Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stavefejl. Flere unge undlader at skrive statusopdateringer på Facebook, blandt andet fordi de er bange for at lave stavefejl.
Foto: OBE FDT JKH/Oliver Berg/picture-alliance/dpa

Stavefejl. Flere unge undlader at skrive statusopdateringer på Facebook, blandt andet fordi de er bange for at lave stavefejl.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge ser ned på dårlige stavere

Sprogforskernes frygt for, at sociale medier ville gøre de unge til dårligere stavere, viser sig indtil videre at være ubegrundet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge facebookbrugere er lige så fordømmende over for stavefejl, som tidligere generationer af danskere har været. Oven i købet betragter de dårlige stavere som mindre intelligente, viser ny forskning.

Derfor er der tilsyneladende ingen grund til at bekymre sig for, om den store brug af sociale medier gør de kommende generationer til dårlige stavere.

For et par år siden frygtede Dansk Sprognævn ellers, at nye medier som Facebook og Twitter ville gøre de unge til mere usikre stavere.

Hvor det tidligere kun var professionelle, der udtrykte sig på skrift i det offentlige rum, er skriftsproget nu blevet demokratiseret, fordi alle skriver på de sociale medier. Det betyder, at vi ser mange flere stavefejl og sjusk og kæmpe mængder af uredigeret tekst.

»Vi var bekymrede for, at den store mængde af sjusk ville gøre den enkelte mere afslappet over for stavefejl. Men de første undersøgelser viser, at de unge er meget bevidste om, hvad de gør på Facebook«, siger direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen.

»Det ser ud til, at jo mere vi tager de sociale medier til os, jo mere flytter normerne for godt sprog med over«, siger hun.

Et spørgsmål om image

Tre nye undersøgelser fra sprognævnet viser, at hverken regulære stavefejl eller sjuskefejl giver de unge et positivt indtryk af den, der skriver. Folk, der ikke kan stave, bliver tværtimod betragtet som ’dumme’ af de unge facebookbrugere.

»Så vil man ikke nedvurderes i de nye medier, gør man bedst i at stave korrekt. Undersøgelserne afkræfter den offentlige påstand om, at de unge er ligeglade med, hvordan de skriver på Facebook – det går de tværtimod højt op i. Mange af de unge fortæller, at de undlader at skrive statusopdateringer, blandt andet fordi de er bange for at lave stavefejl«, siger ph.d.-stipendiat i nævnet Anna Kristiansen.

Hun har spurgt 352 elever mellem 15-22 år fra 8 sjællandske ungdomsuddannelser om deres syn på stavefejl.

Det er især såkaldte kompetencefejl, der generer de unge. Især hvis man glemmer det stumme h i ’hvem’ eller ikke kan finde ud af, om der skal dobbeltkonsonant i ordene.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden