Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overlevende. Redaktionen på Charlie Hebdo forbereder det nye nummer af satiremagasinet i lånte lokaler.
Foto: Bertrand Guay, Pool/AP

Overlevende. Redaktionen på Charlie Hebdo forbereder det nye nummer af satiremagasinet i lånte lokaler.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tegner på Charlie Hebdo: »Alles øjne hviler på os«

Morgendagens udgave af Charlie Hebdo er skrumpet i størrelse, men vokset i antal.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I disse dage sidder, hvad der er tilbage af redaktionen på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, på sorte klapstole og for nedrullede persienner i et lokale på avisen Libération og arbejder på det nummer, der udkommer i morgen.

Libération har under politibevogtning givet redaktionen husly, mens en anden fransk avis, Le Monde, har givet dem bærbare computere at arbejde på.

Her har medarbejdere som tegneren Renald Luzier, Luz, der havde fødselsdag i onsdags og derfor kom for sent til det skæbnesvangre redaktionsmøde, siden i fredags holdt til, diskuteret vinkler, forside og emner. Og er fortsat med at tegne de karikaturtegninger, der i onsdags kostede ti af deres kolleger livet.

LÆS MERE

»Alles øjne hviler på os. En stor symbolsk vægt er blevet lagt på vores skuldre, og det er vi mange, der finder svært«, siger Luz til det franske kulturmagasin Les Inrocks.

»På verdensplan er vi at sammenligne med et teenagefanblad, men det fanblad er blevet et nationalt og internationalt symbol. Vi vil blive ved med at udgive Charlie. Det vil jeg tvinge mig selv til at være med til. Det var mennesker, der blev myrdet, ikke ytringsfriheden. Mennesker, der sad på et kontor og tegnede«.

De overlevendes blad

’Charlie Hebdo – Le journal des survivants, mercredi 14/1’. Eller ’Charlie Hebdo – de overlevendes blad, onsdag 14/1’. Sådan annoncerer Charlie Hebdo på sin hjemmeside det kommende nummer.

Over for radiokanalen France Inter har ugemagasinets advokat, Richard Malka, bekræftet, at onsdagens udgave vil indeholde en karikatur af profeten Muhammed.

»Vi giver os ikke en tøddel. Ånden af ’Jeg er Charlie’ betyder også retten til at være blasfemisk«, siger han.

SE MAGASINET

En mand med turban, der kunne forestille Muhammed, viser grædende et skilt: »Je Suis Charlie«, står der. Bladet er det første siden terrorangrebet i sidste uge. Kilde: ritzau

Allerede i fredags, to dage efter det blodige angreb på Charlie Hebdo, mødtes de overlevende og holdt et tre timer langt redaktionsmøde på Libération. Chefredaktør Gerard Biard talte for at lave en ’normal’ version af Charlie Hebdo, en version, som læserne kan genkende, og som ikke virker såret.

Nogle kom med forslag om at lade de felter, hvor de myrdede plejede at tegne, stå tomme, men det blev stemt ned. I stedet skal de hver især repræsenteres via tidligere uudgivne tegninger.

»Lad budskabet være, at vi er i live, og at vi ikke dropper vores kritik af religion«, sagde han.

Trykkes i en million eksemplarer

Hvad Charlie Hebdo konkret kommer til at indeholde, vides ikke. Til den engelske avis The Globe and Mail fortæller den overlevende Charlie Hebdo-tegner Bernard Holtrop, der er kendt under sit tegneralias Willem, at han netop har afleveret sit bidrag til onsdagens udgave af det terrorramte blad, og at han ikke vil fortælle, hvad tegningen viser. Men han forsikrer, at den er sjov.

»Vi vil vise, at vi kan fortsætte, selv om de største talenter er væk«, siger han.

LÆS DEBAT

Morgendagens udgave bliver 8 sider i stedet for de normale 16. Mens bladet skrumper i størrelse, vokser det dramatisk i antal. Det normale oplag på 60.000 bliver forøget til tre millioner, og magasinet bliver solgt i en række lande, der normalt ikke plejer at føre satirebladet. Og på ironisk vis synes tragedien at sikre redde bladet fra en nært forestående konkurs.

Så sent som i november udsendte Charlie Hebdo en offentlig appel om donationer, da man manglede 1 million euro for at kunne fortsætte. Der kom kun 26.000 euro ind på kontoen. Men efter angrebet strømmer det ind med penge fra pressens fonde, franske politikere, Google og utallige private, og beløbet er nu sammenlagt over 1 million euro.

I Danmark bliver det ikke nemt at opstøve en fysisk version af det ny Charlie Hebdo. Bladet kunne for nogle år siden fås i enkelte DSB-kiosker, men blev taget af hylden på grund af manglende efterspørgsel, og i dag fører Bladkompagniet, der står for størstedelen af magasin- og bladdistributionen, slet ikke bladet.

Heller ikke Politikens Boghal kommer til at sælge Charlie Hebdo onsdag. Årsagen er, at ingen kunder har efterspurgt det, forklarer bogladechef Christina Thiemer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden