Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Jeg ved præcis, hvordan 'Borgen' bliver, fordi jeg kender den tankegang, Ingolf Gabold er ansvarlig for«, siger Søren Espersen. Foto: Thomas Borberg

»Jeg ved præcis, hvordan 'Borgen' bliver, fordi jeg kender den tankegang, Ingolf Gabold er ansvarlig for«, siger Søren Espersen. Foto: Thomas Borberg

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søren Espersen: 'Matador' var også manipulation

»Manipulationen er blevet langt mere sofistikeret, efter den er rykket over i DR Drama«, siger DF's Søren Espersen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkepartis Søren Espersen lancerede i weekenden et personligt angreb på DR's dramachef Ingolf Gabold.

Gabold er »den røde mester«, skrev Espersen blandt andet.

Søren Espersen fortæller uddybende over telefonen, at weekendens DR-kritiske indlæg i Politiken er et resultat af flere års opsparet irritation.

Eller, som Søren Espersen siger:

»Kunne man forestille sig, at heltinden i ’Borgen’ var medlem af Dansk Folkeparti og kæmpede en desperat kamp for sit folk og sit fædreland? Det er fuldstændig utænkeligt. Jeg ved præcis, hvordan ’Borgen’ bliver, fordi jeg kender den tankegang, Ingolf Gabold er ansvarlig for. Jeg vil vædde på, at persongalleriet bliver, som jeg har skildret det. Jeg kunne sætte mig i eftermiddag og skrive hele drejebogen – om asylbørnene, Sandholmlejren og den raske journalist, der kæmper mod den borgerlige overmagt«.

»Et helt klart mønster«
Ifølge Søren Espersen er der »et helt klart mønster i DR’s produktion af såkaldt fiktion«, som kun vil vise ét samfundssyn.

»Hvorfor beder man ikke mig eller Søren Pind om at skrive manuskriptet? Fordi man ved præcis, hvilke nogen plattenheimere man skal have til at lave det her makværk. Gabold har en hypotese om, at alle venstreorienterede er gode, mens alle borgerlige er kyniske og skal bekæmpes. Og hvis ikke virkeligheden passer ind i det billede, så laver man den bare om«.

Manipulerende Matador
Men det er jo fiktion ...

»Jo, jo. Men når man laver en serie som ’Borgen’, så er den meget tæt på virkeligheden. Folk finder med det samme ud af, hvem der er Pia Kjærsgaard, og hvem der er søde Villy Søvndal. Så den fiktionsundskyldning regner jeg ikke for noget. Og jeg er ikke i tvivl om, at ’Borgen’ er planlagt til at blive sendt lige før næste valg«.

Manipulationen af seerne rækker ifølge Espersen helt tilbage til ’Matador’.

»Her gjorde man den radikale læge Hansen til modstandsmand, selv om de danske modstandsfolk var kommunister og konservative. Men i ’Matador’ bliver de konservative kun skildret som latterlige plattenslagere a la oberst Hackel«.

»Manipulationen er blevet mere sofistikeret«
Men Ingolf Gabold var jo ikke dramachef i DR, da ’Matador’ blev lavet?

»Jeg går efter Gabold, fordi det er ham, der har ansvaret. Manipulationen er blevet langt mere sofistikeret, efter den er rykket over i DR Drama. Jeg har siddet i DR’s bestyrelse og ved, hvordan der tænkes. På et bestyrelsesmøde så vi første afsnit af ’Krøniken’ forud for seriens premiere, og da jeg naivt spurgte, hvem der var seriens historiske konsulent, fik jeg et møgfald og blev mistænkt for at ville lave politisk censur på et stykke fiktion«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden