Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD (arkiv)
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

medforfatter? Eva Gabrielsson siger nu til Politiken, at hun var mere end bare korrekturlæser på samleveren Stig Larssons bøger.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stieg Larssons samlever: »Jeg læste ikke bare korrektur«

Eva Gabrielsson har spillet en større rolle i Stieg Larssons forfatterskab, end det har været fremme.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De sidste par uger har debatten om Sveriges mest succesrige krimiforfatter, Stieg Larsson, endnu en gang gået hedt for sig i svenske aviser og på løbesedler. '

Denne gang er det ikke arvetvisten om retten til afdøde Stieg Larssons forfatterskab, men en strid om, hvorvidt Larsson overhovedet er ophavsmanden til bøgerne.

En tidligere kollega til Larsson mener, at det i stedet er Eva Gabrielsson, Stieg Larssons kæreste igennem 32 år, der står bag ordene på siderne, mens Larsson mere har fundet på ideen, har foretaget researchen og fundet på historien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

LÆS ARTIKEL

I sidste uge blev anklagerne fejet af bordet af Eva Gabrielsson, der til den svenske avis Expressen afviste en større medvirken.

»Jeg læste korrektur og førte diskussioner med Stieg. Men jeg gik ikke ind i håndværket«.

Samleveren: Jeg var mere end korrekturlæser
Men i en mailkorrespondance med Politiken skriver den svenske arkitekt nu, at hun føler sig misforstået af Expressen.

»Jeg læste ikke bare korrektur – det er en misforståelse. Jeg tror ikke, at journalisten (Expressens journalist, red.) forstod, hvad jeg sagde. Jeg gik ind aktivt og foreslog ændringer i 2002, 2003, 2004 i Millenniums tekster, men også i bøgernes indhold«, skriver Eva Gabrielsson.

Da Politiken igen spørger Eva Gabrielsson, om hun kan citeres for »at afvise at have skrevet bøgerne«, uddyber hun yderligere det nære samarbejde parret havde omkring bøgerne.

»Vi havde jo 32 år til at blive vældig samstemmige og ens i vores sprog, måder og vurderinger. Det blev vi. Jeg har svært ved at se, hvad som udelukkende er Stieg, og hvad som udelukkende er mig i Millenniums sprog, indhold og så videre«, skriver hun og fortsætter:

»Det handler ikke om, hvem som skrev det ned. Eller redigerede«.

LÆS ARTIKEL

Men betyder det, at I rent faktisk har skrevet bøgerne sammen?

»Jeg kan ikke diskutere dette offentligt«, afslutter Eva Gabrielsson mailkorrespondancen med Politiken.

Broren afviser anklager
Det er en artikel i den svenske avis Dagens Nyheter, der i sidste uge først såede tvivl om, hvorvidt Stieg Larsson overhovedet var i stand til at skrive den populære krimitrilogi. Kritikken i artiklen kommer fra en tidligere journalistkollega, Anders Hellberg, som arbejdede sammen med Larsson på telegrambureauet TT, hvor Stieg Larsson var journalist og nyhedsgrafiker i 20 år.

Hellberg beskylder i artiklen Larsson for »helt enkelt ikke at kunne skrive« og skriver yderligere, at han forestiller sig, at det er Stieg Larssons livsledsagerske Eva Gabrielsson, der har skrevet bøgerne. Ifølge ham ville det også bedre kunne forklare den bitre arvestrid mellem Eva Gabrielsson og Larssons far og bror, der arvede retten til at forvalte forfatterskab og millioner, eftersom Gabrielsson og Larsson ikke var gift.

»Hans sprog var usammenhængende, ordstillingen ofte forkert, meningsdannelsen enkeltsporet, og syntaksen var nogle gange helt skør«, skriver han.

Men det er dog langtfra alle, der er overbeviste om, at Eva Gabrielsson skulle have spillet en så signifikant rolle i skrivningen af Millennium-trilogien.

I lørdags gik en masse af Stieg Larssons efterladte i brechen for den afdøde forfatter. Blandt andre Stieg Larssons bror, som forvalter brorens forfatterskab og nu på femte år ligger i en bitter arvestrid med Eva Gabrielsson om retten til Stieg Larssons forfatterskab.

Forlæggeren afviser
Også Stieg Larssons forlægger, Eva Gedin, gik ind i debatten og afviste beskyldningerne:

»Da Stieg kom til forlaget, var han en meget moden krimiforfatter og hans manus yderst velskrevne. At Stieg Larsson ikke skulle være forfatter til Millennium-trilogien er bare noget vrøvl«, siger hun til Dagens Nyheter.

Men ifølge Eva Gabrielssons udtalelser til Politiken er det åbenbart knap så sort og hvidt. Til Dagens Nyheter har hun da også tidligere udtalt, at netop hendes samarbejde med Larsson vil blive beskrevet indgående i en bog med titlen ’Året efter Stieg’, som er på trapperne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden