Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Strikkeduo. Der er 33 nye opskrifter med varierende sværhedsgrader i Arne&Carlos' nye strikkebog 'Strik fra Setesdal'.
Foto: Maria Bruun-Schmidt

Strikkeduo. Der er 33 nye opskrifter med varierende sværhedsgrader i Arne&Carlos' nye strikkebog 'Strik fra Setesdal'.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandlige strikkeguruer bryder kønsmønstre

To strikkeglade nordmænd vækker begejstring på BogForum.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellem farverige garnnøgler sidder to nordmænd med viltert hår og strikker på BogForum i Bella Centeret.

Kvinder, men også mænd læner sig ind over bordet ved boden for at følge strikkeguruernes klikkende pinde.

»Det er vanskeligt for nogle mænd at acceptere, at vi strikker som mænd, og at vi har succes med det«, siger Arne Nerjordet:

»Men i gamle dage var det faktisk mændene, som strikkede for at forsørge familien. Så kom den industrielle revolution, og maskinerne og kvinderne tog over«, supplerer Carlos Zachrison:

»Nu begynder flere og flere mænd at strikke igen«, siger Arne Nerjordet.

Mænd jager strikkeopskrifter Arne Nerjordet fortæller, at det optager mænd, såvel som kvinder, at finde en generel opskrift på at være kreativ i disse moderne tider.

»Forleden kom en aldrende dame hen for at takke for, at vi har gjort det at strikke til en cool ting. Nu er det ikke kun noget, ældre kvinder gør, det er også mænd. Og unge - at strikke i håndarbejde er blevet en populær ting i skolerne«, siger Arne Nerjordet.

Og selvom det moderne menneske lever i hastige tider, så er strikkepinde ved at komme på mode igen blandt begge køn og alle aldre.

Strikkeduoen og kæresteparret Arne&Carlos har skrevet fem strikkebøger siden 2002, hvor de begyndte deres forretning. Bøgerne er i mellemtiden blevet oversat til 13 sprog og har nået godt en million indkøbere verdenen over.

»Hold op, hvor er de dygtige, de her to nordmænd. Det har givet mig sådan en lyst til at strikke, at jeg skal passe på, at jeg ikke får myoser. Man tænker så dejligt – det er lige som at en lang tur. Men samtidig får jeg produceret noget. Og deres strikkeopskrifter er nemme at følge«, siger Birgitte Dybdahl, som er taget med sin veninde og datter i Bogforum.

Dukkeøjne af strik
Normændenes pinde er blevet kendt for at producere dukker af strik. Selv de blå øjne på de populære dukker er lavet af garn, og det er smart, hvis man har børn.

»Man strikker også øjnene. Det er børnevenligt, når der ikke er nogen knapper. Og så bliver man så glad af at se på udtrykket i de her dukkers store øjne«, siger Birgitte Dybdahl.

Hun var også til BogForum i Bella Centeret sidste år, hvor hun købte en strikkebog af Arne&Carlos. I år må hun høre, hvad der var galt med den strikkedukke, hun har strikket i mellemtiden – den dingler i halsen.

»Arne og Carlos har lige fortalt mig, at man kan strikke et stykke stof ind i halsen på dem for at stabilisere nakken. Det er åbenbart en del af det, at de skal være sådan lidt dingle-dangle«, siger Birgitte.

»Men det er jo en smagssag«, Arne Nerjordet:

»Og det er netop det, der er det centrale i vores strikkeopskrifter - man kan lave om på opskrifterne og på den måde skabe sit eget design og give sit personlige præg på strikkerierne. Folk kan selv vælge, hvordan de vil have deres strikkedukker eller julekugler«, siger han.

Designproces er mest spændende

Det er ikke helt tilfældigt, at designprocessen bag produktet er det, der fascinerer strikkeguruerne. Både Arne&Carlos har en baggrund som tøjdesignere med speciale i strik, inden de i 2002 etablerede strikkeduoen.

»Vi har altid været optaget af de kreative processer. For os er det selve processen bag, som er fascinerende. Og det er også den, vi kan dele med andre gennem vores strikkebøger«, siger Arne Nerjordet.

LÆS OGSÅ:

'Strik fra Setesdal' er blevet trykt i 3.000 eksemplarer. Bogen er den seneste nye af de fem strikkebøger, som Arne og Carlos har udgivet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden