Prosit. Der står mange birketræer i København men nye vil der ikke blive plantet ret mange af fremover.
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD (arkiv)

Prosit. Der står mange birketræer i København men nye vil der ikke blive plantet ret mange af fremover.

Kultur

København bandlyser birketræer i kampen mod pollen

Landets største kommune går til krig mod pollen. Allergikere jubler.

Kultur

Det bliver fremover lettere at være pollenallergiker i København.

Landets største kommune har i samarbejde med Astma-Allergi Danmark lavet nye retningslinjer for allergifremkaldende træer, som skal nedbringe mængden af pollen fremover.

Blandt andet er det som udgangspunkt slut med at plante birketræer og plataner i kommunens parker, på pladser og i de københavnske gaderum. Begge træer er stærkt allergifremkaldende.

Desuden skal man fremover tage højde for planternes allergifremkaldende egenskaber, primært i forhold til pollen, når der skal vælges træ- og buskarter.

»Det er rigtig dejligt. Vi håber at aftalen med Københavns Kommune kan blive løftestang for lignende aftaler andre steder i landet«, siger kommunikationschef Lise Nørgaard, Astma-Allergi Danmark.

Forureningen gør det værre En lille million danskere lider af pollen-allergi, og København er særligt slem at færdes i. Antallet af pollen i hovedstaden er således steget med 400 procent de seneste 30 år.

Det skyldes dels, at der står mange birketræer i og omkring byen, dels at luftforureningen fra blandt andet biltrafikken er med til at gøre ondt værre for pollenallergikerne.

»Luftforureningen gør det ekstra slemt, og der er i forvejen rigtig meget birkepollen i København«, siger Lise Nørgaard.

Hun glæder sig over, at kommunen har reageret så positivt på henvendelse fra Astma-Allergi Danmark.

»Antallet af allergikere er desværre stærkt stigende. Derfor gik vi til Københavns Kommune og bad om, at der ikke blev plantet flere birke- og platantræer. Vi er meget glade for kommunens lydhørhed«, siger kommunikationschefen.

Ifølge Københavns Kommune har man i længere tid forsøgt at tage højde for de gener, som især birketræer og platantræer påfører pollenallergikere.

Således blev der sidste år kun plantet 200 birketræer ud af de i alt 19.500 træer, der blev plantet i alt.

Vil ikke fælde træer

Kommunen forbeholder sig også ret til i særlige situationer at plante birke- og platantræer hvis det eksempelvis af historiske eller kulturhistoriske grunde ikke er muligt at anvende alternative træer.

LÆS OGSÅ

Astma-Allergi Danmark erkender da også, at der under alle omstændigheder vil være masser af pollen i luften i København mange år fremover trods de nye retningslinjer.

»Vi siger jo heller ikke, at man skal fælde alle de træer, der står her i forvejen, men det er en rigtig god start ikke længere at plante nye birke- og platantræer«, siger Lise Nørgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden