Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krise. »Vi har et nationalt problem med at bevare kulturarven for eftertiden«, siger formand for Organisationen Danske Museer, Christine Buhl Andersen.
Foto: Janus Engel(Arkiv)

Krise. »Vi har et nationalt problem med at bevare kulturarven for eftertiden«, siger formand for Organisationen Danske Museer, Christine Buhl Andersen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formand for Danske Museer: Staten bør sikre kulturarven

Ifølge museer og arkiver må staten gå forrest i sikringen af Danmarks kulturarv.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturarven sejler.

Dommen var hård i foråret, da Rigsrevision og statsrevisorerne efter en undersøgelse kaldte museernes omgang med kulturarven for »ikke tilfredsstillende«. Kunst og gamle genstande »nedbrydes« på grund af tvivlsomme magasinforhold, registrering af genstandene halter, og statens tilsyn med forholdene er »mangelfuld«, hed det i beretningen.

Og selv om kulturminister og museer på nogle punkter har kaldt kritikken unuanceret og overdrevet, anerkender de, at der er problemer og lægger op til, at der afsættes flere penge til arkivering, når Folketingets Kulturudvalg i denne uge behandler sagen.

Nationalt problem

»Vi er fuldstændig enige med Rigsrevisionen: Vi har et nationalt problem med at bevare kulturarven for eftertiden«, siger formanden for Organisationen Danske Museer, museumsdirektør Christine Buhl Andersen.

»Selv om mange ting efterhånden er registreret, er der store problemer med at opbevare museumsgenstandene forsvarligt. Vi mener, at der er behov for en national strategi for, hvordan vi på tværs af kommunegrænser får etableret nogle fælles magasiner med ordentlige klimaforhold«.

Når de fælles magasiner først står der, er de økonomisk bæredygtige, men de opføres ikke, hvis man bare overlader det til kommunerne, understreger hun:

»Staten bør give kommunerne et økonomisk incitament, hvis vi ikke igen om nogle år skal konstatere, at vi har et problem«.

Er det ikke bare endnu en version af jammersangen om, at alt var godt, hvis staten sendte flere penge?

»Nej. Vi pegede allerede for 6-7 år siden på, at vi har et problem, og det bliver aldrig løst, hvis vi ikke anerkender, at det er en national opgave at investere i at sikre kulturarven. Det har jo vist sig, at det ikke er tilstrækkeligt, hvis det bare overlades til kommunerne«.

Tages meget alvorligt

På de kulturhistoriske museer i Holstebro Kommune tager man Rigsrevisionens og statsrevisorernes kritik »meget alvorligt« forklarer museumsdirektør Ingeborg Svennevig. Men hun genkender ikke helt det meget dystre billede, der tegnes af især de kulturhistoriske museer.

»Set fra mit synspunkt i Vestjylland tager vi vores kulturarvsforpligtelse meget seriøst. I de sidste 15 år har vi været gennem en professionalisering, hvor vi har skærpet vores indsamlingsområder«, siger hun.

På Vendsyssel Historiske Museum & Historisk Arkiv i Hjørring er museumsleder Mogens Thøgersen enig i, at rigsrevisorerne har trukket situationen for hårdt op. Museet har eksempelvis fået fugtstyring på samtlige magasiner og »to kilometer hyldeplads ekstra«. Men der er stadig problemer med kulturarven, erkender han:

»Vi mangler at sikre det sidste, men det væsentligste, måske 96-97 procent, har vi i stabile rammer nu«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Keld Møller Hansen, direktør for Museum Sydøstdanmark, mener, at de fleste museer tager bevaringsforpligtelsen meget alvorligt, men registreringen har været svingende gennem tiden:

»Genstandene er blevet registeret på alt fra små lapper, i bøger og til blå kort«, siger han. På Museum Sydøstdanmark har man de sidste 5 år strammet op og indberettet omkring 90 procent. Nu vil man »få indhentet efterslæbet«.

Konservator og leder Michael Højlund Rasmussen fra Konserveringscenter Vest i det jyske kan fortælle om kælderlokaler, der er svære at holde rene, og indeklima, der ikke kan styres. Som kollegerne tror han ikke på de store forbedringer, hvis ikke staten går forrest og medfinansierer. Og nej, det handler ikke om at råbe: Send flere penge, siger han:

»Det er simpelt hen en statsopgave at sikre kulturarven. Selvfølgelig skal museerne opbevare ordentligt, men de er under pres for at være mere synlige på forskning og formidling, og de bruger pengene på det, de måles på. Det her er et usynligt område, som ikke nyder stor bevågenhed«, siger han.

»Når fællesmagasinerne først står der, er de ikke dyre at holde, men de er dyre at etablere. Det store problem er, at der ikke kommer til at ske noget, hvis kommunerne skal klare det selv«.

Mangelfuldt tilsyn

Rigsrevisionens undersøgelse konkluderede også, at Kulturstyrelsens tilsyn med de statsanerkendte museer var utilstrækkelig. Der var ingen klar tilsynsstrategi, lød kritikken.

»Det var vi uenige i, og vores umiddelbare svar til statsrevisorerne var: Vi har i allerhøjeste en grad en tilsynsstrategi«, siger direktør i Kulturstyrelsen Poul Bache.

Men da statsrevisorerne bad Kulturstyrelsen om at udlevere strategien, måtte man i styrelsen erkende, at strategien ikke var klart formuleret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der fangede de os. Selvfølgelig bør man gøre det klart, hvordan man fører tilsyn. Den har vi taget til os, og vi er i gang med at lave en skriftlig formuleret og systematisk beskrivelse af, hvordan vi fører tilsyn. Undervejs har vi revideret den praksis, vi har brugt, og set på, hvordan vi kan gøre det bedre i forhold til de bemærkninger, der var i rapporten«, siger Poul Bache.

Kulturminister Marianne Jelved har før anerkendt problemet og oplyst, at hun vil sikre et bedre tilsyn fra Kulturstyrelsens side og »målrette yderligere puljemidler« til varetagelse af samlingerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden