Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Navngivning. Det har været længe undervejs. Men nu er politikerne i København enig et navn til den nyrenoverede plads ved Rådhuspladsen. Den skal hedde Regnbuepladsen.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Navngivning. Det har været længe undervejs. Men nu er politikerne i København enig et navn til den nyrenoverede plads ved Rådhuspladsen. Den skal hedde Regnbuepladsen.

Kultur

København hylder frisind med homonavn til nyrenoveret plads

Nyrenoveret plads i centrum af København skal hedde Regnbuepladsen.

Kultur

Den måtte ikke hedde Axel Axgils Plads og blive opkaldt efter manden, der stiftede Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT Danmark).

Den måtte heller ikke blive opkaldte efter den lesbiske skuespiller Hannah Bjarnhof.

Og i første omgang blev også navnet Regnbuepladsen forkastet.

LÆS MERE

Men nu, efter lang tids tovtrækkerier og uenighed blandt de københavnske politikere, er Københavns Borgerrepræsentation blevet enige om at kalde pladsen på hjørnet af Rådhuspladsen ved Lavendelstræde og Farvergade i København netop det; Regnbuepladsen.

Det har et flertal bestående af Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og de radikale netop besluttet på et møde på Københavns Rådhus.

»Jeg er glad for, at der nu er bred politisk opbakning til ønsket om at hædre det særlige københavnske frisind og for byens rolle i kampen for lige rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede«, siger Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten i en pressemeddelelse.

Håber på fornyet debat om lige rettigheder
Morten Kabell håber, at Regnbuepladsen, der for nylig er blevet renoveret, kan være med til at sætte fornyet skub i debatten om lige rettigheder for LGBT-miljøet.

»I mange lande oplever bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner stadig voldsom diskrimination. Se på Rusland, der afholder OL nu, eller et afrikansk land som Uganda, hvor homoseksualitet straffes med livstid i fængsel. Det er fuldstændig vanvittigt. Der er mange kampe at kæmpe internationalt, og her er navnet Regnbuepladsen er klart signal fra København«, siger teknik- og miljøborgmesteren.

Med navnet ønsker politikerne at hylde mangfoldigheden og det københavnske frisind samt støtte kampen for lige rettigheder for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede (LGBT).

S: Godt at hylde det særlige københavnske frisind
Socialdemokraterne stemte nej til den samlede indstilling, da navnet 'Regnbuepladsen' blev stemt ned i Københavns Borgerrepræsentations teknik- og miljøudvalg i januar.

Men det var udelukkende fordi, der var »en del uafklarede spørgsmål«, sagde gruppeformand Lars Weiss til Politiken. Det drejede sig blandt andet om, hvorvidt pladsen overhovedet skulle navngives.

Det skulle den. Og nu bakker Socialdemokraterne forslaget op.

»Vi er glade for at være med til at hylde det særlige københavnske frisind og kampen for lige rettigheder for seksuelle minoriteter. Symbolsk er det også oplagt med navnet til lige netop denne plads, da LGBT-miljøet hvert år i august afslutter den årlige pride gennem byens gader netop her«, siger Socialdemokraternes teknik- og miljøordfører Jakob Hougaard i en pressemeddelelse.

K: Fjollet og en underlig politisk markering

De konservative stemte sammen med Dansk Folkeparti og Venstre nej til forslaget om at kalde pladsen for Regnbuepladsen.

Men det betyder ikke, at de konservative ikke vil hylde frisindet og kampen for lige rettigheder for alle, siger den konservative leder i København, Rasmus Jarlov.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ret fjollet. Der er tale om, at to husnumre får en ny adresse. Og at dele byen op i minipladser på den måde synes vi ikke giver særlig meget mening. De mennesker, der bor i husnumrene har også protesteret imod det, da de mener, det er svært for andre at forstå, at de ikke længere bor på Rådhuspladsen«, siger han og fortsætter:

»Og hvis det endelig skulle være, synes vi, at Grundtvigs Plads er et bedre alternativ, der ligger bedre i tråd med den måde, man plejer at navngive gader og pladser på i Danmark«.

LÆS OGSÅ

På den ene side vil I ikke kalde den noget andet end Rådshuspladsen. På den anden side foreslår I et andet navn?

»Det er jo et afværgeforslag. Når nu man havde sat sig for at give den et navn, foreslog vi noget andet som alternativ. Det har ikke noget at gøre med, at vi er imod regnbueflaget. Det er bare ikke almindeligt, at man giver pladser navn efter seksuelle orienteringer. Det stikker lidt ud og ligner en underlig politisk markering«, siger Rasmus Jarlov.

Danmark var det første land i verden, hvor homoseksuelle fik mulighed for at indgå registreret partnerskab. Samtidig var Københavns Rådhus stedet, hvor de første registrerede partnerskaber i verden blev indgået i 1989.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce