig.

»Ja, det er fuldstændig rigtigt«.

Du er så den eneste, der vil kunne forstå, hvordan jeg har det. For ærlig talt har jeg det ikke så godt med at være sådan et dumt svin fredag efter fredag. Men hvordan klarer du det?

»Du har stadig en samvittighed simpelthen«?

Ja, det kan godt tage det meste af weekenden for mig at komme over det.

»Det handler simpelthen bare om at blive hærdet, så samvittigheden bliver punket væk. Det er et spørgsmål om tid. Jeg har nu været anmelder i 21 år. Så jeg har opnået en total ufølsomhed i forhold til at have det skidt over det. Det sjove er, at min læretid i djævelskabens tjeneste var på Kristeligt Dagblad. Der var jeg i otte år. Hvilket betød, at jeg i begyndelsen af min tid på Weekendavisen brugte en uforholdsmæssig stor mængde bandeord«.

Men konkret: hvad gjorde du for at blive hærdet i at være et ledt, fordomsfuldt, dumt svin uge efter uge?

»Der er to smarte mentale tricks: for det første handler det om at være djævelsk i forhold til det lort, folk skriver og ikke til de idioter, de muligvis er. Selv om jeg har en klar fornemmelse af, at der er en sammenhæng. Men det er godt for det mentale velbefindende, at jeg holder mig til, at det er bøgerne, jeg skælder ud«.

Men jeg kan ikke nøjes med at tale om det, folk laver. Jeg er nødt til at blive personlig. For eksempel over for sådant et selvoptaget, dumt svin som dig.

»Jeg ser ellers med stor misundelse på dem, der virkelig er mestrene inden for den kunst. Sådan én som dig eller sådan én som Klaus Rifbjerg, der har gjort det til et fantastisk speciale at tale ondt om folks udseende. Du har det mere med at tale ondt om folks handlinger. Men yderligheden er at gå ind på folks fjæs og den måde, de bevæger sig på«.

Altså sådan noget som din høgenæse og din lange, umodent, ranglede krop?

»Ja, forfattere har det med at give igen på en endnu grovere måde. Sådan som Rifbjerg, der har skildret mig i flere fiktioner. Men det er kun at betragte som stor ære, hvis man, som jeg, har et afklaret forhold til min næse«.

Men du begyndte først at leve rigtigt, da folk begyndte at angribe dig for at være usympatisk, selvoptaget og led?

»Det er jo på den ene side en ret negativ identitetsdannelse. Men på den anden side er den ret solid: så længe folk er hidsige på én, så er man nogen. Det bringer mig frem til det andet trick: at lade være med at tro, at man er den onde person, som man nogle gange leger, at man er. Du skriver jo også andre, ikke-djævelske artikler«.

Men det snakker vi ikke om i Djævlens Advokat. Er det derfor, du også selv skriver digte?

»Med mindre jeg har en masochistisk-sadistisk tendens, er jeg bange for at grunden til, at jeg selv skriver digte, er, at jeg ikke kan lade være«.

Men du råder mig altså til at skille tingene ad. Altså: du er Lars Bukdahl, der er et dumt svin i Weekendavisen, og så er du Lars Bukdahl, der er en helt anden?

»Hvis man endelig skal have et ry, så er det jo cool nok at være ’Slagteren fra Pilestræde’. Men jeg kan da nogle gange synes, at der bliver lavet lige lovlig meget postyr ud af denne meget simple, fortegnede figur. Hver gang jeg skal holde et foredrag, skal det være som den grusomme kritiker. Og folk bliver tit meget skuffede, når de ser mig. Selv om folk vil have mig til at sige noget ondt, så står jeg bare og laller over, hvor skøn Peter Laugesen til enhver tid er«.

Du fortæller mig nærmest, at du ikke bryder dig om at være et dumt svin?

»Problemet med at have et ry som ond er, at det også bliver forventningen. Ib Michael ville næsten blive skuffet, hvis jeg ikke var ond ved ham. Derfor er det godt at være sådan lidt Jekyll/Hyde-agtig, som da jeg anmeldte Ib Michaels seneste bog. Her viser jeg, at jeg også har et hjerte. På den måde holder jeg folk mere på pinebænken, så de tænker: »Det kan jo godt være, at han er sød nok alligevel«.

Nu står du så for en aften i Kafcaféen med digtere, du selv har udvalgt. Er det så en særlig djævelsk måde at genere dem på? For egentlig er de allerede færdige, i og med at de optræder i dit cirkus?

»Ja, det bliver et problem for dem at rykke videre, nu da jeg har rekrutteret dem. Der vil ikke være andre i den litterære institution, der kan bruge dem til noget. Slet ikke Politiken-anmelderne, som er dem, der står for mainstream i denne verden«.

Det er sateme djævelsk: du udvælger dem, du roser dem, du optræder med dem. Alt sammen bare for at skade dem?

»Det skader dem fuldstændigt. I hvert fald i forhold til at blive til noget i denne verden«.

Tak skal du have. Og så vil jeg bare sige: du har fuldstændig ret med hensyn til Ib Michael. Han er simpelthen en vildt dårlig forfatter.

»Ja, men han kan jo overraske. Siger jeg så, ildevarslende«.

Nej, han er bare dårlig. Totalt klichésprog og fuldstændig rodet sammen. Han er dårlig.

»Det er nok, desværre, fuldstændig rigtigt«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden