Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prosit. Der står mange birketræer i København men nye vil der ikke blive plantet ret mange af fremover.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD (arkiv)

Prosit. Der står mange birketræer i København men nye vil der ikke blive plantet ret mange af fremover.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København bandlyser birketræer i kampen mod pollen

Landets største kommune går til krig mod pollen. Allergikere jubler.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver fremover lettere at være pollenallergiker i København.

Landets største kommune har i samarbejde med Astma-Allergi Danmark lavet nye retningslinjer for allergifremkaldende træer, som skal nedbringe mængden af pollen fremover.

Blandt andet er det som udgangspunkt slut med at plante birketræer og plataner i kommunens parker, på pladser og i de københavnske gaderum. Begge træer er stærkt allergifremkaldende.

Desuden skal man fremover tage højde for planternes allergifremkaldende egenskaber, primært i forhold til pollen, når der skal vælges træ- og buskarter.

»Det er rigtig dejligt. Vi håber at aftalen med Københavns Kommune kan blive løftestang for lignende aftaler andre steder i landet«, siger kommunikationschef Lise Nørgaard, Astma-Allergi Danmark.

Forureningen gør det værre En lille million danskere lider af pollen-allergi, og København er særligt slem at færdes i. Antallet af pollen i hovedstaden er således steget med 400 procent de seneste 30 år.

Det skyldes dels, at der står mange birketræer i og omkring byen, dels at luftforureningen fra blandt andet biltrafikken er med til at gøre ondt værre for pollenallergikerne.

»Luftforureningen gør det ekstra slemt, og der er i forvejen rigtig meget birkepollen i København«, siger Lise Nørgaard.

Hun glæder sig over, at kommunen har reageret så positivt på henvendelse fra Astma-Allergi Danmark.

»Antallet af allergikere er desværre stærkt stigende. Derfor gik vi til Københavns Kommune og bad om, at der ikke blev plantet flere birke- og platantræer. Vi er meget glade for kommunens lydhørhed«, siger kommunikationschefen.

Ifølge Københavns Kommune har man i længere tid forsøgt at tage højde for de gener, som især birketræer og platantræer påfører pollenallergikere.

Således blev der sidste år kun plantet 200 birketræer ud af de i alt 19.500 træer, der blev plantet i alt.

Vil ikke fælde træer

Kommunen forbeholder sig også ret til i særlige situationer at plante birke- og platantræer hvis det eksempelvis af historiske eller kulturhistoriske grunde ikke er muligt at anvende alternative træer.

LÆS OGSÅ

Astma-Allergi Danmark erkender da også, at der under alle omstændigheder vil være masser af pollen i luften i København mange år fremover trods de nye retningslinjer.

»Vi siger jo heller ikke, at man skal fælde alle de træer, der står her i forvejen, men det er en rigtig god start ikke længere at plante nye birke- og platantræer«, siger Lise Nørgaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden