Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 SIMON FALS (arkiv)
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Succes. Her ses det meget populære bibliotek i Nordvest i København.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteker er i top trods besparelser

Danske biblioteksbrugere er yderst tilfredse med deres biblioteker. Vellykket effektivisering, siger KL.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er blevet færre, personalet er skrumpet, og penge til materialer er svundet ind.

De samlede udgifter til biblioteker er i løbet af seks år blevet skåret 369 millioner kroner - svarende til 14 procent af kommunernes biblioteksbudgetter. Alligevel er brugerne overordentlig tilfredse med servicen.

Det viser den hidtil største rundspørge blandt danske biblioteksbrugere, som Kulturstyrelsen offentliggør i dag. Både målt på faciliteter, service og materialer er tilfredsheden høj - eksempelvis mener 94 pct. af de adspurgte, at de får den hjælp, de har brug for og 91 pct. mener, at personalet er synligt og opmærksomt.

Dermed holder biblioteksbrugernes tilfredshed samme niveau som en lignende, mindre undersøgelse foretaget i 2011 viste.

LÆS OGSÅ Vellykket effektivisering Mens bibliotekerne hævder, at besparelsen har givet dårlige service, kalder Kommunernes Landsforening udviklingen for et eksempel på en vellykket effektivisering af den offentlige sektor. »Det er effektivisering i ordets bedste betydning, nemlig at man i dag gør tingene bedre og for færre penge«, siger formand for KL’S kulturudvalg, Jane Findahl og bakkes op af redaktør på tidsskriftet Søndag Aften, Tom Ahlberg, der løbende analyserer bibliotekernes budgetter.

»Det her et eksempel på, at effektiviseringer i det offentlige - hvor mange ofte tager sig til hovedet og siger, det er fuldstændig umuligt - kan lykkes«, siger han.Biblioteksforsker Henrik Jochumsen fra Det Informationsvidenskabelig Akademi siger, at selv om bibliotekerne er pressede er de stadig velfungerende.

Det er effektivisering i ordets bedste betydning»Det er lykkedes at sikre servicen, på trods af store besparelser«, vurderer han.

Biblioteker: Smertegrænse er nået
Kulturstyrelsens undersøgelse omfatter 27.182 brugere på 179 biblioteker i 42 kommuner. Besparelsen på 369 millioner er konkluderet med KL’s almindelige prisregulering.

Undersøgelsen redegør også for brugernes tilfredshed med de såkaldt åbne biblioteker, hvor brugeren selv lukker sig ind og klarer sig, uden at der typisk er personale til stede. Også den ordning er der stor tilfredshed med, men hos både Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet understreger man alligevel, at smertegrænsen for besparelser er nået.»Der er sindssygt mange bibliotekarer, hvor hjertet bløder på grund af de mange besparelser, der blandt andet betyder, at materialevalget – det at vælge, hvilke bøger, der skal være på biblioteker - efterhånden er enten forsvundet eller centraliseret«, siger Bibliotekarforeningens formand, Pernille Drost.

Hun mener, at de seneste års besparelser har medført store forringelser - også selvom brugerne måske ikke mærker dem endnu.

Ingen bemærker nedskæringerne

Den holdning deles af Vagn Ytte Larsen, formand i Danmarks Biblioteksforening. »Selv om der bliver skåret i bibliotekerne, er medarbejdernes initiativer, omstillingsparathed og stolthed så stor, at næsten ingen bemærker, at der bliver ved med at blive skåret ned. Men det kan ikke blive ved«.

LÆS OGSÅ Morsø Folkebibliotek i Nykøbing på Mors er et af dem, der opnår flottest resultater i undersøgelsen, selvom kommunen har sparet 25 procent i biblioteksbudgettet siden 2007. Kommunes borgmester, Lauge Larsen (S), glæder sig over resultatet, men det bør ikke føre til nedskæringer, understreger han: »Vi skal være forsigtige med at skære yderligere«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden