Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Foto: Heiko Junge/AP
Kultur

Danmark gør næsten rent bord ved nordisk prisuddeling

Tre ud af Nordisk Råds fem priser blev i aften vundet af danskere.

Kultur

Kim Leine vandt den mest prestigefulde af Nordisk Råds fem priser. Litteraturprisen, der siden 1962 er blevet uddelt til en nordisk forfatter.

Til prisuddelingsshowet den nye opera i Oslo fik den danske forfatter overrakt en statuette og 350.000 kroner for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

LÆS ANMELDELSE AF ROMANEN

Kim Leine er født i Norge, og han slog over fra dansk til norsk, da han i sin takketale takkede sin mor fra scenen til det live-transmitterede gallashow.

»Tak til dig mor. Du har lært mig, hvordan man gør ting ordentligt. Og tak til Bodil, min kone. Tusind tak for al det, du er – uden dig ville jeg være en meget dårligere forfatter«, sagde forfatteren.

Prisbelønnet Grønland-roman
I bedømmelseskomitéens motivering hedder det, at Kim Leines roman er »et medrivende epos om undertrykkelse og oprør, et antikolonialistisk, vidt forgrenet værk, der fantaserer over mennesket som krop og tanke«, og det er ikke første gang, forfatteren får hæder for sin roman fra 2012.

'Profeterne i Evighedsfjorden' har også tidligere blevet tildelt Politikens Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris.

Vinterberg vandt igen
Udover litteraturprisen uddeler Nordisk Råd fire priser, som er inden for kategorierne børne- og ungdomslitteratur, natur- og miljø, film og musik.

Danmark vandt to af dem.

Thomas Vinterbergs film 'Jagten' med Mads Mikkelsen i hovedrollen fik Nordisk Råds Filmpris.

Den danske Instruktør kunne ikke selv være til stede til overrækkelsen, fordi han er i gang med optagelserne til sin kommende internationale storfilm 'Far from the Madding Crowd, men i stedet fik manuskriptforfatteren bag 'Jagten', Tobias Lindholm, overrakt Nordisk Råds statuette.

»Vi vil gerne takke alle de andre nordiske filmskabere, som gang på gang beviser, at der sker noget mærkeligt, når man bor i mørke halvdelen af året«, sagde manuskriptforfatteren fra podiet i Oslos nye opera i sin tak til Nordisk Råds jury.

TV

Efter at have tilbragt mange store filmfestivaler i skyggen af Michael Hanekes "Amour" er det yderst velfortjent, at "Jagten" nu har vundet en førsteplads og modtaget Nordisk Råds Filmpris. Det mener Politikens filmredaktør, Kim Skotte. Se ham sige tillykke her. Kilde: politiken.tv

Sidste gang filmprisen blev vundet af en dansker var i 2010. Også her var det Thomas Vinterberg, der stod bag med filmen 'Submarino'.

Danmark vandt også på miljøet
Initiativtageren Selina Juul vandt vandt Nordisk Råds Natur- og Miljøpris for at stå bag bevægelsen 'Stop spild af mad'.

»Tak til alle, der har været med til at sætte 'Stop spild af mad på dagsordenen. Det har virket. Hver anden dansker har det seneste år mindsket madspild, så vi er på rette vej«, sagde Selina Juul, der fra scenen forklarede, at hun ikke havde forberedt en takketale, fordi hun ikke havde troet, hun ville vinde.

»Af hjertet tak til Nordisk Råd og juryen«, tilføjede hun.

Nordisk Råds bedømmelseskomite har begrundet tildelingen med, at Selina Juuls fokus har reduceret det danske madspild, og at hun »med kreativitet, entusiasme og hårdt arbejde« har bidraget til at reducere menneskers negative fodaftryk i naturen.

Finnerne tog de resterende to

Nordisk Råds Musikpris gik til den finske violinist Pekka Kuusist.

Musikprisen uddeles hvert andet år til en nulevende komponist, og hvert andet år uddeles prisen til en udøvende kunstner eller gruppe.

At Pekka Kuusist i år vinder, er ifølge bedømmelseskomiteen fordi, han er en violinist i absolut verdensklasse og med en ligeså unik kreativitet som musikalitet, der »bevæger sig med total frihed og stor nysgerrighed i et bredt musikalsk landskab«.

Børne- og Ungdomslitteraturprisen gik også til Finland og de finske forfattere Seita Vuorela og Jani Ikonen, der står bag bogen 'Karikko', som blandt andet handler om den fjortenårige Mitja, der stifter bekendtskab med nogle drenge, som driver omkring på en forfalden campingplads.

Nordisk Råds prisjury skriver, at værket »påvirker og rører læseren helt til sidste linje«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce