Kommentar: Det kunstneriske får mindre plads på designskolerne

Designskolerne lader sig styre af frygten for arbejdsløshed frem for glæden ved kunsten.

Kultur

Danmark har enormt høje traditioner inden for arkitektur og design. Og fra Bjarke Ingels over Cecilie Manz til Stine Goya skorter det ikke på aktuelle succeshistorier i den kreative verden.

Men i skyggen af de store sejre ligger nogle kedeligere fortællinger. For eksempel at mange dimittender ikke får arbejde det første år.

De seneste ti år har i gennemsnit 16 procent af de nyuddannede designere været ledige. For arkitekterne ligger tallet på 12-13 procent og for kunsthåndværkere på hele 20 procent. Kun konservatorer ligger på et gennemsnit, der svarer til de ikke-kunstneriske uddannelser, omkring 6 procent.

LÆS OGSÅ

Derfor er de kreative uddannelser nu blevet afkrævet at gøre noget ved beskæftigelsen. Det er glimrende, at man kigger på problemet. Men de studerende oplever skoler i vildrede og en undervisning, hvis niveau ikke altid lever op til deres forventninger.

MIndre plads til det vigtigste

Designskolerne er på få år gået fra at være håndværksbaserede til at være forskningsbaserede. Strukturændringer giver usikkerhed og indkøringsproblemer i enhver organisation.

Man har fyret folk for at få plads til et erhvervs- og karrierecenter på Kolding Designskole.

Der er nødt til at være et vist mål af overproduktion, forsøg og fejltagelser, for at de store succeser får en rig muld at vokse i

Men skal skolernes visioner styres af ledighedstal?

LÆS OGSÅ

Med en uddannelse, der nu funderer sig på forskning og erhvervstræning, bliver der mindre plads til det kunstneriske – det, der bør være kernen i en designuddannelse.

Der er nødt til at være et vist mål af overproduktion, forsøg og fejltagelser, for at de store succeser får en rig muld at vokse i.

Og så må regeringen besinde sig. Skolerne skal have tid til at finde deres egne ben og fokusere på at få undervisningen i kernefagene helt i top. Alt andet er sekundært.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce