Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UENIGHED. Kulturminister Marianne Jelved har indkaldt til nye forhandlinger den 1. december.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD

UENIGHED. Kulturminister Marianne Jelved har indkaldt til nye forhandlinger den 1. december.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Orkester-drejning: Nu vil Enhedslisten genåbne medieforlig

V og K afviser at finde helt ny finansiering for at bevare DR UnderholdningsOrkester.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu har sagen om DR's omstridte UnderholdningsOrkester taget en ny drejning.

Enhedslisten ser ingen anden udvej end at genåbne medieforliget, så det 75 år gamle orkester kan overleve, fortæller medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, til DR Nyheder.

»Vi vil genåbne medieforliget og finde ny finansiering til orkesteret. Derfor fremsætter vi nu et beslutningsforslag, som vil pålægge regeringen at åbne medieforliget, så vi kan finde midler til at redde orkesteret, siger kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr til DR Nyheder.

I eftermiddags præsenterede kulturministeren Marianne Jelved (R) et kompromisforslag af DR. Hvis det står til Jelved og DR, har UnderholdningsOrkestret optrådt for sidste gang. Til gengæld skal der blive tilført seks millioner kroner til DR's andet ensemble, Symfoniorkestret, som også skal have oprettet et nyt kammerorkester.

Enhedslisten har dannet et utraditionelt politisk flertal sammen med Venstre, Konservative, Liberal Alliance og det færøske mandat Edmund Joensen for at tvinge DR til at annullere fyringen af de 42 musikere.

V og K afviser ny finansiering

Hos både Venstre og Konservative stiller man sig uforstående overfor Enhedslistens nye udmelding. Ingen af de to partier ønsker at genåbne medieforliget.

»Hvis det indbefatter, at der skal gives flere penge til DR end i dag, så er vi imod det. Vi synes, at de får rigeligt. De får små fire milliarder i licens«, siger Michael Aastrup Jensen, der kulturordfører hos Venstre, til Politiken.

Aastrup Jensen tolker de nye toner hos Enhedslisten, som om at regeringen har banket dem på plads, og at det er partiets måde at slippe ud på.

»Det ser da ud til, at regeringen åbenbart har haft held til at banke Enhedslisten på plads - men det håber jeg ikke er rigtigt, for det ville undre mig meget i betragtning af, hvordan Enhedslisten sammen med os andre har sagt, hvor vigtigt Underholdningsorkestret er for dem, og derfor forstår jeg ikke, hvis regeringen har kunnet banke dem på plads«, fortæller han.

Lars Barfoed, kulturordfører for Konservative, mener også, at DR må finde en besparelse på anden vis.

»Vi har lavet en medieaftale med en økonomisk ramme for DR, hvor der også er en afskaffelse af erhvervslicensen. Så kan det ikke være sådan, at bare fordi DR vælger at spare på UnderholdningdsOrkestret, så skal vi genåbne forliget. DR må finde den besparelse på en anden måde. Det kan ikke være så svært. De har sparet mere, end de skal. Der er ikke det store beløb i et stort budget på knap 4 milliarder kroner. Det kan de sagtens finde«, siger Lars Barfoed.

Umiddelbart efter dagens møde i Kulturministeriet blev Aastrup spurgt, om han fortsat kunne regne med Enhedslisten som en del af flertallet.

»Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg hørte Enhedslisten sige, at de også ønsker et Underholdningsorkester efter årsskiftet, det samme siger vi. Så er det altså et flertal«, sagde Michael Aastrup Jensen på det tidspunkt.

Nu ser situationen dog noget anderledes ud.

Blå blok fastholder: Bevar UnderholdningsOrkestret

De borgerlige partier vil heller ikke acceptere det kompromisforslag, som kulturministeren i dag har lagt på bordet i forhandlingerne om DR UnderholdningsOrkestrets fremtid.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er vred. Det har jeg også været under mødet. Vi forstår ikke hinanden. Det ser ud til, at ministeren er lidt ligeglad med de ting, vi forhandlede i foråret«, siger Morten Marinus, der er medieordfører for Dansk Folkeparti.

LÆS MERE

»Det er ikke det, vi er gået efter i Dansk Folkeparti. Det er ikke acceptabelt. UnderholdningsOrkestret fungerer jo også som kammerorkester i dag, og derfor behøver man ikke opfinde den dybe tallerken en gang til. Vi vil bevare UnderholdningsOrkestret, og det har ikke været på tegnebrættet i foråret, da vi forhandlede, at et af ensemblerne skulle nedlægges. Det holder vi bare fast i«, fortsætter han.

Michael Aastrup Jensen bedyrer, at Venstre ikke vil gå med til at lukke DR UnderholdningsOrkestret, fordi det har en for vigtig rolle til at blive nedlagt.

»Der er ingen tvivl om, at vi ønsker, at UnderholdningsOrkestret skal opretholdes. Også efter årsskiftet. Der var den melding, vi gav til kulturministeren, og det er den melding, vi står ved 100 procent. Nu har ministeren sagt, der kommer et kompromisforslag. Det kigger vi selvfølgelig på. Men ellers står vores krav stadig ved magt. Det er en hel branche, der siger, det her er vigtigt for os«, siger Michael Aastrup Jensen.

Kulturminister Marianne Jelved oplyser, at der vil blive indkaldt til et nyt møde i næste uge, så der kan nås et kompromis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Består UnderholdningsOrkestret?

»Det kan jeg ikke svare på. DR har lavet et forslag om at bruge musikerne på forskellige måder for at tilgodese forskellige typer repertoire. Jeg accepterer, at DR kommer med et forslag om, hvordan de kan bruge deres musikere på musikområdet på andre måder«, siger Marianne Jelved.

Det var i september, at DR's bestyrelse meddelte, at UnderholdningsOrkestret ville blive nedlagt pr. 1. januar 2015 som led i en omfattende spareplan, hvor der skal spares 161 millioner kroner årligt i de kommende fire år.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden