Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kurt Westergaards tegning var en stærkt medvirkende faktor til udløsningen af Muhammedkrisen i 2006. Arkivfoto.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Kurt Westergaards tegning var en stærkt medvirkende faktor til udløsningen af Muhammedkrisen i 2006. Arkivfoto.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bomben i turbanen storsælger i udlandet

Trykkefrihedsselskabet har solgt halvdelen af et særtryk af Kurt Westergaards Muhammedtegning på en uge.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af den sidste uge er der blevet solgt Muhammedtegninger for 700.000 kroner.

Det er Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, som har fået købere over hele verden til at vælge ’buy’ på deres computer. Dermed er halvdelen af 1.000 eksemplarer blevet solgt.

Westergaards tegning, som af mange anses for at være den mest omstridte af de 12 Muhammedtegninger, Jyllands-Posten trykte i 2005, er blevet genoptrykt af Trykkefrihedsselskabet og sat til salg på dets danske og internationale hjemmeside.

Hackerangreb mod hjemmeside Tegningen er genoptrykt i A3-format, koster 1.400 kroner og er signeret af Westergaard selv.

Historien om tegningen er allerede blevet taget op af flere udenlandske medier – blandt andet i USA, Jordan og Tyskland.

I umiddelbar forlængelse blev Trykkefrihedsselskabets internationale hjemmeside, InternationalFreePressSociety.org, hvor tegningen bliver solgt, udsat for hackerangreb.

Lars Hedegaard, leder af Trykkefrihedsselskabet og idémand bag genoptrykket, er ikke i tvivl om, at hackerhændelsen hænger sammen med de nyoptrykte tegninger, som han forventer bliver udsolgt i løbet af foråret.

'Ikke en provokation'
Det til trods understreger Lars Hedegaard, at tegningerne ikke er ment som en provokation.

»Det har vi ikke spekuleret på. Vi kan ikke sidde i København og bestemme, hvordan ekstremister skal reagere. Men det kommer dog ikke bag på mig, at de reagerer ved at hacke sitet. Vi har efterhånden vænnet os til alt fra en vis side. Dog har jeg ingen forventninger om en ny Muhammedkrise«.

Tegningerne er indtil videre blevet solgt til købere i lande som USA, Canada, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Rumænien, Bulgarien og i hele Skandinavien.

Gem tegningen til arvingerne
Meningen med genoptrykningen er ifølge Lars Hedegaard, at Kurt Westergaards tegning skal pryde folks vægge.

»Det er jo det mest berømte billede, der er skabt i vores tid. Det er et ikon, en slags ’Mona Lisa’«, siger Lars Hedegaard, som også selv har tænkt sig at hænge en kopi op over sin sofa, hvor tegningen skal erstatte en Toulouse Lautrec-plakat.

Hvis man ikke ønsker at hænge billedet op, foreslår Lars Hedegaard, at man kan gemme tegningen i sin bankboks til sine arvinger.

Kan nemt blive samlerobjekt

Rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi Mikkel Bogh mener, at der er gode chancer for, at tegningerne kan få værdi for samlere i fremtiden. »Alt, hvad der får så stor presseomtale, har en stor chance for at blive et samlerobjekt. Se bare på Stalins pelshuer eller nogle af Hitlers ejendele«, siger han. Kan tegningens historie blive så stor, at den til sidst bliver et kunstværk, som bliver udstillet på museer?»Denne her tegning har ikke været tænkt ind i en kunstsammenhæng, og jeg kan ikke se, at det pludselig skulle blive kunst af, at tegneren sætter sin signatur på. Det er bare et billede, der er indrammet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden