Betaling. Vi er klar til at tage penge for indholdet på politiken.dk, siger Politikens chefredaktør Bo Lidegaard.
Foto: Mathias Christensen

Betaling. Vi er klar til at tage penge for indholdet på politiken.dk, siger Politikens chefredaktør Bo Lidegaard.

Kultur

Politiken.dk indfører digitalt abonnement

'Journalistik koster', siger chefredaktør Bo Lidegaard.

Kultur

Fra slutningen af året kommer der loft over, hvor mange artikler man kan læse gratis på politiken.dk.

Netavisen indfører på linje med amerikanske New York Times et digitalt abonnement, som betyder, at det efter et bestemt antal artikler koster penge at bruge sitet.

DEBAT

»Journalistik koster, uanset om det er på print eller i den digitale verden, og vi synes, det er fair, at man betaler for en vare, som man bruger meget. Vi har i mere end 125 år taget betaling for den trykte avis. Nu siger vi det samme på politiken.dk: Hvis du bruger os meget, koster det. Hvis du derimod har et forbrug, som ligger under grænsen for betaling, kan du frit benytte politiken.dk«, siger chefredaktør Bo Lidegaard.

Vi er klar
Han peger på, at det er international tendens, at mediehuse begynder at tage betaling for indhold på nettet, og at flere danske aviser allerede gør det samme.

»Vi gør det nu, fordi vi er klar. Det er lykkedes os at skabe det stærkeste seriøse danske nyhedssite med flest brugere og den bedste kvalitet. Derudover tror vi på, at New York Times-modellen passer godt til os, så vi har både styrken og idéen om hvordan«, siger Bo Lidegaard.

In English

Årsagen til, at det er blevet nødvendigt at tage penge for artikler på politiken.dk er ifølge Bo Lidegaard, at annonceindtægterne ikke er og næppe bliver store nok til at kunne finansiere de publicistiske ambitioner.

Lille del af læserne bliver berørt
Præcis hvor mange artikler, man kommer til at kunne læse uden at betale, og hvad et abonnement på politiken.dk kommer til at koste, er endnu ikke afgjort.

De næste måneder skal på bruges på at analysere sig frem til den helt rigtige løsning for politiken.dk.

»Vi har ikke låst os fast på hverken pris eller grænse for, hvor betaling indtræffer. Men vi antager, at jo mere man benytter sitet, desto mere parat er man til at betale for kvalitetsjournalistik. Vi taler dog om en meget lille del af politiken.dk's brugere, der vil blive berørt af brugerfinansiering«, siger Bo Lidegaard.

Men er det så det værd?

»Ja, det er det. Det løser ikke udfordringen fra den ene dag til den anden, men hvis ikke vi begynder på det her, så begynder vi ikke på fremtiden«, siger han og henviser til New York Times' erfaringer, som viser, at alt over én procent betalende brugere betragtes som en succes.

Det forventes derfor ikke, at der bliver et tale om en nedgang i antallet af brugere eller besøgende.

Abonnenter fortsat fri adgang

Avis-abonnenter på Politikens papir-udgave vil fortsat have fri adgang til hele politiken.dk. Hvis andre brugere ønsker at læse flere artikler, end dem man får gratis, må man vente til næste måned.

Det digitale abonnement vil gælde, uanset om man tjekker politiken.dk på computeren, på mobilen eller på Ipad.

Politiken.dk har 900.000 månedlige brugere og 2,3 millioner ugentlige besøg.

»Med modellen håber vi på at have fundet en væsentlig byggesten til finansieringen af kvalitetsjournalistik i Danmark«, siger chefredaktør Bo Lidegaard.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden