Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gadeholdninger. 200 mennesker lagde vejen forbi teltet på Værnedamsvej for at sige deres mening om Værnedamsvej og planerne om at gøre noget ved trafikken. De fleste elsker gaden som den er.
Foto: Peter Klint

Gadeholdninger. 200 mennesker lagde vejen forbi teltet på Værnedamsvej for at sige deres mening om Værnedamsvej og planerne om at gøre noget ved trafikken. De fleste elsker gaden som den er.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debat: Er Værnedamsvej fin, som den er?

Borgerne var inviteret til at kommentere forskellige forslag til en oprydning i trafikken på Værnedamsvej.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bænke og beplantning, gågade, bredere fortove og plads til udeservering er nogle af forslagene til, hvordan Værnedamsvej, der ligger på grænsen mellem Frederiksberg og Københavns Kommuner, skal se ud i fremtiden.

Men Værnedamsvej er fin, som den er, mener Københavns nye borgmester for teknik og miljø, Morten Kabell fra Enhedslisten.

LÆS OGSÅ

Frederiksberg og Københavns Kommuner har ellers i fællesskab besluttet at undersøge, hvordan man kan luge ud i trafikken på den travle gade, og fået udarbejdet fem forskellige forslag til en trafiksanering af Værnedamsvej.

»Der står i budgetaftalen, at vi skal kigge på Værnedamsvej, men personligt har jeg det sådan, at det charmerende kaos, der hersker i gaden, fungerer. Og så er der jo ikke nogen grund til at gøre noget ved det. Det kan meget vel ende med at blive konsekvensen. Men i loyalitet over for budgetaftalen gør vi processen færdig, før vi konkluderer«, siger Morten Kabell.

Frygter butiksdød
Som tidligere omtalt i Politiken frygter de forretningsdrivende i gaden, at en trafiksanering vil få dagligvarebutikkerne til at forsvinde og blive erstattet af værtshuse og pizzabarer. Det har gjort indtryk på blandt andet de radikale, der også har stemt for at få udfærdiget de fem forslag til trafiksanering, men som nu på begge sider af kommunegrænsen er imod en bilfri Værnedamsvej.

Blandt andet begrundet i den butiksdød, der hærger på Nørrebrogade, efter at gaden delvis blev lukket for trafik.Og hvor Københavns tidligere teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), ville forbedre forholdene for cyklister på Værnedamsvej, er den nye borgmester fra Enhedslisten altså af en anden opfattelse.

»Men lad os nu se, hvad borgerne siger. Det kan også være, vi bare skal gøre en lille smule«, siger Morten Kabell.

Forleden inviterede de to kommuner gadens brugere til at kommentere de fem forslag til ændringer af trafikken på Værnedamsvej.

I et telt bag Værnedamsvej er der derfor tændt for gasvarmerne, og de fremmødte bliver budt på kaffe, chai og sandwich. Der er også hyret en klovn, som spiller på miniguitar og deler heliumballoner ud til de yngste borgere, mens gadens fremtid bliver diskuteret.I teltet ligger de fem skitser fremme på et stort bord, og der er Post-it-sedler ad libitum, som borgerne kan efterlade deres kommentarer på. Allerede midt på eftermiddagen er der strøet masser af små selvklæbende sedler i pink, grøn og gul ud over skitserne.

’Gågade nej tak. Vil dræbe alt liv i gaden’, står der på en af dem. ’Lad det være som det er! Bevar bylivet’, lyder opfordringen på en anden. ’Please lav ikke så meget om’, står der på en tredje. 64 år i gaden


Den 68-årige pensionist Jytte er blandt dem, der er kommet for at snakke med repræsentanterne for de to kommuner. Hun har boet i Tullinsgade, der møder Værnedamsvej midtvejs, i 64 år. Og kan stadig huske, da Tullinsgade var brostensbelagt og havde dobbeltrettet trafik.

Hun har et sommerhus i Rågeleje, men er der kun tre dage om ugen i sommerhalvåret, for længere kan hun ikke være væk, før hun kommer til at savne menneskemylderet på Værnedamsvej.

»Jeg bruger gaden både som cyklist og bilist og er kommet herned for at fortælle kommunens folk, hvorfor der ikke skal laves noget om. Og den holdning deler alle, jeg kender. Hvis der først kommer bænke og beplantning, tror jeg også, der kommer mange alkoholikere og stofmisbrugere. Og man kan jo se andre steder, hvordan planterne bliver hevet op, og krukkerne bliver smadret«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den 65-årige Britta Lisa Larsson vil også gerne bevare Værnedamsvej, som den er. Hun bor på den nærliggende Carl Plougs Vej, men:»Værnedamsvej har altid været min gade. Jeg køber ind her og drikker kaffe i gaden hver eneste dag«, siger hun.

Men hvis det ikke kan være anderledes, kan begge damerne leve med forslag nummer 2, der er en sivegade med trafik i begge retninger i stil med Strædet i det indre København.

Det er en noget anderledes løsning, Nikolaj Henriksen og Yara Brasil ønsker sig. De bor i nabohuset med deres søn, er med i Naturpartiet og forestiller sig en vertikal beplantning af Værnedamsvej, som i korte træk går ud på at beplante facaderne opefter.»Så ville det blive en lækker grøn gade. Og hvis man samtidig ensretter gaden fra Vesterbrogade, vil der være mindre morgenstress i gaden, når jeg følger min søn i skole. Helst så jeg, at der slet ingen biler var i gaden, men det ville gå ud over de forretningsdrivende«, siger Nikolaj Henriksen.

Fem skitser

Morten Borup er landskabsarkitekt og har været med til at tegne de fem skitser over, hvordan Værnedamsvej kan komme til at se ud i fremtiden. Han brugte også torsdag eftermiddag i det opvarmede telt. »Det her projekt er problematisk på den gode måde, fordi næsten alle i byen har en mening om Værnedamsvej«,siger han. »Flere har sagt til mig i dag, at man skal lade være at gøre noget. Og så er der også flere, der er glade for ideen om en sivegade, som på mange måder minder om i dag, hvor det trafikale foregår på alles præmisser«.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Også formanden for by- og miljøudvalget på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen (V), var blandt de godt 200 mennesker, der inden klokken 17 havde lagt vejen forbi borgermødet på Værnedamsvej i går. »Overskriften for det her er nænsomhed. Og vi skal kun gøre noget, hvis vi kan få en løsning, der gør gaden endnu mere velfungerende, end den er i dag«. Teltet på Værnedamsvej holdt åbent frem til klokken 18.30 torsdag. Borgernes meninger bliver nu samlet og skrevet ind i en rapport, inden der skal træffes en politisk beslutning om gadens fremtid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden