Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Statens Museum for Kunst

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statens Museum for Kunst får digital filial

22 millioner kroner fra Nordea Danmark-fonden sikrer, at Statens Museum for Kunst går på nettet

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

700 års kunst til rådighed 24 timer i døgnet.

Det er ambitionen, når Statens Museum for Kunst med en fondsdonation på 22 millioner kroner nu går i gang med at bygge et nyt, digitalt museum på nettet.

Her kan man gå på museum, når det passer én, der er masser af plads – også til alt det, det fysiske museum ikke har kvadratmeter nok til at vise frem – og så kan man larme alt det, man vil, uden at genere de andre gæster.

Interaktive kunsthistorier
På Det Digitale SMK, som det nye museum kommer til at hedde, får man ikke bare adgang til museets samlinger og særudstillinger, men også til interaktive kunsthistorier fortalt med udgangspunkt i samlingen og formidling af billedkunsten på web-tv.

Man kan også sammensætte sin egen digitale samling blandt museets mange tusinde værker og planlægge eller samle op på sit besøg på det fysiske museum.

Klikker man eksempelvis på et maleri af Matisse, kan man læse om kunstneren, se røntgenfotos af værket, læse om forskningen bag og blive vist videre til beslægtede værker.

Kunst på mobilen Det er også meningen, at indholdet skal være tilgængeligt på mobiltelefon og iPod og på digitale platforme på selve museet. Faktisk er Nordea Danmark-fondens 22 millioner den største engangsbevilling, museet nogensinde har modtaget. Oprindelig søgte museet om penge til et mere beskedent projekt, men fik besked på at tænke større. »Det gjorde vi så. Og vores ansøgning på 22 millioner kroner blev imødekommet med hele beløbet. Det er lidt af et eventyr og betyder, at vi kan skabe en helt unik og tidssvarende indgang til den uvurderlige skat og enorme viden, vi forvalter på museet. Det er ikke bare en vigtig del af vores fælles kulturarv, der bliver tilgængelig. Som vidensportal og totaloplevelse bliver Det Digitale SMK også en markant platform for formidling af dansk kunst og forskning på den internationale arena«, siger direktør for både det fysiske og det digitale Statens Museum for Kunst Karsten Ohrt. Minister: Samfundet kan være taknemmeligt

Også kulturminister Brian Mikkelsen (K) var mødt op til præsentationen og glædede sig over, at diskussionen – som begyndte i Politiken – om de danske museers afhængighed af fonde og privates bidrag for at udvikle deres samlinger nu »blev sat i relief«.

»Det er hele samfundet, der kan være taknemmeligt over, at det er lykkedes Nordea Danmark-fonden og Statens Museum for Kunst at samarbejde om det her projekt. Og det sker ikke på bekostning af forskning og formidling, som fortsat er statens ansvar«, sagde han.

En del af det digitale museum åbner i løbet af 2009 og er fuldt udbygget i 2013. Interesserede kan følge og kommentere udviklingen på Statens Museum for Kunsts hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden