Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Tilbud. Hvis man keder sig i Køge, er man selv ud om det, mener 29-årige Nanna Kokholm-Erichsen. I sidste weekend holdt Køge f.eks. Sildens Dag, og der har også været festuge i byen for nylig.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ung parcelhusejer: »Jeg kan godt lide at chokere lidt«

Claus Daldorph Nielsen fik lokket kæresten fra Nørrebro til et parcelhus i Køge.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På indersiden af hoveddøren til parcelhuset i Køge hænger et lilla paphjerte med teksten ’Claus og Nanna – nygifte’.

For bare en måned siden holdt Claus Daldorph Nielsen og Nanna Kokholm-Erichsen bryllupsreception for 90 mennesker i haven; der blev serveret bryllupskage i carporten, inden halvdelen af selskabet fortsatte til bryllupsfest på Næsbygård Slot med overnatning. En dyr fest, men som den 29-årige Nanna Kokholm-Erichsen siger:

»Heldigvis havde jeg kort forinden fået solgt min lejlighed på Nørrebro«.

LÆS OGSÅ

Som omtalt i Politiken i går foretrækker de fleste danskere – og især de yngre – at bo i eget parcelhus. Og en ny bog fra paraplyorganisationen Bygningskultur Danmark med titlen ’Parcelhuset’ opfordrer parcelhusejerne til at modernisere husene med respekt for det stykke nyere kulturarv, husene er, i stedet for at udstyre dem med glaserede tegltag, småsprossede ruder og fyldningsdøre.

Indenfor i entreen i Køge må man »meget gerne« stille skoene, inden man fortsætter på strømpefødder ind over de nylagte finergulve.

Claus og Nanna overtog parcelhuset fra 1971 for tre år siden. De har fjernet de tykke væg-til-væg-tæpper, pillet hessianen af væggene, erstattet det gamle køkken med hvide elementer og i det hele taget foretaget det, Nanna kalder »en opdatering« af det eksisterende.

LÆS ARTIKEL

Afkobling i indkørslen
Nabohuset er både blevet udstyret med mintgrøn facade, tehus og planter, der hænger i lige rækker fra taget i carporten. Men Nanna og Claus har valgt at bruge de eksisterende rammer som udgangspunkt for deres istandsættelse.

»Vi kører ikke hvidvasket træværk i bondestil, for det passer ikke til huset. Og vi kunne heller ikke finde på at anlægge en pool«, siger Nanna Kokholm-Erichsen.

Og når huset skal have nyt tag, skal det have samme svage hældning som i dag.

»Mange får lagt glaseret tegltag på for at få deres parcelhus til at ligne den villa, det ikke er. Men det ser ud ad helvede til«, siger Claus Daldorph Nielsen.

Nanna Kokholm-Erichsen var 26 år og havde lige købt lejlighed på Nørrebro i København, da hendes kæreste bare måtte realisere drømmen om eget hus i Køge eller omegn, hvor hans mors familie kommer fra. Og så måtte »Nanna følge med eller lade være«. Og som hun siger:

»Da vi flyttede herud, boede alle mine venner i København og var singler. De var et helt andet sted. Jeg kunne sagtens have boet i København ti år mere. Men jeg har altid været tidligt ude og kan godt lide at chokere lidt. Og vi elsker at bo her«.

Hun sætter eksempelvis pris på de »reelle rum, der er lette at indrette«. Og på roen, der hviler over kvarteret, når hun parkerer sin lyseblå Toyota Yaris i carporten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Da jeg boede på Nørrebro, nåede jeg ikke at geare ned, inden jeg kom op i lejligheden. Her kobler jeg fra, når jeg drejer ned ad vores egen vej, så det er en helt anden stemning at være hjemme i«.

Bare en halv time ud ad landevejen
Parrets spiritusbeholdning holder til bag glaslågerne i reolen. Det, der med tiden skal være et børneværelse, huser i dag Claus’ PlayStation og har fået installeret surround sound. Og bryggerset er blevet shinet op med nyt linoleumsgulv, der får øjet til at spille med på forestillingen om et rustikt stengulv.

Både Claus og Nanna er opvokset i parcelhusområder i henholdsvis Greve og Ishøj Landsby. Nannas familie flyttede til Bruxelles, da hun var 9. Som 21-årig tog hun hjem, læste kommunikation på RUC og mødte Claus, der er bachelor i datalogi. De boede på skift i hans lejlighed i Greve og hendes i København. Men:

Jeg kunne sagtens have boet i København ti år mere. Men jeg har altid været tidligt ude og kan godt lide at chokere lidt. Og vi elsker at bo her.

»Jeg er ikke bymenneske. Priserne er helt anderledes herude, og vi er tæt på S-toget og Køge By, som er en af Danmarks hyggeligste«, siger Claus, der stadig arbejder i København og bruger op mod tre timer på transport om dagen, »når det går godt«. Nanna arbejder som projektkonsulent i Faxe Jobcenter. Så for hende er det bare »en halv time ud ad landevejen, og så skal jeg huske at dreje til venstre i Rønnede, og så er jeg der«.

Claus har en far, der selv kan fikse sit hus både indendørs og udendørs.

»Sådan vil jeg også gerne være. Mine forældre har altid haft helt styr på økonomien, og det vil jeg også gerne have. Der skal være et solidt fundament«, siger han.

»Før kom folk bare forbi«

Claus er begyndt at spille badminton i Køge, og om lørdagen går de til torvedag. Nanna har også været med i en kvindegruppe i Køge for at tabe sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er svært at trænge ind i lokalsamfundet, når man ikke har børn, og de fleste af vennerne bor stadig i hovedstaden. Og der er tilsyneladende længere fra København til Køge end fra Køge til København. I hvert fald er det ofte hende, der starter bilen og kører til byen for at se sine venner.

LÆS OGSÅ »Før kom folk jo bare forbi. Men nu er det noget, der skal planlægges i forvejen. De fordomme, vi møder, er noget med at bo helt i Køge. Og jeg skal nogle gange overbevise mine venner om, at vi stadig har både tid og lyst til at lave andre ting end at passe hus og have«, siger hun. I Claus’ omgangskreds har det været mere naturligt. For som han siger: »Der bor man bare i parcelhus«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden