Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BogStøtte. Ida Exner har samlet knap 24.000 kroner via crowdfunding til at lave børnebogen 'Hvorfor har man hår?', der er trykt i 457 eksemplarer. Hun har selv solgt bogen til en række biblioteker og udvalgte boghandlere, ligesom den findes som app.
Foto: Kasper Løftgaard

BogStøtte. Ida Exner har samlet knap 24.000 kroner via crowdfunding til at lave børnebogen 'Hvorfor har man hår?', der er trykt i 457 eksemplarer. Hun har selv solgt bogen til en række biblioteker og udvalgte boghandlere, ligesom den findes som app.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Crowdfunding kan også blive stort for forfattere

Få forfattere lykkes endnu med støtte fra private, men computerspilsbranchen opnår store resultater.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var fyldt den aften i februar på City Bar i Stenogade på Vesterbro, da Ida Exner holdt lanceringsfest for crowdfundingen af sin børnebog ’Hvorfor har man hår?’.

En farverigt illustreret fortælling om rødhårede Henry på 5 år, der forsøger at finde ud af, hvorfor der vokser hår ud af hovedbunden.

Bogen var Ida Exner, der er uddannet lærer, blevet færdig med at tegne og skrive et år før. Men da hun begyndte at henvende sig til forlag, kom hun ikke tættere på at få bogen om Henry trykt.

Bøger tegner til at blive en af de store kategorier i 2013. Måske er do it yourself-udviklingen fra musikbranchen ved at indfinde sig blandt forfattere

»Forlagene var meget økonomisk presset, sagde de. Men så var der en ven, der fortalte mig om crowdfunding. At man kunne få almindelige mennesker til at støtte, og så søgte jeg om 15.000 kroner«, fortæller Ida Exner her fem måneder efter festen, som satte indsamlingen i gang.

4 ud af 10 får ønsket støtte Allerede den første aften blev adskillige mennesker på baren økonomiske støtter af bogen.

Ida Exner havde en computer med, hvor gæsterne kunne gå ind på den danske crowdfunding-side booomerang.dk. Her havde hun lagt en video om sin bog op, og til gengæld for donationerne lovede Ida Exner alt fra signerede bøger til tegnede portrætter af dem, der støttede – alt afhængig af beløbets størrelse fra 50 kroner og opefter.

Og Ida Exner opnåede ikke bare de 15.000 kroner, hun havde bedt om. I løbet af de to måneders crowdfunding gik der knap 24.000 kroner ind på kontoen.

Af de bogprojekter, der er lagt op på booomerang.dk siden 2011, er Exner den, der procentvis har opnået flest penge i forhold til, hvad hun havde bedt om.

Det viser en undersøgelse af danske kulturprojekter på booomerang.dk, som Politiken Research har foretaget. Undersøgelsen viser, at cirka 4 ud af 10 kulturprojekter på sitet får den ønskede støtte eller mere, end de har søgt om.

I 2013 er særlig bøgerne blevet populære projekter på sitet, fortæller Michael Eis, idemand bag og ejer af booomerang.dk, der er det største af sin slags i Danmark.

»Bøger tegner til at blive en af de store kategorier i 2013. Måske er do it yourself-udviklingen fra musikbranchen ved at indfinde sig blandt forfattere«, siger Michael Eis.

På booomerang.dk er 8 ud af 15 bogprojekter blevet til noget siden 2012. De har i alt fået knap 196.000 kroner.

Det projekt, der har fået allermest støtte, er bogen ’The Great Escape’ af forfatteren Andrea Hjejlskov. Hun indsamlede over 55.000 kroner til at skrive en bog om at flytte fra civilisationen og langt ud i den svenske ødemark med sin familie.

Traditionel bogstøtte stadig størst
Men det er alt andet lige ikke ret meget i det store billede, siger både Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere, som mener, at den helt store succes med crowdfunding er til at overse i bogbranchen.

»Nej, det er ikke nogen større bevægelse inden for dansk litteratur. Ikke endnu i hvert fald«, siger formand for Danske Skønlitterære Forfattere Inge Lise Hornemann.

»Det er meget mere udbredt inden for musikken, hvor musikerne tidligt var med på den digitale bølge. De har brugt nettet mere aktivt end forfatterne hidtil«, supplerer kollegaen Jo Hermann, formand for Dansk Forfatterforening.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Hos forfatterne er det stadig de mere traditionelle støtteformer som legater og stipendier fra Kunstrådet og Kunstfonden, der tæller mest, siger de. Men de udelukker ikke, at crowdfunding kan komme til at få en større betydning fremover.

På boomerang.dk klarer bøger sig alligevel bedre end et andet meget mere digitalt kulturprodukt, computerspil.

Computerspil, eller gaming, som det kaldes, har som samlet kategori indtil videre kun indsamlet knap 48.000 kroner på booomerang.dk. Spiludviklere fravælger Danmark

Men det er der en god forklaring på, siger booomerang.dk’s Michael Eis. Spiludviklerne har nemlig typisk en anden og mere international målgruppe end de danske forfattere, som er mere afhængige af at søge i deres eget sprogområde. Computerspilsudviklere derimod søger oftere støtte på internationale crowdfundingsider som eksempelvis verdens største af sin slags, kickstarter.com. Her er gaming faktisk den allermest støttede kategori med i alt 83 millioner dollar – bare i 2012.

LÆS OGSÅ En af dem er det danske gamingfirma Full Control. På kickstarter.com søgte de fra april til maj måned i år om at få 350.000 dollar til at lave en ny version af ’Jagged Alliance’, et taktisk rollespil, som MS-DOS udgav første gang i 1994. På en måned opnåede de 368.614 dollar – over 2,1 millioner kroner.De er nu i gang med at producere spillet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden