Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn(Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn(Arkiv)

Blå. I artikelserien om fjendebilleder har Politiken adspurgt debatten, musikken, på teatret, i litteraturen, inden for standupcomedy og nu tre borgelige debattører med Asger Aamund i spidsen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerlige fjendebilleder: De reformangste, formynderstaten og relativisterne

Politiken kigger på fjendebilleder. I dag spørger vi tre borgerlige debattører.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem er dit fjendebillede?

Asger Aamund, bestyrelsesformand og debattør »Det er den forskræmte, handlingslammede politiske kultur på Christiansborg. En politisk generation af både røde og blå politikere, der har skabt et monster i form af et vælgerflertal uden for arbejdsmarkedet. Det har været til stor skade for Danmark.

Vi har i dag reformangste politikere, der kun kan blive enige om nogle besparelsesreformer og nægter at sætte reformer i gang, der kan bringe vækst og velfærd i det danske samfund.

Til gengæld har de opstillet et surrogat, som de mener skal være hovedmålet for den politiske kamp: kampen for solidaritet, sammenhængskraft og kampen mod ulighed. De skulle i stedet samle sig om at skabe national vækst og velstand gennem en lang række vækstreformer.

Det startede under Poul Nyrup, men Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke har accelereret udviklingen på vej fra det arbejdende Danmark, over Omsorgsdanmark og nu på vej mod formynderstaten«.

Mia Holstein, chefkonsulent i Cepos

»De reform-angste. Den her relativt store gruppe af konservative mennesker, der ikke kan lide, at vi ændrer noget ved samfundet. Overhovedet. De har en tanke om, at ligegyldigt hvad jeg forslår, brugerbetaling på lægebesøg eller privathospitaler, så siger de nej.

Alt skal være, som det altid har været.

Det, der gør det så frustrerende, er, at deres angst ikke er til deres egen fordel. Vi har et samfund, der ikke vækster særligt meget, og sammenlignet med vores nabolande sakker vi bagud.

De reform-angste er modstandere af, at vi tilpasser samfundet, så vi netop kan få flere af alle de ting, vi gerne vil have.

Jeg møder dem overalt. I læserbreve, i aviser og i debatter er der den her gruppe, som har en frygt for at ændre det velfærdssamfund, vi jo alle sammen er så glade for. Men hvis man er apatisk og ikke gør de ting, der skal til, smuldrer det mellem hænderne på os. Vi har brug for, at folk er konstruktive i stedet for at være på hælene over de reformer, der er brug for i samfundet lige nu«.

Sørine Gotfredsen, præst og debattør
»Værdirelativisterne, der vil løsrive mennesket fra sin historiske, religiøse og kulturelle identitet og skabe det forfra.

De er båret af lighedsdyrkelse og den moderne drøm om mangfoldighed, og man møder dem i allerhøjeste grad i Det Radikale Venstre, hvor Zenia Stampe, Anna Mee Allerslev, Sofie Carsten Nielsen og Manu Sareen repræsenterer den tankegang. Eksempelvis i retorikken om kønsidentitet, hvor man tilstræber en neutral, udefineret tilgang til, om man er mand eller kvinde.

De vil rive mennesket væk fra tanken om det på forhånd skabte i os.

Den anden del af det er kulturrelativismen. At intet per definition er bedre end andet. Det er en uhyre farlig måde at tænke på. Vi har en kristen kultur i det her land, der er så grundlæggende for, hvad et mennesker er, og hvordan vi behandler hinanden.

Når vi taler om dannelsestab og stoltheden ved at forsvare sin egen kultur, er det i løbet af de seneste ti år blevet endnu mere klart for mig, at den største trussel er dem, der vil relativere den kultur og de værdier«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden